Ahojte
V poslednej dobe má trápi taký menší problém. Opíšem vám situáciu. Žijeme v s priateľom a 2,5 ročnou dcérou mimo SK. Kúpili sme však na SK dom a máme plán sa vrátiť cca za 3-4roky. Keď sme išli tu , bolo to s tým, že teda čosi ušetríme a odídeme (to bol rok 2018-2019 na prelome a tie nehnuteľnosti a materiály neboli tak drahé ako teraz😁)Priateľ je šikovný veľa vecí si porobil aj sám keď sme boli doma. Domov chodíme tak 2krát do roka a vždy sa čosi urobí. Teraz nastalo obdobie ďalšieho šetrenia aby sme to za tie 3-4roky dorobili a ja s malou pôjdem domov (akurát pôjde do školy).
V poslednej dobe má však trápi totálna únava , demotivácia čosi robiť. Nechce sa mi variť, nechce sa mi upratovať všetko robim lebo “musím”. Nemám energiu na malú a tá má energie za troch. Strašne ma to štve. Tu kde sme sa pracuje keď má v podstate ešte bábätko 3-4mesiace. Ja som bola rok doma a potom som hľadala prácu. Museli sme skĺbiť pracovný čas a vlastne všetko. Tým , že šetríme na ten dom a dorábku a nechceme tu ostať dalších x rokov tak som si našla prácu v gastre. Mám aj na SK hotelovú školu a bolo to najjednoduchšie. Menila som už prácu, prvýkrát sa to skutočne časovo nedalo. Teda dalo, ale počas voľna som len spala pomaly.
Priateľ má dobrú prácu , zarobí dobre. Ja síce v reštike, ale mám super šéfov a dobré peniaze. Ono všetko sa zdá byť ok a ide “podľa plánu”, ale ja som v poslednej dobe úplne ko a začína sa to podpisovať na mojom zdraví (priberanie, únava , zlá nálada, nervozita…) Môj deň vyzerá tak, že ráno vstaneme s malou , najeme sa ,nachystáme a idem ju zaviesť ku opatrovateľke , idem do práe (od 10.00-14.30), idem z práce po malú, prídeme domov naobedujem sa (o15.30). Sme spolu pospíme si , príde priateľ medzi dverami sa striedame a ja idem na 18.00 do práce do 22-23.00. Ja som si povedala , že v gastre robiť už nikdy nebudem (chodila som tu kedysi sezónne aby som si zarobila. ) , ale z finančného hľadiska sa nám to takto najviac oplatí (ten čas kedy pracujem večer nemusíme platiť opatrovateľku). Predtým som chodila spávať okolo 22.00-22.30. Teraz prídem domov a som hore aj do 1.00. Potom vstávam ráno neskôr , bývam strašne unavená, skôr sa mi zaspať nedá. A hlavne bývam aj veľmi hladná, v práci nemám čas sa najesť a hlavne bez stresu. Takže raňajky o 8.00, obed 15.30 , neskorá večera pomaly o polnoci. Vždy som taká hladná , že do seba napraskam čosi hocičo a za tým sladké. Tým že malá dosť teraz vymýšľa tak všetko rýchlo rýchlo. A na druhej strane keď prídem tak neskoro večer domov to je jediný čas , kedy mám kľud nikto na mňa nelezie a nechce odo mňa čosi. Predtým som chodila cvičiť , mala som viac energie. Odkedy tu pracujem nemám energiu na nič ani počas voľna. Pracujem utorok štvrtok piatok sobotu. Príde mi, že kedysi som vládala viac. Odkedy mame dcéru a mala som 30 nevládzem nič. Priateľ detto- stále sme unavení, akurát že ten máva poobedia voľne , klasická pracovná doba. Na jednej strane nechcem prispievať nejak menej, aby sme tu ozaj neostali dlho, ale proste po roku takéhoto fungovania som unavená. Je to o nervy. Malej by som sa chcela venovať viac. Keď sme na sk ideme stále niekam von alebo ku babkam, mam viac energie na ňu , stále čosi vymýšľame aj ja aj ona a vlastne všetci sme takí šťastnejší (ok je to akoby “dovolenka” , ale aj predtým keď sme zili na sk sme sa mali fajn aj keď na nás vysnívaný dom by sme v živote nezarobili)
Ja viem , že dnešná doba je rýchla a keď človek niečo chce , musí niečo obetovať a zamakať , nič nieje zadarmo. Len niekedy by pomohlo mať tu rodinu, ktorá nám pomôže a mať čas pre seba. Povedali sme si že to tých pár rokov vydržíme , ale neviem teda ako to bude za rok dva týmto tempom.
Chcela som sa len vykecať, možno by mi pomohlo ak by ste mi napísali, že niesme v tom sami a že to v podstate funguje takto aj v iných rodinách…. Ako to máte ? Ja som na materskej nemohla ostať tri roky a popravde ani som nechcela lebo ani neviem čo by som tu tak dlho robila doma , keďže sme tu sami a hlavne som chcela finančne pomôcť , lebo po tých 3 mesiacoch ru človek nedostane ani cent pokial nieje na sociálke 😁
aha, kazdy ma tu energiu niekde inde. Ty robis v podstate klasicky pracovny cas, len ho mas rozdeleny na 2 krat. tym padom mas cely den rozbity a nemas uceleny cas pre seba.
skus v jednom z tych volni dni si urobit nejaky cas iba pre seba. sport, kruzok, cokolvek. to vie pomoct.
mozem Ti napisat ako som fungovala dva roky ja 🙂 samozivitelka styroch deti.
6:00 budicek - chystanie ranajok plus desiat pre 4 deti
7:00 rozvoz skola plus skolka
8:00-12:00 praca
12:00 dovoz deti zo skol a skolok
do 19:30 - dat detom obed, upratat, ucit sa s nimi, prechadzka ak sme stihli
20:00 - varenie obedu na dalsi den
22:00-polnoc - praca
5 dni v tyzdni som takto fungovala. a to mam o takmer 10 rokov viac ako Ty.
je to vycerpavajuce ako to mas, ale 1, 2, 3 roky sa to da vydrzat, zas to nemas taky extrem podla mna, ktory by sa nedal zvladnut.
@ivka67 No jedine žeby si si našla prácu na polovičný úvazok, aby si nebola taká unavená. Inak sa to asi nebude dať poriešiť. Ženy, ktoré majú 2-3 deti to majú vačšinou ešte náročnejšie.
@soldi ahoj tak toto si neviem predstaviť. Zanto máš môj obdiv. Samozrejme sa najde vždy niekto kto to má “ťažšie”. Ono je to aj o tom , že sme prec, nemám sa s kým poriadne porozoravat, sme prec od rodiny od známych. A mne to chyba. Som dokopy prec z sk 10rokov s pauzami a už mi to začína liezť vswtko na mozog….
@janickacrazy určite to majú ťažšie, my sme aj chceli súrodenca , lebo naša má rada deti keď je u opatrovateľky, veľmi sa teší mne to príde potom ľúto, lebo rodičia nemajú poriadne čas a ona potom aj vymýšľa aby sme si ju viac všímali… dve deti v tejto krajine si neviem predstabit. Možno keby som ja doma a pracuje len priateľ , sle na dom by sme ozaj šetrili 10rokov…
Stratis vela financne, ked vynechas poobednu pracu?Nici Ta to neskore zaspavanie....toto sa da, ked by si nemala dieta.A hlavne strava....musis mat energiu.Alebo najdi si pracu cez den dlhsiu na viac hodin a mala k opatrovatelke, ale vecer a v noci by si nemala pracovat.Tu rannu pracu mas len cez tyzden ci aj vikendy?
Viete ono nieje práca ako práca. Robim trhacky a ešte stále v pohybe na nohách ako casnicka. Ale aj tak priberám je to zo stresu “rýchleho” života na mna to veľmi zle pôsobí…. Hovorím si že či zmeniť prácu a najst si čosi na jednu smenu alebo ostať tu, keďže aspoň vedenie a kolegovia sú fajn. Ono je to aj v tom že mám “plne zuby” tejto krajiny s chcela by som sa nastalo vrátiť. Keď má žena deti veľa veci sa zmení a u nás sa teda zmenilo.
@luccija keby nepracujem poobede stratíme najviac. Ono ja som taka, mne aj priateľ hovoril chod domov ja budem na týždňovky chodiť , ale to nechcem. PremYslala som o praci cez deň , dlhsie. Tam stratím menej a zrovna nedávno sa mi aj ozvala bývala kolegyňa , že či nechcem 3 dni v tyzdni pracocat u nich. Je to taka jedáleň a kaviareň zároveň. Od 8-cca 17.00. Ja som zvyknutá pracovať dlhé hodiny aj do noci, ale vravím odkedy mame dcérku tak to nedávam… a to mame “len” jedno dieta… asi som neschopná ja neviem..
Musí to byť skutočne náročné, takisto ťa obdivujem, každý by toto proste nedal. Čudujem sa, ako to všetko môžeš zvládať. Všetko sa zmení, keď príde dieťa, to je jasné. Je len na tebe, ako sa rozhodneš. Ak sa chceš vrátiť, tak sa vráť. Prečo to jednoducho neurobíš? Čo ťa tam vlastne drží?
@ivka67 No vieš, doma sa dá dostavať aj ked budete na SK. Tak si zoberiete nejakú menšiu hypo a dokončíte. Chápem, že po 10 rokokch toho máš akurát po krk. Možno by si sa mohla vrátiť ty skor a priateľ by tam ešte ostal dlhšie, ty si oddýchneš, budeš s rodinou, dá sa to všelijak poriešiť. Aj my sme boli v zahraničí a pracoval len muž, popritom sme stavali doma na SK. Ja som chodila hore-dole, lebo doma som mala syna, ktorý s nami ísť nechcel. Bola som tam aj tehotná, aj s bábo m som pendlovala 2 mesiace tam, 2 mesiace doma, ale mne to tak nevadilo.
@lujziana44 dakujem za podporu aj toto dobre padne počuť … aj keď viem, že sú aj oveľa horšie situácie… a drží má tu priateľ a asi aj moja povaha. V živote som si vždy zarobila sama a nechdela by som všetko nehat na priatelovych pleciach. A bývať by som musela u mamy alebo u starej mamy v dome. Ale my staviame dom blízko ziliny. Ja pochádzam z Prievidze. Aj to by bol problém…
@ivka67 poznám aj rodiny co tak fungujú, ale dá sa to aj úplne inak. Väčšinou mam pocit, že to nerobí dobrotu keď si človek ako prioritu č.1 dá perfektné bývanie, a potom sa takpovediac stane otrokom tohto sna. A deti vyrastú ani nevieš ako. My sme sa vrátili na SK keď mala malá 2 roky a nič lepšie sme spraviť nemohli. Aj keď sme museli dosť upustiť z našich predstáv pri kúpe bytu.
Vidím ze si vo Švajčiarsku, nerozmýšľala si radšej nad tým robiť Tagesmutter? Zobrať si k sebe jedno dve ďalšie deti a starať sa o ne, pripadne hľadať si prácu na upratovanie, zarobíš prakticky rovnako ako v Gastro? Ale obchody hľadajú zvyčajne len Teilzeit.
A áno Švajčiarsko nie je Familyfreundlich krajina a teda pokiaľ žena zarobí malo tak sa jej neoplatí ist do prace, lebo ak. Robíte obaja platíte viac dani, musíš platiť opatrovateľku a si nenej doma. Ono sa do ta pre rátať ci sa to oplatí s nízkym platom ísť do práce al nie. Kamarátka tak robila keď mal chlap voľno ale chodila po večeroch upratovať kancle ale tým ze obaja mala nízke platy to aj tak vzdali a ona sa s malým dieťaťom vrátila domov, v CH sa odhladilaa poberala na svk rodičak a každý mesiac chodila na 10-14dni ta nim na navstevu
@ivka67 ak by si nepracovala, ale pracoval len priateľ nevyšlo by vám to nakoniec lepšie?
Lebo jedna vec sú peniaze..
Ty ale platíš opatrovateľku, takze tipujem ze minimálne 1/3 tvojej mzdy, ak nie viac, ide tam.
Potom doma nestíhaš. Priateľ nestíha tiež a nemáte si pomaly kedy oddýchnuť. Ja by som sa na to popravde vykašlali ak by sme dokázali vyžiť z mužov ho príjmu.
Ja som u nás doma, mame hypotéku, manžel sa nezaťažuje popri práci nicim naviac (ešte šoféruje). Ja povybavujem všetko okolo domácnosti co viem.. Obaja mame aj čas na oddych.
Niekedy treba zvážiť, či tie peniaze za ten stratený čas a hektickost života ozaj stoja..
@janickacrazy nemáme práveže vysokú hypo preto by sme to chceli dokončiť čo najrýchlejšie z našetrených peňazí. Oni keby odídeme už to dorabame roky… chdeme to dorobiť a mat “pokoj”. A syn mal kolko keď si takto pendlovala ? Ja som tiež tu bola tehotná , dcéra sa tu narodil potom materská a potom práca. Ja som taka , že proste tiež chcem finančne pomôcť. Ono vies ja chcem všetko vždy zvládnuť ale nie vždy sa to dá. To je môj problém
@ivka67 alebo by som sa vratila na SK ako pises mali by ste tu kde byvat ci podnajom, pokym sa spravi dom?Zena, ked ma dieta chce byt uz vacsinou blizsie k rodine zdielat rodinny zivot s nimi.Mas to narocne nemozes poobede vypnut, lebo vies, ze ides do dalsej prace.Zmen pracu...nie kazdy je stavany robit v noci plus si rozbehnuta a nevies zaspat.Robila som v noci...a doobeda som nevedela spat.Stale unavena, ale bolo to fin.velmi zaujimave tak som vydrzala, ale este som nemala dieta.
Bud zmen vecernu pracu, alebo sa vrat budete doma a chlap bude chodit na tyzdnovky ako Ti navrhol.Dieta potrebuje aj inu rodinu....toto nevydrzis dlho vyhoris, ak uz nie...
@stannkal tiež som si tak povedala že poďme tou “lahsou@ cestou. Mna štve ako mala rastie , doma sú svadby oslavy, rodina starne je ki z toho na nič. Vždy keď sa vrátime z sk sem mám depky bejaky ten čas. Nemáme sa zle , ale ako píšeš aj ja mám pocit že sme otrokom nášho sna To je potom o prioritách a kompromisoch. Ja mám veľa nápadov Alw niekedy a priateľom sa dohodnúť je ťažké a v konečnom dôsledku aj tak skončime pri tom že dvaja to zmakneme lepšie a rychlejsie. Alw čo naša dcéra ? Je mi to vswtko ľúto a štve má to strašne
Neda sa sediet na vsetkych stolickach aj zarobit, aj byt mama, aj rychlo dom...takto sa vsetci len nahanate.Zmen pracu a uvidis...ale po 10 r je cas ist domov😀
@ivka67 starší syn mal vtedy 10 rokov, mal tu školu, kamarátov, futbal, nechcel ísť s nami, bol u starých rodičov, ja som chodila hore-dole takto 3 roky, počas toho som otehotnela, potom aj s bábom som chodila tak, ked mal mladší 2 roky, tak sme sa vrátili natrvalo domov, dostavali dom za 1 rok a bolo vybavené
@ivka67 no to je ta chyba uvazovania ked si clovek mysli ze svoj ciel musi dotiahnut az do konca. Proste veci sa zmenili tak treba pouvazovat ci by nebola vhodna nejaka ina strategia. Aj ked raz kupis dom, to neznamena, ze ho napr nemozes predat - to len ako priklad, nehovorim ze to musi byt riesenie pre vas. Podla mna vratit sa na SK nie je nevyhnutne ta lahsia cesta, ma svoje vyhody aj nevyhody.
@sense
Ahoj áno sme vo svajci. Bola som doma s malou, ale už má to ťahalo do prace popravde hlavne aj kvôli nejakému kontaktuje ľudmi atd. Doma by to bolo určite inak. Alw čo tu keď sami sme a aj čo mame známych ti sunriezbstale v behu…. Tagesmutter som premyslala, Ale popravde ja veľmi nemám fantáziu na vymýšľanie programu pre deti a stačí mi naša , aj to mame obaja niekedy dosť 😁 premyslala som robiť iba vecer , fungovala som tak dva týždne keď mala tagesmutter dovolenku a bolo to fajn cez deň som porobila čo bolo treba a s malou sme chodili oveľa viac von doobeda sme malinakSi režim. Tetaz mi príde že nemáme žiadny režim lebo som unavená a nechce mi nič vôbec…ono vies aj čo sa peňazí týka ja som zaplatená dobre Rovim na 80%. Síce ako casnicka ale ja si mesačne zarobím 4000netto s tringacmi. To som predtým za toľko robila na 100% pomaly plus tringelty ale ro som bola sama beznádeji. Proste zarobí tiež dobre. V podstate po 3 rokoch odked sa vlastne narodila mala sa to rozbehlo dostala som aj zmluvu unbefristet a keď je mala alebo ja chorá alebo čo sa dovolenky týka a nejakého prispôsobenia sa sú šéfovia super. Toto je prvá rwstika kde je to v podstate take familiär. Preto má to štve , ale tá únava je otras niekedy … povedala som že ešte tak rok dva … a pôjdeme domov. V podstate keď sa budem môcť s malou vyspať , na wecko ist okúpať a navarit môžeme bývať 😁 dá sa to všetko len mám tetaz takú krízu. Lenze už trvá dlho… preto tieto myšlienky….
@lenkakravcova ahoj, práveže zarobím aj ja aj priateľ dobre a konečne odvtedy čo sa narodila mala sa nám to oplatí finančne dávať malú ku opatrovateľke , nevychádza to tak veľa keďže robim aj vecer to sú “čisté peniaze”. Dali sme si cieľ pretože veľakrát predtým sme to nedotiahli dokonca vrátili sme sa a nedokázali sme ušetriť nedali nám hypo a podobne. Ale je to o nervy momentálne hlavne s malou nemám kapacitu ani energiu na ňu. Ona ke strašne energická … a ja nestíham proste
@luccija ja mám pocit že už som dávno vyhorela nemám energiu ani kapacitu na malú a tá má energie až až. Je mi z toho nanič a citim aa ako nanič mama. Keby som bola vedela tak to čo som zarobila predtým však som tu už doho šetrím a kupim nehnuteľnosť už dávno, ale výlety nákupy atd boli lepšie. Ale tak čo mala som 20…. Podnájom neviem ono to stojí pri Žiline dosť Alw bola by to možnosť. Poprípade ostať u mamy alebo babky - mame veľký byt aj dom a pracovať zatiaľ mala pôjde do škôlky. Už som nad tým premyslala ale predsalen dve gaudinne v jednej domácnosti… už som dlho prec a vidím rie rozdiely keď sme doma u našich napr týždeň dva a rie rozdielne názory ….
@janickacrazy to si sa nabehal tiež hore dole, bývala si vted u vasich alebo podnájom ?
@ivka67 no to hej, ale mne to nevadilo, aspon som sa nenudila na materskej, bývala som u našich, aby sme ušetrili skor na ten dom
@stannkal premýšľali sme že tá doba 4-5 max. Rokov by bola ideálna aj kvôli situácii aká je a dostávali by sme dom dokonca prinajhoršom by sme ho predali ak by sa teda neoplatilo ist na sk už. Lenze to je tá logická stránka uvažovania. Plus naša mala tu pôjde do škôlky a preskoky a bude mat nemcinu ako materinsk jazyk spolu so slovenčinou. To je všetko síce uzasne , len je tu potom tá druha stránka a to je skôr tá emocionálna - chyba nám domov, rodina, kamaráti a nejaké zázemie a hlavne aj nás kľud. Lebo mala stále po nás lezie vymSla nemáme skutočne chcilku času. Iba v nedeľu sme všetci traja spolu, mala ide spat skôr a vecer sme samu spolu s priateľom a riešime veci a hovoríme si čo sme zažili počas týždňa skoze vazne. Inak nemáme na nič čas lebo keď sa aj rozoravat chdeme mala stále vrieska, kričí s robí naprieky lebo chde byt stredobodom pozornost nedávam to už
@ivka67 10 rokov ste v zahranici a na dom ste nezarobili a teraz to chcete vsetko dobehnut, ked naklady vzrastli x-nasobne? Na ukor vsetkeho a za aku cenu?
Ty sa chces vratit a priatel?
Ake mate moznosti uplatnenia na svk?
Treba si sadnut a realne zistit na co mate, ci uz financne ale aj fyzicky a psychicky, moznoze dom to nie je..
@janickacrazy áno to ti verím aj ste boli spolu s mužom aj s deťmi aj rodina pomohla. Ja by som to tiež tak možno urobila o rok max dva ak by nebol ešte dom hotový. Niekedy mi príde že priateľ ide vysoké tempo, má vysoké nároky a ciele on bol vždy taký. Ja tiež, ale už nestíham odkedy je mala…..
Ja nie som v podobnej situacii, kedze nepracujem, ale obdivujem ta, ako to vsetko zvladas. Je to o drzku naozaj. Ja sa tiez citim unavena a to sa iba staram o dieta a skoro bezudrzbovu domacnost, ale tiez bez pomoci starych rodicov a furt sama. Clovek proste obcas potrebuje uplnw vypnut.