Ahoj. Bola som na pandemickej PN po kontakte s pozitívnym. Na piaty deň som absolvovala PCR test - negatívny, príznaky som nemala žiadne. Lekár mi povedal, že napriek tomu musím ukončiť karanténu po 10 dňoch. Kolega nastúpil na PN rovnako jeho lekárka ho však uznala práce schopným na 7 deň a stačil mu ag. test. Obaja sme neočkovaní. Je teda dĺžka karantény a druh testu - povinný a jednotný alebo to určuje každý lekár podľa seba?
na stránke korona.gov sú tieto informácie kedy ukončiť karanténu:
-v prípade, ak sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia a výsledok RT PCR testu vykonaného najskôr v 5. deň od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie je negatívny, uplynutím doby 7 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie,
-ak u osoby v karanténe nebol vykonaný test a počas doby 10 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie sa u osoby v karanténe nevyskytuje ani jeden z klinických príznakov ochorenia, uplynutím doby 10 dní od posledného kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie,
presne ako píšeš, záleží to od lekára....on zhodnotí tvoj stav a aj riziko či si sa mohla nakaziť....lekár zosdpovedá za vystavenie PN a aj jej dĺžku....
Myslela som, ze je na to nejaky jednotny postup....
Ahoj. Pokiaľ viem, tak 10dňová karanténa trvá, ak človrk žije s pozitívnou osobou v 1 domácnosti. 7 dní, ak nežije, čiže je to napríklad kolega, kamarát.