Sme 4 členovia domácnosti, ktorí sa pôjdu testovať. Čo ak jeden bude pozitívny a ostatní sú negatív. Aj pre nich platí karanténa? Alebo sa stačí od nich izolovať?
Ako sa vieš izolovať v spoločnej domácnosti? Ak nemáte dve kúpeľne, kuchyne, dva vchody.... tak to nie je možné
@volterra presne o toto ide. Že izolácia je možná. Ale zase na druhej strane oni môže byť tiež pozitívni, len ich nezachytil test.....
len niekde som zachytila, že vláda má mať pripravené aj nejaké ubytovacie možnosti pre tých, čo nechcú, príp. nemôžu vykonať karanténu vo svojom bydlisku. Takže to by znamenalo, že ak jeden člen domácnosti bude v sobotu pozitívny, ostatní budú negatívni, tak požiada o ubytovanie v nejakom štátnom zariadení, tak mu to umožnia a tým pádom sú jeho negatívni rodinní príslušníci, čo s ním dovtedy obývali jednu domácnosť bez karantény? Takže ak by sa izoloval len ten jeden pozitívny buď v nejakej ubytovni alebo v inom byte, je to to isté potom?
@petkaaa u na sa dá, mame 2 kúpeľne s wc a dcéra má izbu o poschodie nižšie so samostatným vchodom. Vlastne sú to 2 izby, spálňa a denná izba. Do kuchyne pozitívny chodiť nemusí, jedlo by sme nosili ku dverám. Len či to takto berú, keby nastal ten prípad, alebo 1 adresa = všetci v karantene.
@hettinka presne o toto mi ide. Pretože to je také troška nelogické. Veď oni už tiež môžu byť nakazení. Ale zase na druhej strašne by som sa napr ja izolovala a oni by mohli chodiť normálne do práce. Viem, že je možnosť dať sa potom následne všetci pretestovat testami, ale tak....zaujíma ma skôr, ako to majú oni vymedzené momentálne v nariadeniach
nie je to ako pri testovaní s PCR testov - ak človek výde pozitívny ostáva v karanténe celá rodina, lebo nikto nevie či už aj ostatní členovia domácnosti nie sú pozitívni....pozititu ukáže test až cca po 4dňoch dovtedy každý test ukáže že je človek negatívny hoci je už nakazení.......včera to aj prízvukovali v TV novinách - týmto celopllošným testovaním sa podarí zachytiť cca 30-40%najinfekčnejších ľudí a zároveň ostávajú v karanténe aj ich najbližšie kontakty(rodina)lebo u tých sa pozitivita môže prejaviť o deň dva, tri neskôr.....takže platí pe pozitívneho a celú domácnosť karanténa 10dní a tým pádom na druhý test už nikto z nich nepôjde - len v prípade ak by mal človek neskôr príznaky, vtedy sa zvykne pretestovať ešte PCR testom ale o tom rozhodne hygiena
*z PCR testov🙈
Inak potom má pozitívny samozrejme karanténnu PN a rovnako aj ostatní členovia domácnosti sú na karanténnej PN
Plati pre vsetkych
Je to úplne jednoduché, ak obývate spoločnú domácnosť, karanténa platí pre všetkých
Jeden ma PN a zvysok karantennu PN.
@volterra tí, co vyjdu negat, idú aj na druhé testovanie. Pozit môžu po 10 dnoch normálne fungovať.
@volterra ano ak nie je mozna karantena doma,a lebo je zaujem, su zariadenia na to... (hotely).. za poplatok samozreme.
podla mna by mala byt potom cela rodina v karantene.
Musíte byť všetci v original domácej karanténe cela domácnosť. Nakúpi musí robiť niekto z vonku. Rodina,kamoska,sused napríklad. Synček bol pozitívny my negatívny. Ale aj tak trebalo aby sme všetci ostali v karanténe
Ono sa to berie tak že do dočasnej karantény kým neprebehne testovanie musia ísť všetci s kým bol pozitívny za posledných 10 dni v kontakte
Ak je jeden clen pozitivny, cela domacnost musi ist do karanteny
Mali by byt vsetci zodpovedne v karantene a kludne sa mozu izolovat.tak to mala moja sestra .svagor pozitivny a aj po druhom kontrolnom teste volali im z RUVZ a povedali ze musia byt v karantene tu istu info dostala aj od svojej vseobecnej doktorky
na konfere mzdarok bolo povedane, ze negativny clen rodiny moze chodit do prace - preukaze sa negat. covid test. Iba pozitiv. covid test clen ostava doma. Je to aj v nariadeniach. Na logiku sa ma nepytajte.
No ja vam uz neviem; pravnici si to vylozili takto a bolo nam to odprezentovane. Mam to niekde v papieroch, odfotim a poslem.
@lanvinka Nie všetci pozitívni ludia sa už testujú opätovne, takže závisí od toho, či dotyčný pozitívny má, alebo nemá príznaky.
Ak príznaky nemá, je v karanténe ešte 10 dní po teste a berie sa ako vyliečený. Ak príznaky pretrvávajú, vtedy sa testuje zasa.
Ak je človek priamy kontakt, prihlási na test a je v karanténe (oficiálne odkedy príde SMS o registrácii) 10 dní. Počast tohto času by ho mali otestovať, ak neotestujú (napríklads malé deti, alebo ak nestíhajú), ak počas tých 10 dní nemá príznaky, končí karanténa. Aks a príznaky objavia, musí na test.
Ak človeka počas trvania karantény otestujú, a výsledok je negatívny, aj tak musí 10-dnovú karanténu dokončiť.
Proste je to cele zložitejšie a závisí od prípadu a či aj človek reálne ochorie, alebo je "len" pozitívne testovaný, bezpríznakov'ý, teda klinicky zdravý.
No a teraz moj prípad, v karanténe som od predminulého piatku, momentálne 12.den a testovali ma minulú stredu, pričom výsledok, ktorý mal byť do 96 hodín - najneskor v nedelu, stále NEMÁM. Proste ho nemajú ani na RUVZ, volala som, vybavujem, výsledok nie je, že ho nedali z labáku (asi stratili, pomiešali, čo ja viem...) a karantéína mi oficiálne skončila v pondelok už. A teraz možem isť von, alebo nie? Pocit zodpovednosti ma drží doma, ale mam nervy a poriadne. Na tento systém debilný... čo ak to je pozitívne...
@sylvia_123 myslim, ze vsetci clenovia domacnosti musia ostat doma, aj ti negativni, pretoze ich pozitivny clovek moze nakazit
jedine ze sa odstahujete , inak karantena pre celu domacnost