Potrebujem dioptrie?

martina803
30. mar 2023

Ahojte, bola som na ocnom vysetreni a dr mi namerala -0,25 na jednom oku, -0,50 na druhom oku + do zaveru uvedla astigmatizmus. Do blízka vidím dobre, do dialky trocha horsie a ked som u nej mala citat pismenka z tabule tak som poplietla polovicu pismen uz v prvom riadku, lebo s privretym jednym alebo druhym okom sa mi vsetko zlievalo dokopy. Dalsie riadky som uz nevedela identifikovat. Moja mamka hovori ze si nemam davat robit take slabe okuliare lebo sa mi casom bude zrak uz len zhorsovat (i ked jej prvykrat namerali 0,25 a 0,25, nenosila, a teraz ma 2,25 a 2,25 😁).. ocna povedala, ze je to na mne, ale ja neviem, nikdy som okuliare nenosila, neviem ako by som do dialky videla s nimi alebo ci sa mi naozaj casom ten zrak zhorsit moze. Poradite mi vase skusenosti? Vdaka

deti95060810
30. mar 2023

čo tu radiť... každý má jedinečný zrak... ak sa zaobídeš bez okuliarov tak OK

eeffka
30. mar 2023

tie dioptrie su na dialku, a su male , ja mam aktualne -0,75 a pri praci mi ich netreba ( admin praca) ale pri soferovani ich musim mat, resp uz to tak citim ze sa po ne radsej vratim, ked som mala len -0,5 soferovala som aj bez ked som zabudla doma

jaskolka
30. mar 2023

Však si ich daj urobiť a budeš vedieť, či "s nimi vidíš horšie".
A to, že pri nosení malých dioptrií sa zrak zhorší, je hlúposť. On, ak sa má zhoršiť, zhorší sa tak ci tak. Len potom bude horšie to dat okuliare, lebo aj mozog si zvyká na nové videnie. A keď mu odrazu dáš veľmi silné dioptrie, tak bude "popletený". Toto sa stalo mužovi, mal nosiť okuliare, torz nechcel, že zbytočne také slabé, nenosil, postupne pri šoférovani zisťoval, že vidí slabo, šiel na očné, tam mu zistili, že už potrebuje 2,5 dioptrie na jedno oko, a na druhé dokonca 3,5. Nemohli mu ich hneď však dať, lebo by proste to nezniesol, tak mu postupne zvyšovali ich,aby si jeho mozog a oči zvykli na to. Tetaz už má také, ako potrebuje, no trvalo to niekoľko mesiacov.

teleskop
30. mar 2023

@martina803 skusenost, nos okuliare

luccija
30. mar 2023

@martina803 áno, ked si tak zle videla písmenká hneď v prvom riadku.

januska12323
30. mar 2023

Zle vidíš prvý riadok-tie najväčšie písmená. Tak asi okuliare potrebuješ.

viestta
30. mar 2023

Ked ti na dialku staci, ze vidis autobus a nepotrebujes vidiet ake ma cislo, tak ich nenos. Ale je naivne ocakavat, ze bez okuliarov sa ti zrak nezhorsi, tak nie. Niektore ocne vady progresuju s vekom a nic nepomoze. To o zleniveni oci z okuliarov je len povera. Bez okuliarov zbytocne namahas oci, robia sa ti mimicke vrasky. A tie vrasky je len to najmenej.

ankare
30. mar 2023

@martina803 keď začneš nosiť dioptrie, až vtedy zistíš, ako zrazu ostro vidis. Zvykla si si,že zle vidíš, tak to berieš za normálne.
Astigmatizmus Ti deformuje videnie.
Ja Ti rádim, daj si spraviť okuliare. Pozri, keď sa s nimi nestotožnis, jednoducho ich nebudeš nosiť. Možno len na šoférovanie,telku,... A keď nemáš korigovane dioptrie, môžeš nadobudnúť zdr. problémy.
Takže zhrniem to: určite si okuliare daj spraviť!
A ešte Ti poradím... Ak máš vš. zdr. poisťovňu, máš 100€ zľavu na okuliare.
Držím palce!

terezka1947
30. mar 2023

@martina803 ty a mama máte predpokladám úplne iný problém. Mama určite má po 40r.,čiže jej budú dpt iba pribúdať,či okuliare nosiť bude,či nie. Od okuliarov sa oči nekazia.
Ty,sama vidíš,že nevidíš.....čo riešiš?
Daj si ich urobiť a aspoň príležitostne nos. Nemusís mať hneď okuliare za 200 a viac eur.

lija22
30. mar 2023

kocky poradte aj mne prosim. jamamproblem do blizka 0,5 a 0,75. Je to uz na okuliare alebo skusit sosovky. Je pravda, ze to pocitujem ale neviem sa stotoznit s okuliarmi. Neviem, ci je to na operaciu

terezka1947
30. mar 2023

@lija22 keď raz nevidíš,okuliare nos. Zbytočne sa ich bojíš. A operácia?zoperuju všetko,ale načo operovať,keď to nie je nevyhnutné. Je to vždy operácia. A má aj negatíva.

viestta
30. mar 2023

@lija22 nevies sa stotoznit s okuliarmi, skus sosovky

hiro
30. mar 2023

-0,25 a -0,50 su tak zanedbatelne cisla ze by som na to kaslal. Ked si das okuliare tak si oci privyknu na umelu pomoc a dalej zleniveju a budes potrebovat coraz silnejsie az dovtedy kym nenajdes (nenajdu si oci same) svoju idealnu dioptriu. Ja som jedneho casu chodil robit na polia a tak som 3 mesiace nenosieval okuliare a oci sa pretrenovali a nepotreboval som ich, do skoly som ich zase nasadil a znovu potreboval. Nakoniec som prestal chodit na polia a sadli mi na 2 - 2,5 dioptrie nastalo doteraz.
(takze ak si das tak neprekracuj tych 0,25, trosku pomozu ale oko stale bude musiet pracovat)

20erika07
30. mar 2023

Mne pred 14r namerali -0,5 a -0,75, vidim do dialky zle ale okuliare nenosim (dala som si ich spravit, lebo som musela ,bola to z práce prehliadka,aj by som ich mala povinne nosit v praci) nenosim ani slnecne, neznesiem nic na nose, ale chodím pravidelne na kontrolu a zatial sa to nezhorsilo, no urcite by mi bolo lepsie keby ich nosim, ako vyssie bolo spomenute, je to zvyk, ze vlastne este vidim tak si myslim, ze vidim dobre . Opak je pravdou, oci mavam unavene, dost ich namaham zaostrovanim napriklad. Mala by som ich nosit urcite, aj ked mam len také hodnoty namerane.

januska12323
30. mar 2023

Oči nezleniveju s dioptriami, bez nich sa len zbytočne namáhajú. Mne sa prudko zhoršil zrak v puberte, začala som nosiť okuliare a odvtedy sa nezhoršila dioptria ani raz. Podľa tejto logiky by som mala každý rok horšie výsledky keďže ich nosím denne odkedy otvorím oči kým nejdem spať.

terezka1947
30. mar 2023

@hiro oči nezleniveju,práve tým,že nenosia ľudia,čo potrebujú si vytvárajú ďalšie zdravotné problémy.
Napr.aj také vypadávanie vlasov,či problémy s krčnou chrbticou,či u žien zbytočne vrásky,či slzenie a pálenie očí,kt.si mnohí zamieňajú s alergiou,kvapkaju do očí umelé slzy,lebo majú unavené oči,jedia tabletky od bolesti hlavy,krčnej chrbtice...či klasická migréna,či....a tých či je dosť. Oko potrebuje také silné dioptrie,ako má mať. Tým,že si niekto dá slabšie dioptrie,nič sa nemení. Oko robí to,čo bez okuliarov.
Ale tak,každý je strojcom svojho šťastia.

zuzuliennka1
30. mar 2023

@hiro to su uplne nezmysly a hazard so zdravim. Oci nezleniveju, treba nechat oci odborne a spravne odmerat optometristom a nechat si predpisat spravne okuliare, a chodit pravidelne na kontroly