ahoj,
skor si myslím že mam komplexnu PTSP (zahrna od fyziskeho,cez sexualne až po psychicke ujmy od ranneho detstva,všetko takmer nespracovane), teramin k lekarovi samozrejme mám,avsak,potrebovala by som pomocť,ako nasmerovať partnera,ked mam napridklad stavy uzkosti,ci panické záchvaty. Nedávno sme spolu začali žiť a tak ani netusil,ake mam zauužívané rituály,ako sa zvyknem izolovať a podobne. sam navrhol,že by sa rad rozprával s mojim lekarom,alebo aby sme skusili parovú terapiu.veľmi mi na nom záleží a vážim si ho,ale momentalne mam silne depresie...nie smutky,ale realne tažke depresie....ked nedokážem nič,len plakať a zufať si aka som už unavená a ako sa mi nechce byť....
viem,je to ťažká téma sama o sebe,ale ak by tu mal niekto aspon skusenosti z vlastneho okolia bola by som velmi vdacna.
dakujem za prečítanie
@sandintheair a u psychologa psychiatra si iz bola s tym?
Pocuvajte podcast Ludskost - bud zvlast, alebo aj spolu. Su tam aj tieto temy, rozhovory s odbornikmi - super, ak ta chce partner pochopit. cez tieto podcasty ta moze pochopit, ale aj sam pre seba by mozno mohol hladat pomoc - aby mu povedali, ako k tebe pristupovat tak, aby ta zbytocne este viac nezranoval pretoze tomu nerozumie. A zaroven aby nevyhorel, ak sa ti tazsie obdobie vrati a podobne, aby to vedel zaregistrovat a zasiahnut, podporit ta a pomoct ti. https://podcasty.sme.sk/t/8737/ludskost-tyzdenn... Pohladajte si spatne temy o traumach, naozaj velmi velmi dobre rozhovory to su.
A potom este odporucam tento pekny rozhovor s Hanou Vojtovou:
https://www.youtube.com/watch?v=ofhezB3zSbIA vlastne aj cely ten youtube kanal ma velmi kvalitne rozhovory, kde ak clovek chce, vela sa dozvie aj bez navstevy psychologa - jednak pochopi ako psychologovia pracuju, ale aj podstaty problemov, sposoby riesenia a podobne. Velmi dobre otazky vie klast ten pan, on zrejme to zacal robit, lebo tiez mal nejaky problem, len som nikdy nezistila aky, nepozerala som uplne vsetko, ale hovoril, ze sa liecil.
Ta Hana Vojtova vydala tento rok knizku o PTSD - odporucam. https://www.martinus.sk/?uItem=1818927 - ale v podstate ta tema je pokryta vsetkymi tymi rozhovormi, v knihe najdes priblizne to iste, je to zrozumitelne vysvetlene, nielen pre odbornikov.
@sandintheair ahoj aj ja teraz prežívam depresie aj úzkosti neboj lekár ti pomôže
@sszuzu8 ano,tym že som sa stahovala do ineh mesta,menim aj lekara,len termin prvy mam až v novembri
@jumama dakujem krásne,presne niečo take som hadala....
@sszuzu8 viem,snažím sa veľa čitať,oddychovať,meditovať,ale pocas terapii,sme dsli do bodu,ked sa mi začali vynarať potlacovane spomienky a je to ťažke od nocných mor,cez,panicke ataky,zachvaty uzkosti placu....
Drzim Ti palce, nech sa Ti rychlo polepsi a nech mozes stastne a pokojne dalej zit.💜
Tazko sa to uz len cita, nieto este preziva.
@sandintheair ak máš peniaZe investuj emdr nič iné ti na sk nepomôže na traumu
@sandintheair no ono je to miestami super,tým,že sa venujem sebe a menim svoj život na ozajstný,nie len pržívanie.O to ťažšie su dni,ked to proste nejde a ja mam pocit,že všetka snaha vychádza navnivoč a som len sklamanim,najma pre seba samu,ale dakujem za pochopenie.
Depresie už nemám ale tie ptsd prejavy pretrvávajú aj naďalej. V tomto poradiť neviem ale nie si s tým sama ❤️ je nás veľa bojovníčok