Pozitívny rýchlotest na koronavírus

philis10
6. máj 2020

Ahojte.

Prosim vas, neviete ako to je, ak rychlotest na koronavirus ukazuje pozitivny vysledok, ale clovek nema ziadne priznaky, moze byt vysledok falosne pozitivny, alebo ukaze test pozitivitu aj ked je clovek bezpriznakovy ?

U nas v praci testovali obyvatelov domova rychlotestami, niektorym vysiel pozotivny vysledok, ale ani jeden z nich nema ziadne priznaky.

Minister zdravotnictva hovoril, ze rychlotest ukaze pozotivny vysledok, uz ked ma clovek dlhsie priznaky, tu nema nikto ziadny priznak, alebo su tie testy natolko nespolahlive ?

kiki68
6. máj 2020

@philis10 preto tie rychlotesty nemaju velku spolahlivoste. Muz mi hovoril, ze to vychadza velmi casto falosne pozitivne a naopak. Oni to nejako davaju do statistiky ze ktore pacosi maju co a ako sa testovalo.

philis10
autor
6. máj 2020

@kiki68 tvoj muz pracuje s tymi testami? Lebo vsetkych zamestnancov u nas testovali normalnymi klasickymi testami (vyter) a vsetci boli negativny, len obyvatelov testovali rychlotestami a niektorym vyslo pozitivne, len nemali to kde asi chytit kedze zamestnanci su negativni a obyvatelia nechodia nikam. Tak som z toho zmatena a v strese.

syslik81
6. máj 2020

unas v praci sme mali 2 pacienky pozitivne a tiez nejavili priznay .. len jedna mala bolest hrdla a druha troska pokasliavala... nie kazdy prejavuje priznaky ako popisuju v tv ci novinach .. vatsinou sii clovek ani nevsimne ze je prenasac

philis10
autor
6. máj 2020

@syslik81 a robili im rychlotesty ci normalne ich testovali ?

andrea_82
6. máj 2020

Co ja viem, tak rychlotesty ukazujú, ci clovek ma vytvorene protilatky. Tie sa tvoria par dni po zaciatku ochorenia. Clovek nemusi mat ziadne priznaky.

syslik81
6. máj 2020

@philis10 normalne

philis10
autor
6. máj 2020

@andrea_82 to viem ze to je na tie protilatky, len minister hovoril ze rychlotest ukaze pozitivny uz ked ma clovek aj priznaky, tak teraz neviem.

philis10
autor
6. máj 2020

@syslik81 no ved prave u nas len rychlotestami najprv.

dr_smajlik
6. máj 2020

Každý test ma istú mieru spoľahlivosti. Tieto rychlotesty z Číny matovič najskôr kritizoval a teraz ich používa ako neviem aké ukazovatele. Vôbec by som sa na to nespoloehala. Ani na tie pozitívne výsledky a ani tie negatívne

luccija
6. máj 2020

@philis10 ukáže pozitivitu aj, keď nemá príznaky veď vírus je prítomný nemusí mať teplotu, bolesti

luccija
6. máj 2020

@dr_smajlik z vyteru by mali byť 100% rýchlotesty treba preveriť teraz vyterom ešte raz

maickamf
6. máj 2020

Na pribalovom letáku krvného rychlotestu sa píše, že vysledok je orientačný...

dr_smajlik
6. máj 2020

@luccija nič nie je 100%,každý prístroj má odchýlku. Okrem toho sa môže napr zameniť vzorka, prípadne každý prístroj má inú citlivosť, ale povedzme že tie laboratórne testy sú jednoznačne spoľahlivejšie. To máš ako porovnanie s tehutestom. Test čo doma ocikáš ti môže dať iný výsledok ako krvné laboratórne testy

scorpionflower1
6. máj 2020

@philis10 Tie rychlotesty maju spolahlivost 50 %, Spanieli ich tiez najprv pouzivali, ale potom prestali, lebo vraj to ma spolahlivost dokonca len 30 %. Je to velmi orientacne, ale tych pozitivnych by mali teraz pretestovat tymi spolahlivymi testami . Bezpriznakovych nositelov je dost vela, vraj okolo 30 %. Napr. v bojnickej nemocnici pozitivne testovali 16 zdravotnikov a ani jeden nemal priznaky. Nakolko ale ide v tvojom pripade o DSS keby to tam niekto ma uz by sa to, podla mna, prejavilo, stari ludia su bezpriznakovi nosici (resp. len so slabymi priznakmi) len malokedy.

philis10
autor
6. máj 2020

@scorpionflower1 No ved to. U mladych viem ze vela krat ani nevedia ze to maju, ale nakolko tu ide o starych ludi a ani jeden nema ziadne priznaky, teplotu im meraju 2x denne. A vsetci zamestnanci su negativni tak kde by to potom ti obyvatelia chytili, od koho ? 🤔

demetria
6. máj 2020

@philis10
Vraj niektore rychlotesty zachytavaju aj ostatne koronavirusy, takze staci, ze clovek prekonal nedavno beznu nadchu a moze byt pozitivny. Neviem, nakolko su specificke tie, ktore sa pouzivaju na Slovensku, ale toto bola info niekde z USA, ze specificita protilatkovych testov je rozna a zatial nie je 100%.
Preto sa pozitivni overuju PCR testami.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
hettinka
7. máj 2020

@philis10 môže byt, že to už prekonali. A vrah 50% ľudí nemá absolútne žiadne príznaky, alebo len take mierne, že si nevšimne. Pozitívne testovaným urobia vytery a uvidíte.

hettinka
7. máj 2020

@philis10 a obyvatelia to chytili kľudne vonku. Však seniori trajdaju po meste cele dni.

gabrielapatrik
7. máj 2020

Ahojte síce mimo testu ale pochopila som správne, že pracujete v domove dôchodcov??? Ak áno, neviete prosím Vás kedy sa plánujú otvárať? Srdečná vďaka za odpoveď ❤️

philis10
autor
7. máj 2020

@hettinka vonku nie, ved uz dva mesiace nemozu vychadzat von, mimo zariadenie, iba na dvor. Nemozu prijimat ani navstevy. Takze potom je na mieste otazka, kde by to chytili ked vsetci zo zamestnancov su negativny.

philis10
autor
7. máj 2020

@hettinka viem ze niekto nema ziadne priznaky, ale je zvlastne ze tu ani jeden nema ziadne priznaky, a este ak ide o seniorov, ktory na to najviac zomieraju, u nikoho z nich by sa to neprejavilo?

philis10
autor
7. máj 2020

@gabrielapatrik nie to zial neviem.

hettinka
7. máj 2020

@philis10 no veď, na dvore aj cez plot. Či stoja vždy 20m od plota?
Skôr je cudne, že nikto nemá príznaky. A koľkí sú pozitívni?

demetria
7. máj 2020

@philis10
Ako som pisala - senzitivita aj specificita tych testov je rozna. Kym nevies aka je u testov, ktore sa pouzili u vas, skoda sa nas tym zamyslat. Prave preto sa snazia Americania vyvinut specificky test, ale pokial viem, zatial taky este neexistuje na komercnej baze. Mozno sa mylim a je to info len o USA a Europa ma aj ine, specificke testy, neviem.

philis10
autor
7. máj 2020

@hettinka no ved to je cudne aj mne ze nikto ziadne priznaky. Teplotu im meraju dva krat denne. 7 vysiel test pozitivne. Dokonca aj jednemu manzelskemu paru vysiel pozitivne obom.

kiki68
7. máj 2020

@philis10 nie priamo, on pracuje s pacosmi a databazami skrz ine diagnozy. Ale tieto udaje tam idu

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
philis10
autor
7. máj 2020

@oliolijanka to presne neviem ktory boli a ktori nie. Preco? Nejako to s tym suvisi?