Práceneschopnosť pri depresíí a vychádzky

tslobik
3. mar 2017

Ahojte, potrebovala by som radu, či skôr informáciu. Ešte o takomto čase pred rokom, ak psychiater odporučil PN-ku, bola samozrejme s celodennými vychádzkami - čo je logické, keďže pri pacientovi trpiacom depresiou je priam žiadúce aby nesedel doma a neumáral sa svojimi stavmi a trávil čo najviac času vonku, v prírode.....Teraz som sa dozvedela, že celodenné vychádzky nie sú možné. Veď toto je kontraproduktívne a choré. To človek, čo má depku má sedieť doma aby sa dostal do ešte väčšej? Tie dve hodky ráno a poobede - to je akurát na nákup a vyzdvihnutie detí zo škôlky. Viete o tom niečo bližšie? Budem vďačná za akékoľvek informácie

loginexistuje
3. mar 2017

V individuálnych prípadoch, v závislosti od druhu poruchy zdravia, ak je to vhodné z hľadiska obnovy pracovnej schopnosti, Sociálna poisťovňa akceptuje aj určené celodenné vychádzky. Ich opodstatnenosť posudzuje posudkový lekár v rámci kontroly posudzovania spôsobilosti na prácu ošetrujúcim lekárom.

asi to bolo zneuzivane...

bale1rinka
3. mar 2017

@tslobik je to všetko na psych.respektíve na obvodnej lekárke...aj keby to tak bolo, že teda máš odporúčanie od psych., že máš mať celodenné vychádzky tak obvodná to nemusí rešpektovať a dá ti iba napr. 2 hodiny denne...škoda, že PN psychiater nemôže vypísať...neviem o tom, žeby sociálna poisťovňa mala problém s tým, že obvodná vypísala niekoho na PN od psychiatra, skôr si myslím, že keby to bolo často tak je to problém, že napr. každé tri mesiace si na PN po dobu 1 mesiaca alebo viac a si viac ako rok...

tslobik
autor
3. mar 2017

@loginexistuje ďakujem, aj keď neviem si dosť dobre predstaviť ako sa už toto dá zneužívať.....Veď kto užíva psychiatrické lieky len tak....ak by to naozaj nebolo potrebné....

@bale1rinka ďakujem....

loginexistuje
3. mar 2017

@tslobik zneužívať sa dá všetko... aj toto. Ja viem, že napr. pri onkologickej diagnoze boli neobmedzene vychadzky este v minulom roku ale tot fakt musís poriesit so svojou lekarkou, podla mna to zavisi nielen od diagnozy ale aj od jej realnych skusenosti s posudkovym lekarom zo soc. poistovne, ktory ju kontroluje.

Čo je to užívanie viacerých liekov vrátane liekov od psychiatra si nanestastie predstavit viem, prijaty syn berie patkombinaciu liekov.