Ahojte… jediný dôvod prečo zakladám túto diskusiu je dať to zo seba von (aspoň takto anonymne) a prečítať si názor nestranných ľudí.
Posledných cca 10 mesiacov sa cítim ako chodiaca troska. Mám 23 rokov a život posledné mesiace len prežívam. Neteším sa z ničoho, nemám energiu na nič. Zobúdzam sa bez motivácie vstať do ďalšieho dňa, prokrastinujem a stále by som len spala. Neteší ma už nič čo kedysi, ani prítomnosť môjho muža. Spoločnosti sa vyhýbam ako sa dá, keď musím byť v spoločnosti cítim veľmi nepríjemné pocity. Nevidím žiadnu nádej do budúcnosti, lebo všetky moje ciele akoby zmizli- neprídu mi už atraktívne, ale zbytočné. Všetko mi príde zbytočné. Najviac ma hnevá, že ten pocit prázdnoty zapĺňam prejedaním, alkoholom a fajčením (40cigariet denne). Ešte pred rokom som každý deň športovala, mala veľké ciele do budúcna a makala na sebe psychicky aj fyzicky. Potom akoby sa všetko rozpadlo ako domček z kariet- nič sa nestalo, prišlo to tak postupne. Proste nemám energiu a chuť do ničoho. Najradšej by som celé dni len prespala.
Strašne by som chcela naspäť tú chuť do života, ale nejde to. Keď sa aj donútim raz za čas ísť von do spoločnosti, alebo ísť behať, dobrý pocit mám len chvíľu, potom opäť príde taká vnútorná ťažoba a napätie, to sa snažím odbúrať alkoholom. Potom mám z toho výčitky a takto sa to opakuje. Sem tam mi hlavou prebehnú myšlienky aké by to bolo, keby som ukončila svoj život. Ale to ma našťastie hneď prejde lebo mám nádej, že bude lepšie. A hlavne nechcem ublížiť rodičom a mužovi.
Prešli ste si niečim podobným? Čo sa mi asi deje? Ako nájsť opäť chuť do života?
Na psychológa niesú peniažky, ani odvaha.
@anjelicek26 predbehla si ma a zobrala tieto slová z úst.. :D :D
Alkohol prehlbuje depresiu, uzkosti a socialnu izolaciu. Zbav sa zavislosti v prvom rade.
No peniazky niesu, ked das na cigarety 8 euro denne to mas 240 eur za mesiac ako vyhodenych do kosa, a navyse v takom veku tolko fajcit dopadnes zle, cim skor sa treba spamatat
Nemáš peniažky na psychológa, no na cigaretku a alkohol máš ... Ty nechceš pomoc, takto Ti to vyhovuje ... a vieš prečo? ... lebo kde je vôľa, tam je cesta ... všetko sa dá, len treba chcieť ... a Ty očividne nechceš ...
Ak mas na cigy,chlast a prejedanie sa, tak mas aj na terapie… ale dala by som si v prvom rade skontrolovat zelezo s celkovo krvny obraz - niekedy za takou apatiou a unavou byva zdravotny problem. Akurat teda pri tvojej zivotosprave budu tie vysledky zle… no a mimochodom, pracujes? Ci len tak hnijes doma zaziva?
Mas pravdepodobne depresiu. Normalne to je choroba kedy telo nevytvara dostatok uritych latok a potom mozog nedokaze realne vyhodnocovat realitu a vravi ti ze si smutna a bez zivota. Toto sa nevylieci same od seba. Prave naopak, bude sa to zhorsovat.
Ten alkohol to este urychluje.
Preco nemas odvahu na psychologa?
Hmmm mám to podobne vlastne až strašidelne tak isté dokonca najviac haluz na tom je že mám tiež 23 rokov😵💫 úplne akoby som to písala ja až na to fajčenie… a psychológa som skúsila ale bola som tam raz a mala som pocit že je to strata času a vybodla som sa na to že si pomôžem sama… no akosi som ešte nepokročila..
Ahoj,.moze to byt prehlbujuca sa depresia, pripadne si mohla po niecom intenzivnom vyhoriet. Nemas aj hormonalne problemy? Zacala by som u obvodnej, mozno ta posle na endokrinologiu. Gyn mas ok? Si mlada, hladaj riesenie, aby si mohla prezit lepsi zivot. Poziadaj o pomoc rodinu, nech su ti oporou. Zavislosti su zle, ale chapem, ze v zlom psychickom stave hlada clovek otupenie alebo zahana nervozitu. Paradoxne zavislost tvoj stav este zhorsuje. Neodkladaj to velmi, chod k svojej dr.,ona ta poposiela. Tvoj stav moze byt dosledkom zmien v organizme, za ktore nemozes. Prekonaj vycitky a hanbu a obklop sa podporujucimi ludmi a navstiv dr., moze to byt ochorenie.
@sissy27 Nehnijem doma, pracujem, aj externe študujem… hoci momentálne dosť s obtiažami, ale na povinnosti nekašlem, aj keď ma to stojí viac námahy ako by malo..
Ďakujem za rady, pozerala som nejakých psychológov, ale 50eur za hodinu mi príde šialene veľa…
Ešte by som doplnila k tým zdrav.problémom- v pondelok som objednaná na krv, keďže mám celý život anémiu a momentálne neberiem lieky, aj to môže vplývať na únavu.
4 roky dozadu (v 19ich) mi bola diagnostikovaná úzkostno-depresívna porucha, po pár mesiacoch užívania AD ale začal skvelý život. Je možné, že sa mi to vrátilo. Neviem, hľadám odpovede.
Závislostí sa snažím zbaviť, ale ľahko sa to asi hovorí z pozície ľudí, ktorí si ničím takým neprechádzali. Je to žiaľ jediný spôsob, ktorý mi vie ten smútok na chvíľu eliminovať…
To je už na psychiatra, tam ta posle aj obvodak a poistovna preplati. Navyše psycholog lieky nepredpisuje a Ty by si potrebovala antidepresiva.
Aha až teraz čítam posledný prispevok...určite to máš späť. Vela ludi depresie zapija alkoholom alebo ma ine zavislosti, len tym sa to ešte viac zhoršuje.
@cavelocavelo ja to mám tiež do bodky tak isto a tiež mám 23 😂 môžme založiť klub depresívnych 🫶🏽
Autorka , určite to ries a kašli na psychológa , toto je na psychiatra , aj ja som bola , v momente keď som odniesla malého do škôlky a chytili ma take stavy že sa chcem zabiť som s plačom utekala k ten najlepšej psychiatričke v meste a dala mi lieky , nebojsa nebudeš vôbec nafetovana z nich ani nič , dala mi takú light kombináciu - hormónik šťastia.
Lenže ja krava som to vysadila zo dňa na deň , takže teraz trpim zas, ale chystám sa za ňou keď naberiem odvahu jej povedať že som to vysadila 😏
Ty máš depresie a si závislá.treba psychiatra
psychológa ti netreba, tebe treba rovno psychiatra... predpíše ti potrebné lieky...
situáciu rieš čím skôr, lebo inak sa to bude len zhoršovať...kritický čas býva jeseň.
Ked mas peniaze na 40 cigariet denne, mas peniaze aj na psychologa. Takto zit nechces a nemozes.