Potrebujem psychiatricku liečbu?

3. feb 2023

Roky sa trápim a bojujem sama so sebou. V akejkoľvek spoločnosti. Či už je to blízka rodina, cudzi ľudia...vždy sa červenám, hanbím. Neviem vyjadriť svoj názor na čokoľvek bez toho, aby som sa netriasla a nehanbila... Je to každodenný boj. Nastúpila som do práce po RD a cítim sa hrozne. Pracujem v prevažne v mužskom kolektíve a je to najhoršie, keď sa mám k niečomu vyjadriť, som ako paradajka 🤷 Mám dve deti, muža, vysokú školu, ovladam 4 svetové jazyky a takto sa denno denne zozieram... Potrebujem sa liečiť? Roky pozerám, čítam, sledujem ako si zvýšiť sebavedomie, ale nedarí sa mi.

taynee
3. feb 2023

Psychiatricku liecbu nepotrebujes. Ak tak sedenia so psychologom, treba popracovat na sebalaske, na sebavedomi, sebaprezentacii. Urcite nepotrebujes lieky. Si zdrava a sikovna zena, mozno viac hanbliva, ale pozri kolko si toho v zivote aj napriek tomu dokazala 🙂

terina25
3. feb 2023

Mam to rovnako ako ty. Od mala sa pri treme cervenam. Ani teraz sa to nestratilo zial. Lieky na to urcite netreba.

autor
3. feb 2023

@taynee ďakujem za povzbudivé slová. Ja si to dosť často opakujem, ale po pravde akosi to nefunguje. V reálnom živote sa priblíži ku mne kolega s úplne bežnou požiadavkou a ja som ako paradajka. Celá sa červenám, mám flaky po krku...najradšej by som sa našla v mysacej diere. Pritom si tie situácie doma "prehravam" a poviem si, že nabudúce budem reagovať inak... Ale nedarí sa mi to. Mám pocit,že moje telo ide proti mne...okamžitá fyzická reakcia (cervenanie, tras) reakcia na akýkoľvek podnet od druhej osoby... Neviem, prečo je to tak... Asi si o mne pomyslia že som prepnuta...

autor
3. feb 2023

@terina25 a ako fungujes napríklad v práci? Ja som v permanentnom strese

liusa82
3. feb 2023

ja len nechápem ako sa potom takéto moc hanblivé osoby aj zoznamujú? pri mužovi si sa nehanbila? 🙂to akože nerýpem len by ma to zaujímalo.No ked je to až takýto problém jasné že smer psycholog

gertrudaosem
3. feb 2023

Ja len rozmýšľam, neber to v zlom .. ale ako si doteraz fungovala, keď máš manžela, deti, vš, ovládaš jazyky... Ako si to všetko zvládla do dnešného dňa?? Toto všetko dosiahla? A máš problém aj v blízkej rodine... Na vystudovanie vš tiež potrebuješ určitú dávku odvahy a názorov, prezentácie svojich poznatkov, na zoznámenie a komunikáciu s manželom, fungovanie pri deťoch vonku medzi cudzími, pôrod, kontroly u lekárov, rôzne inštitúcie ... Potrebuješ sa presadiť všade. Nejako si to neviem spojiť. 🤷🏼‍♀️

terina25
3. feb 2023

V praci je to ok. Kym nemusim nieco hovorit pred vsetkymi. Co je nastastie malokedy.

terina25
3. feb 2023

@gertrudaosem mam rovnaky problem a fungujem ci doma,ci v praci.

liusa82
3. feb 2023

@gertrudaosem toto ani ja nechápem

terina25
3. feb 2023

Inak tie flaky, cervena ako paradajka to iste mam aj ja. Ale nastastie nie az tak,ze ak sa kolega prihovori,ze som hned cervena. Skor ked sa rozpravam s veducou, mam tremu,strach.

marca12
3. feb 2023

Liecbu nepotrebujes,ale dobre by ti padlo porozpravat sa u psychologa. Ako dieta som nieco podobne zazivala. Hanbila som sa,cervenala sa,nevedela sa vyjadrovat. Same to nejako odislo ako som nabrala sebavedomie. Stale som neista,ale uz je to ovela lepsie. Cervenanie beriem ako prirodzenu reakciu,nehanbim sa za to. U teba by stacilo,keby si sa prijala taka,aka si. Si uzasna tolko si toho dosiahla. Mas muza,deti,vysku,ovladas, jazyky,nie je to s tebou vobec take zle ako si myslis.

juliet86
3. feb 2023

myslim ze by ti mohol pomoct kbt terapeut. pogugli absolventov vycviku v okoli/online
oni ti realne preprogramuju neuralne prepojenia v mozgu a to je podla mna to co potrebujes

autor
3. feb 2023

@liusa82 manzel je sestrin spolužiak z VS... vedeli sme o sebe dlhšie. dlho sme si písali, na prvé "rande" sme šli v sprievode sestry a jeho kamaráta,asi preto 🤭... Slo ako akosi prirodzene ...čomu sa aj ja čudujem a pred nim napríklad nemám žiadny problém.

autor
3. feb 2023

@gertrudaosem tak to je denno denný boj sama zo sebou... Na VŠ to bola čistá katastrofa. Brala som magnézium, kadejaké vitamíny, prípravky proti stresu... Ale akosi som to "prežila". Inými slovami vynaložila som extrémne úsilie, aby som tu školu dokončila. Myslím, že spolužiaci sa mi za chrbtom vysmievali. Lebo som bola stresak... Ostatné spolužiačky povedali, že majú stres, ale iba ja som vyšla zo skúšky spotená a červena ako nikto 🙁

autor
3. feb 2023

@juliet86 ďakujem za radu.

autor
3. feb 2023

@marca12 veď práve to si poviem aj ja. Čo keď reakcia môjho tela je taká, že som celá červená? 🥹 Porodila som dve deti, potratila 2x, minulý rok mi našli pri preventívne nádor na prsníku...okamžite som to začala riešiť. Vravím si, mám dve deti, musím fungovať, urobím všetko preto...našťastie to dobre dopadlo. Nádor mi vybrali, teraz chodim každé 3 mesiace na kontrolu...
A bum prídem ráno do roboty, šéf sa má spýtal ako sa mám a som ako obal z paradajkového pretlaku 😳 podľa mňa to vôbec nie je normálne 😢

saraxyz
3. feb 2023

Naj..sa naučíš, jed do tých stresových situácii budeš vchadzat vedome . So spolužiakmi si bola ok? U koho (akých ludi) sa necervenas?

autor
3. feb 2023

@gertrudaosem takto fungujem skoro všade. Vynakladám extrémne úsilie, čo sa týka sociálneho kontaktu...červená ako paradajka pri každej možnej príležitosti. Skúška v škole, prezentacia, vyjadrenie svojho názoru...na pohovore, v práci, u lekárky s dieťaťom, v školke.... Takto žijem. Je to kazdodenny boj sama so sebou.

saraxyz
3. feb 2023

"Je to kazdodenny boj sama so sebou"...prestaň bojovať 😉

zankalh
3. feb 2023

Ja si myslim,ze by si to mala zacat riesit so psychologom a ak nepomoze,ja by som sla aj za psychiatrom.Si pod stalim tlakom uz niekolko rokov a bala by som sa ze ten neistalu stres sa raz odzrkadli.Uvidis co ti poradia.A myslim ze psychoater by ti dal len nieco slabe na povzbudenie.
Nemozes takto sama so sebou zapasit cely zivot.
Dokedy tieto tlaky tvoja hlava bude zvladat?
Drzim ti palce,nech dokazes fungovat kazdodenne bez akehokolvek stresu,napetia,strachu…

aurorastone2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
3. feb 2023

Ahoj, toto nie je na psychiatriu. Podľa mňa tiež psychológ, alebo psychoterapeut. Treba zistiť, kde to má základy. Zistiť, čoho sa vlastne bojíš, keď máš odpovedať na vetu "ako sa máš?". V tvojom živote musel byť nejaký bod, kedy si sa začala cítiť neistá. Nejdem to riešiť za teba, naozaj na toto treba sedenia s odborníkom, prekopať sa niekam do tvojho správania možno ako dieťa či školáčka, kedy sa toto začalo a prečo🤷. Čo bolo spúšťačom, že si neveríš v úplne banálnych situáciách? Držím ti palce, takto ťa to naozaj stojí enormné množstvo energie a doslova ťa to obmedzuje. Skús si nájsť nejakého psychológa s dobrými referenciami, zainvestuj trošku do seba a daj si šancu žiť lepší život... K psychológovi môžeš ísť aj bez výmenného lístku.

saraxyz
3. feb 2023

Mam otázku. Keď si vypijes (neviem,či pijes), tiež to tak máš?

autor
3. feb 2023

@saraxyz Neviem to presne špecifikovať. Ale napríklad kamarátka na intraku,ktorá somnou bola denno denne pred ňou žiadny problém.akurat mozno v situácii, keď sa opýtala, niečo intímne alebo nieco za čo som sa hanbila (mama pila, na všetky otázky ohľadom nej som sa hned červenala)
ale ked som mala s tou spolužiačkou robiť v škole prezentáciu, vždy som bola flakata, červená, triasol sa mi hlas 😐
Pred manželom fungujem úplne normálne. Sem tam sa možno pristihnem že som sa zahanbila, ale akosi to prirodzene neriešim.neviem.
Ale napríklad mám stres aj keď prídu rodičia na kávu, švagriná... Som v strese, červenam sa 🫣
Keď stretnem niekoho známeho v obchode, suseda na ulici, manželov kamarát...nedajboh sa prihovori....tak už to ide....červenám sa extremne 🥴

saraxyz
3. feb 2023

Nevieš si spomenúť kde to začalo? Nič sa ti v detstve nestalo? Píšeš, že mamina píla...nestala sa situácia, keď si sa napr.za ňu hanbila? V detstve myslim

aandrea9
3. feb 2023

Ako tu niekto písal...prestaň bojovať. Na psychiatra to nie je určite, ale psychológa určite skus 🍀

autor
3. feb 2023

@saraxyz práveže keď si vypijem, tak nie. pravda je že veľa neznesiem, ale príklad po pohári vína som oveľa istejšia. Ale alkohol pijem naozaj výnimočne. Mám voči pitiu averziu. Mama pila takmer celé moje detstvo. Nenávidím alkohol.

autor
3. feb 2023

@zankalh práve preto rozmylam nad návštevou psychiatra. Naozaj robím, čo je v mojich silách. Rôzne dychové cvičenia, vitamíny, motivačné videá, knihy...nikam to nevedie.

autor
3. feb 2023

@saraxyz za mamu som sa hanbila a myslím sa hanbím aj doteraz. Závidela som dievčatám,že majú dobrú rodinu, mamu, ktorá ich podporuje...ja som akurát tak za to moju moju musela upratovať, variť, prať... A starať sa o sestru, keď je bolo zle (čo bolo stále). Najhoršie na tom je,že otec sa všetko snažil ututlat(lebo som, by ľudia povedali) a tak to aj je. Mama prestala piť, keď sme my dávno dospelé a všetci sa tvárime, že sa nič nestalo.

saraxyz
3. feb 2023

No takže problém.je v hlave. Tiez si.myslim, ze ti stačí psychológ, alebo psychoterapeut. Ty sa s tým naučíš pracovať. Psychiater ti dá tbl. a ostane to nespracovane.