Ahoj.Asi pred 6 tyzdnami mi pri vstavani vyskocilo koleno a odvtedy ma boli.Chodim k ortopedovi,rtg nic neukazal.Ortoped tvrdi,ze to bude poskodena chrupka.Mam aj vybrate dve injekcie kyseliny hyaluronovej a bolest stale trva.Mate niekto skusenost ze co by pomohlo?
Treba MR, rontgen neukáže nič. Ja som mala poškodený meniskus a chrupku, ukázala to len MR. Nepomohlo nič (lieky, výživy, rehabilitácia, elektroliečba) iba operácia a následne už dlhodobo cvičím na posilnenie svalov nôh. Problém bol aj s druhým kolenom, po cvičení 10 mesiacov už ich mám obe lepšie, čiže druhé nie je poškodené v takom rozsahu, MR mi robili len toho horšieho.
@marfka3 lekár v nemocnici tiež robil len rontgen, ale ja som k nemu prišla už s MR zo súkromnej kliniky. Vôbec nepozeral výsledky, chcel moje problémy riešiť len na základe rontgenu a elektroliečbou, upozornila som ho, že mám aj výsledky z MR a až na základe toho skonštatoval, že je to na operáciu, keby som MR nemala doteraz sa trápim s kolenom a chrupka sa mi ničí viac a viac, nakoľko poškodený meniskus sa drel o chrupku a poškodzoval ju pri chôdzi.
Dokonca na chrupke z MR nebolo nič vidno, to uvidel až pri artroskopii, tak mi ju popri menisku vyhladil.
Ale zase na druhej strane na súkromnej klinike zbytočne na operáciu sú aj malé veci, tam chcú všetko riešiť operačne, lebo z toho sú zisky. Tam mi chceli riešiť aj väzy, čo už je dosť zásah do kolena a dlhá rekonvalescencia. Teraz vidím, že to bolo dobre rozhodnutie nechať si to posúdiť dvoma lekármi a nechať urobiť len nevyhnutný zásah. Väzy sa mi posilnili cvičením, tým ze spevňujem svalstvo.
@marfka3 MR stala okolo 50 eur, predtým som isla k ich ortopedovi, ktorý ma tam poslal, vyšetrenie tiež 50 eur. Bola som v BA (Clinica orthopedica), asi je to jedno, ktorá klinika, ja som vyberala podľa stránky, aby tam mali MR. Myslím, že sa tam dá objednať len na MR, najlepšie zavolať a popýtať sa.
@marfka3 bolelo niekedy viac, niekedy menej, podľa toho ako som šetrila kolená, mňa boleli obe len jedno oveľa viac. Chodiť som mohla, ale pri chôdzi som cítila akokeby praskanie v tom horšom kolene, ani to neviem popísať, bol to nepríjemný pocit. Iné pohyby ako chôdza mi robili problém. Teraz som 9 mesiacov po operácii a opatrne dotiahnem už drep na obe kolená, hlavne vďaka cvičeniu.
@marfka3 Mne na kolenný kĺb pomohla Diamond Yacca s kyselinou hyaluronovou. Ko🙏👍leno ma bolelo hlavne pri chodzi ked som isla po schodoch, hlavne dole schodmi. Poradila mi známa a čuduj sa svet pomohlo, klopem 🙂 odvtedy mam pokoj. Čítala som, že to prečistí chrupavku a kyselina premaže. Brala som to v kapsuliach dva mesiace🙏🙂.
@monolulik ja už som aj zabudla na kolená, po rokoch mam ich uplne OK (jedno operovane, druhe len cvicenim) Ja som po operacii bola nútená hneď fungovať, lebo som mala malé dieťa. Po mesiaci od operácie som tancovala na plese. Za týždeň som išla do prace, zo začiatku sa mi horšie chodilo po schodoch. Poctivo som doma cvičila, možno preto to šlo tak dobre. Ale je to individuálne, niekoho bolia kolena este aj rok po operácii.
@marfka3 tak skus nejaku klbovu vyzivu napr animal flex alebo msm s vitaminom c ten je priti zapalu a bolesti. Ale to je skor na regeneraciu a proti bolesti ak si chces fakt pomoct tak smer fyzioterapeut a cviky na kolena. Nie vzdy to musi byt totiz to co ti povie doktor. Poznam pripady kedy uz doktor povedal ze sa s tym nic neda a fyzioterapeut to v pohode vyliecil.