Porucha stravovania

carolinaherr
3. sep 2024

Ahojte potrebujem vedieť či mal niekto taký problém ako mám ja teraz,,, už 9 mesiacov sa neviem najesť mám fóbiu z vracania a že mi bude zle už len tá predstava mi robí nevolnost ,,, schudla som 10 kg už vyzerám ako anorektik bola som u lekára brali mi stolicu krv bola som na ultrazvuk a nezistili nič ,,,, už len keď si predstavím že mám jesť je mi zle už neviem čo mám robiť je to veľmi zle , na vsetko čo zjem zoberiem pankreolan alebo iberogast …. Mám 155 cm 34 kg a mám 23 rokov ,,, prosím skúste mi niečo poradiť

herecka5
3. sep 2024

Stres ničí najviac žalúdok. Keď máš neustále obavy z vracania, tak už aj kvôli tomu môžeš pociťovať nevoľnosť. Aj ja mám fóbiu z vracania, bojím sa toho veľmi ale stravujem sa normálne. Skús jesť veľakrát za deň a veľmi málinko. Skús sa poradiť s psychológom, dúfam že ti pomôže. Najdôležitejšie ale je, skús to uplne vypustiť z hlavy že sa toho bojíš, musíš zmeniť svoj postoj a myšlienkový pochod. Držím palce!🫶🏼

kkati
3. sep 2024

@carolinaherr nech ti obvodná dr.predpíše Peritol na chuť do jedla. Spôsobuje to síce únavu, ale zároveň ukľudní a zvýši chuť do jedla.

luccija
3. sep 2024

@carolinaherr psychológ, psychiater

marianarem
3. sep 2024

@carolinaherr To je jasny pripad pre psychologa alebo aj psychiatra, toto nebude len tak. Ak sa to takto vyhrotilo, ma to podla mna nejaku hlbsiu pricinu, treba ju skusit najst.

carolinaherr
autor
3. sep 2024

Snažím sa s tým bojovať , posielali ma aj na hadicku ale bojim sa , ako mala som mala aj helicobakter tak či to nebude aj to ale neviem , viac mám strach tebou bude zle ten pocit ma zabíja

lalenka33
3. sep 2024

Smer nemocnica a infúzie, potom smer psychiater. Nutridrinky, maličké porcie viac krat denne. Ty máš problém v hlave. Mala som 158 cm a 39 kg , 20 rokov. Spúšťač môjho nejedenia bol rozchod. Neviem, ako dokážeš fungivať, ale mne bolo brutalne zle, točila sa mi hlava, padala som z nôh. V nemocke mi spravili gastro vyšetrenia s oblbovačkou, pichali guajacuran a magnezko a poslali k psychiatričke. Kúpila som si psa, nastúpila do novej práci a kolegyne mi už pomohli rozjesť sa. Viac krát denne úplne maličké porcie. Ako prvá pomoc funguje aj hroznový cukor, glukózový prášok vo vode, čaji.
Na začiatok skús vývar. Pi ho ako čaj. Pridaj kúsok zeleniny, cestoviny. Zjedz pár lyžičiek, o hodinu opäť pár lyžičiek. Kúp si wellnes ceoisant (minit) zjedz maličký kúsok, zapi tekutinou, o pár minút opäť kúsok. Skús cocculine homeopatikum proti vracaniu. Vsugeruj si do hlavy, že keď si po jedle dáš túto tabletku, tak nebudeš zvracať lebo ona je proti zvracaniu. Tak isto fungujú zázvorové lízatká alebo pastilky ( dr.müller, dr.max)

carolinaherr
autor
3. sep 2024

@lalenka33 môžem sa opýtať ake malé porcie to majú byt ? Napríklad raňajky jeden rozok potom o 2 hodiny zas niečo malé a na obed ma ako vyzerať napríklad porcia ?

lalenka33
3. sep 2024

@carolinaherr velkosť si nastav, akú zvládneš. Ja som si aj 1 rožok na začiatku rozdelila na 3 krat. Keď zvladneš na ranajky 1 rožok, tak kludne si daj a potom o 2-3 hodky napriklad kusok hrozna, banan, jablko, hrst orechov alebo jogurt. Potom napriklad polievka , alebo kúsok ryže a mäso, kúsok cetovín. Nalož si porciu a zjedz koľko ťa pustí. Zvyšok zješ neskôr. Skús si zo začiatku nakladať na dezertný tanierik. Kludne si daj ranajky, potom ovocie, jogurt, na obed polievku , potom zase orechy, kolacik, keksik, a na vecer druhy chod niečo varene, alebo šalat. Na čo máš chut. Mne velmi pomahali jogurtove napoje, ovocie, zelenina, polievky. Aj dnes ked mám nejaky problem a stiahnuty zaludok a je mi zle z jedla, napina ma na vracanie mi pomozu polievky a uvarene zemiaky/ryza a kusok kuracieho mäsa len tak na minitku opečené na panvici. Jem pomaličky a po malých kuskoch. Pri tom čumim na net. Po jedle cmulam cocculine. A čo mi fakt pomaha, ked mi nesadne jedlo je tinctura amara. Dam si malu lyžičku a pekne mi vytravi. P