Poškodená C chrbtica - skúsenosti

terezia001
10. aug 2024

Ahojte 🙂 momentálne riešim svoju chrbticu ktorú mám v hroznom stave kvôli sedavej práci a chcela som sa opýtať či ma niekdo podobnú skúsenosť a dalo sa mu to do poriadku ? 🙂
Už je to presne skoro rok čo sa trápim s mojim stavom
Bola som na Magnetickej kde mi zistili poškodený stavec C chrbtice teda na krčnej s čoho mám niekoľko problémov ako je prehltanie,točenie hlavy,dýchanie,ťažko sa mi zaspáva a stále som podráždená :/ úprimne..nebaví mna to..ortopéd mna poslal k neurologovi kde som objednaná a čakám …ale stretla som sa s jednou pani v práci ktorá ma tiež problém s chrbticov a povedala že sa to už do poriadku nikdy nedá :/ tak som sa prišla opýtať sem..pretože nejako neverím tomu že by naozaj nič nepomohlo a mala by som takto existovať do konca života ..chápem že na nete my nikdo nepomôže ani to nežiadam skôr otváram diskusiu ako sa vám pomohlo dať do poriadku chrbát a že to naozaj ide 🙂 ďakujem za správy

martinmmartin
10. aug 2024

@terezia001 no asi podla toho ake je to poskodenie a ako vzniklo. Mne stacil iny vankus, ale to nema ziadnu vypivednu hodnotu....nezavidim ti

biba_18
10. aug 2024

@terezia001 joga. predtým bolesti hlavy na odpadnutie, závraty, neviem čo všetko… teraz ma už roky krk ani kríže nebolia, teda občas bolia, ale to sa len tak slabučko pripomenú…

mamina7070
11. aug 2024

poskodena znamena co hernia protruzia bulbing ? pomohlo mi zmena matraca a vankusa makke techniky fyzioterapia a pravidelne cvicenie a to som mala take bolesti ze som plakavala pri prvych cviceniach a isla vyrazne cez bolest

yoxinka
11. aug 2024

Poškodenie znamená ko konkrétne v tvojom prípade ČO??? Ja mám v krku (C segment) posunuté asi všetky platničky, ale horší problém mám v krížoch, konkrétne segment L5/S1 tam je protrúzia so sekvestráciou (inak, L4, L3 mám tiež vysunuté). Mne to vygradovalo až do stavu, že sa mi poškodil nerv a ostal mi k tomu aj ochrnutý trapéz 🤦‍♀️. Čo pomohlo? 1.Výborná diagnostika (v mojom prípade neurologička+fyzioterapeut) 2. VYNIKAJÚCI fyzioterapeut - konkrétne u mňa fyzio so mnou pracoval 2,5 roka, prvý rok mega intenzívne (2-3x týždenne). 3. Trpezlivosť a vytrvalosť - ľudia čakajú, že si dajú tabletku a je po probléme, no tak to nefunguje. Dá sa to riešiť, ale chce to čas 4. CVIČENIE, CVIČENIE, CVIČENIE - cvičiť presne podľa tvojho stavu a konkrétnej situácie (žiadne univerzálne cviky z netu). Mne fyzio menil cviky podľa stavu, podľa toho, ako telo reagovalo … často šlo o zmenu pohybu v rozsahu pár milimetrov. 6. PLÁVANIE - tu s obrovským dôrazom na techniku!!!! Žiadna korytnačka s hlavou nad vodou, učila som sa plávať nanovo, lebo ja som sa bála hlavu strčiť pod vodu. Celkovo … boli horšie dni a lepšie dni. Stav sa raz zlepšil, potom zase horšie. Nie raz som si porevala … môj fyzio mi vždy dvihol hlavu a povedal “ideme ďalej”. Je to dlhá cesta, ale dá sa to, len fakt treba makať. A … 10 rokov mi v klasických nemockách dávali parafín a cvičila som s ďalšími 7 ľuďmi na rehabkách mačku … takže toto som si povedala, že stačí a obrátila som sa na súkromný sektor, čiže pomôcť mi pomohli, doporiadku sa to dalo, ale stálo to dosť veľa peňazí. A … hýbať sa a cvičiť je nutné do konca života, inak si o pár mesiacov tam, kde si bola.

terezia001
autor
11. aug 2024

@martinmmartin no nieje ani čo závidieť lebo je to peklo :/ ja len dúfam že mi neurológ nejako pomôže

terezia001
autor
11. aug 2024

@mamina7070 na magnetickej rezonanci neviem či to píšem dobre mi bolo povedané že na krčnej chrbtici mám C stavec vyskočeni :( skúšala som lieky,masáže,drahé mastičky to nepomáha ale o ortopedickom vankúše a matrace tiež uvažujem aký presne ste si kúpila 🙂 ?

terezia001
autor
11. aug 2024

@yoxinka áno s tým počítam 🙂 mám posunutý stavec v krčnej chrbtici zo špatneho držania tela zo sedavej prace …najhoršie je prehltanie s dýchanie :( som zvedavá čo neurológ povie ale tiež chcem chodiť ku fyzioterapeutovi tak dúfam že nájdem takého ktorý pomôže 🙂 je to ako čítam beh na dlhu trať ale chcem sa cítiť ako zdravý človek ..a teraz máte nejaké bolesti ? Či po tomto všetkom vás už chrbát neboli 🙂 ?

mamina7070
11. aug 2024

@terezia001 sak pridaj spravu z magnetickek bez osobnych udajov

matrac treba vyskusat, ono treba hlavne cvicit pravidelne, prehltanie a dychanie je skor vecou psychiky ako posunutia platnicky tam treba tiez terapie riesit

a ano je to beh na dlhu trat

taktotedanie
11. aug 2024

@terezia001 uplne uz nie

yoxinka
11. aug 2024

@terezia001
Bolesti mávam, ale je to o 90% lepšie ako to bolo kedysi. Akonáhle sa prestanem hýbať, cvičiť, stav sa zhoršuje.

biba_18
11. aug 2024

@mamina7070 može to byť z platničky, mne spúšťala krčná chrbtica sinusitidu…