Ahojte žienky.
Tabuizovana téma. Viem, že sa jej venujú Ženské kruhy.
Som lekárka. Rozmýšľam nad založením blogu pod pseudonymom (aby nebola ohrozená moja kariéra), kde by som zverejňovala okrem iného anonymne osobné svedectvá žien, najmä v spojitosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v oblasti gynekológie a porodnictva...
Sú tu žienky, ktoré by chceli samozrejme anonymne prehovoriť? Viac info v správe..
Aké staré zážitky ma zmysel zverejňovať? Teda ja ich zopár ozaj hrozných mam, najhoršie zpred 6 rokov. Ale myslím, že celkovo sa ten prístup zlepšuje, najmä po zverejnení toho dokumentu z pôrodnice.
@daisylucky ktory dokument z porodnice mas na mysli?
Ja som rodila pred 23 rokmi 1x,potom 20 a potom 6.ani jeden pôrod nebol s pocit kravy na bitunku, z toho prvé dva boli pôrody v štátnych pôrodniciach. Treba podotknúť, že aj druhá strana, tonjest rodička musí mať nejaké správanie. Akcia-reakcia platí všade. A ne iba nároky a plány atď a pritom veľakrát ani netušia ako môžu ohroziť seba a dieťa. Na všetkých oddeleniach by mal byť prístup, nie len na pôrodnici, aj na geriatrii, internom atď...
@maciatkolulu v tom ze aj inde by mal byt pristup suhlasim, bohuzial nie je, len rozdiel je asi v tom, ze porodnicu si vyskusa viac zien a v mladsom veku a este ze na inych oddeleniach si kvoli chorobe a doktora potrebujes nevyhnutne, v porodnici nie.
ja len ze va. drzim palce. vo svete rezonuje jedno video z nastrihu. nepozerala som ho radsej. caka ma o chvilu porod. snad vas po nom nebudem musiet kontaktovat
Musím si to poriadne premyslieť, čo a ako, aby to malo hlavu aj pätu.
Samozrejme prístup by všade mal byť iný, nielen na pôrodnici.
Ako vravím - som lekárka. A áno aj pacient (pacientka pri pôrode) sa má správať slušne, ale to neznamená že ak sa tak nebude správať (vplyvom strachu, bolesti....), že si zaslúži kruté zaobchádzanie, lekárske zásahy bez informovaného súhlasu alebo že to je v poriadku...
@maciatkolulu nemyslim si ze ide o spravanie rodicky, skor o jej citlivosti. Niektore su citlivejsie a tym vadi to, co inym nemusi. Napisem vlastny priklad: pri druhom porode som lezala na koze a cakalo sa uz neviem na co (dlho sa mi nechcel rozbehnut porod). Mlady porodnik sedel za stolikom kusok pri mojich nohach a rozpraval sa s inym lekarom a zartovali. Verim, ze mnohym rodickam by to bolo jedno, mavli rukou, ale ja som sa citila maximalne neprijemne...
@juliet86 videla som ho :(
@0silvia0 vaše pocity boli na mieste. Správanie lekárov bolo neprofesionálne.
@0silvia0 Medzi nami (before i met you) od Zuzany Limovej
áno...ale najradšej osobne .... uvediem konkrétne aj nemocnicu a presný deň a čas...Takže sa to stále dá presne zistiť kto mal vtedy službu....
Tiež počúvam z každej strany rôzne zážitky a skúsenosti z pôrodníc a celkovo zdravotníckych zariadení. Čaká ma pôrod a som zvedavá čo bude.
Vaša myšlienka sa mi pozdáva. Sám človek nezmôže nič, spolu zmôžeme viac !
Mňa pri prvom pôrode lekár skoro zabil (aj koje dieťa) . Mám doteraz z toho psychické problémy pretože do roka som otehotnela zase , išla som na sekciu ale opäť ten istý gynekológ a dal mi všetko poriadne pocítiť. To by ste neverili čo taký gynekológ dokáže. Otras..
ak chcete nieco zmenit, robte to pod svojou identitou. Alebo nie ste ani lekarka?
je tu ešte jeden dosť vážny problém - ako majú nastavené štandardy samotné ženy lebo niektoré tu za "normálnu" starostlivosť považujú niečo, čo inde napr. na západe by považovali za necitlivé správanie voči rodičke...
čiže musí sa najskôr zmeniť aj pohľad žien, lekári sa pridajú (niektorí možno budú pindať), ale stále mám pocit, že najviac bojujú ženy proti iným ženám
no a úplná perlička, ktorá mňa osobne zdvíha zo stoličky - "doktor ma odrodil a som mu za to vďačná" - no hádam si TY rodila či nie?
@zuzanka.zuzu tak tá tvoja posledná veta ma dorazila
ja na lekára aj sestry v pôrodnici nemôžem povedať ani krivé slovo, ale myslím, že by toto bolo treba pretransformovať na správanie sa lekárov a sestier celkovo, nie len v pôrodnici a to by som zase mohla písať veééééľmi dlho a ani by možno niektoré neverili
@janulka257 moj prvy porod pred 21 rokmi bol velmi traumaticky a ponizujuci, okrem lekara a asistentky aj s pritomnostou 5 medikov a 4 buducich sestier. Nikto sa ma neopytal, ci s tym suhlasim. Nikto mi nepovedal, co sa bude diat ( napr ze mi idu prepichnut plodovy vak), nikto nebral do uvahy, ze lezat na chrbte je pre mna hrozne, lebo kontrakcie som mala v chrbte a teda sustavne bolesti a necitila som, kedy mam tlacit a ina poloha by bola omnoho vhodnejsia (podla druheho porodu viem porovnat, aky to je rozdiel), musela som zniest krik na mna, lebo som si pytala vodu (bez tekutin som rodila vyse 17 hodin) aj skakanie po bruchu, lebo som po prebdenej noci nevladala a nakoniec sitie - podla mna bez anestezy, lebo som citila kazdy vpich. A lekar si este od manzela vypytal potompeniaze, lebo to “nebolo take jednoduche, ako si kupt topanky”. Velmi dlho som sa z toho psychicky dostavala. Viem, ze nie som jedina, preto ti fandim. Naozaj sa pristup lekarov musi zmenit. Naproti tomu druhy porod (otehotnela som nechcene, uz som porod viac nechcela prezit) bol super - lekar so mnou komunikoval, zartoval, masiroval mi hradzu, o vsetkom ma informoval - ze mi da infuzku s glukozou, aby som vladala, aj tekutiny... Bol mi fakt oporou - rodila som v case, ked sa menili sluzby a odchadzajuca lekarka ma uz nechcela “zacat” a tento prisiel o pol hodinu skor a hoci som z chodby pocula, ze sa s nou hada a nechce sa mu, ked prisiel za mnou - este v civile a este pred zacatim jeho smeny - mi povedal “Nebojte sa, ja vas nenecham. Len sa prezleciem a uz budem pri vas”. Bol so mnou nieco vyse hodiny, kym som porodila. A aby som nezabudla - aj pri tomto porode som mala obecenstvo - jedneho medika. Lekar sa ma ale opytal, ci ho moze zavolat.
@0silvia0 súhlasím, presne toto sú veci, kde už ide o dôstojnosť človeka. Ja sa nejdem sťažovať na jedlo či na to, že izby vyzerajú ako vyzeraju, to sa dá zniesť, sme tam pár dní. Ale že má nechali holu prejsť cez tri miestnosti kde bolo x ľudí ktorí si ma obzreli a pod, to už mi vadilo. A ešte anestéziológ žartoval, že keď môžem byť ja tam holá tak aj on sa môže vyzliecť.
@janulka257 a v akom odbore lekarka? Gynekologia?
Celkovo mňa najviac zaráža prístup žien, pretože chlapi sú chlapi a ty to nikdy nepochopia, lebo to nezažili na vlastnej koži. Poslednú keď som rodila, tak ma poslali nech ju zanesiem na neonatologicke a ja že nech idem na kontrolu k svojmu lekárovi, či má môžu prepustiť. Tam však na ambulancii mali viacero zien takže som tam bola cca pol hodinu, keď som išla hore schodmi, podotýkam že po cisárskom malú som počula revat až von, ponáhľala som sa ako som vedela, čakala tam na chodbe jedna pani na dcéru kým ju prepustia a mala slzy v očiach že ako to bábätko dlho plače. Ja som už plakala tiež. Prídem pre malú a tam presne 12 sestier, naschvál som to rátala na dva metre od mojej revajucej sa rehocù s kavickami v ruke. Ani jedna z nich ju nevzala, akoby tam ani nebola. Keby mali robotu, nepoviem ani slovo, ale takto, ja ako žena by som to nikdy, nikdy nenechala len tak.
@leuchtturm ako som spomenula vyššie, bojím sa o svoju kariéru. Preto by to malo byť pod pseudonymom. Navyše, nemusím nikomu dokazovať, či som alebo nie som lekárka.
Chcela by som, poeticky povedané, dať hlas tým, ktorých nie je počuť.
Tí/tie, ktoré budú chcieť, aby ich príbeh bolo poznať, ma budú môcť kontaktovať. Ostatní nemusia.
Neverím,že si lekárka a nechápem,čo chceš dosiahnuť...máš totiž viac možností začať zmenu na svojom pracovisku a následne v odborných kruhoch ako tu na Mk..a tá anonymita mi vôbec nesedí...teoreticky mám frajera gynekologa,naštve ma,chcem mu zavariť,vymyslím a popíšem na neho bludy po nete....
presne aj o tomto som písala... nikto sa @simsalabim nepýtal na názor či môže medikov zavolať (vybrala som iba tento príklad, je tam toho viac). mne osobne by vôôôôbec nevadilo aj 10 medikov, je mi to ozaj jedno (aj včera sa na mne na inom oddelení učila nová lekárka, hrozne dlho to trvalo, všetko ma už bolelo, no mala som pochopenie, nakoniec to urobil môj doktor) - ALE to, že to mne nevadí, tak iným môže... takže podľa logiky mnohých žien na MK, by som asi teraz mala @simsalabim napísať, že je precitlivená a však čo, niekde sa to musia naučiť - no NIE, nebudem jej podobné písať, pretože pre iné ženy mám POCHOPENIE, že čo mne nevadí, iným môže. a toto je ten PROBLEM
@janulka257 a ked ti tu ženy popíšu zážitky,následne urobíš čo presne? ako má tá zmena prebiehať,ak to všetko z oboch strán bude anonymné? máme sk. Zdravotníci,tam si? asi nie....
ja som nemala zlú skúsenosť našťastie, ale asi aj preto, že som mala vybaveného známeho a bol tiež pri mne muž a vtedy sa zrejme správajú o kúsok lepšie všetci. jediné čo ma zarazilo bolo, že keď som už liezla na kozu, v tých najhorších kontrakciách, tak mi dali podpísať všetky tie papiere asi informovaný súhlas a že som si vedomá rizík alebo čo to bolo, normálne som nebola v stave si to ani prečítať ani pochopiť to, podpísala som to horko ťažko úplne trasúcou sa rukou. Akože ležala som tam 2 týždne pred pôrodom, pôrod bol vyvolávaný, takže vedeli dopredu všetci, že tam budem rodiť a oni mi to dajú podpisovať v tej najnevhodnejšej možnej chvíli? Keby mi dali podpísať ortieľ smrti, tak ho vtedy podpíšem a ani o tom neviem. To som proste nepochopila...
@zuzanka.zuzu ohladom medikov.. sú nemocnice,ktoré fungujú ako vyučbové pracovisko a pacienti,ktorí si neželajú ich prítomnosť či dotyk,môžu ísť do súkr. centier a zaplatiť si...
@janinah V tej skupine nie som, lebo ju nepoznám. Je to snáď dôkaz toho, že nie som lekárka?
Navyše, aj vo fakultnej nemocnici, má pacient právo odmietnuť medikov alebo mladých lekárov.
Možno máš pocit, že zdravotníctvo na Slovensku funguje excelentne, lebo ste ty alebo tvoji blízki neboli vážne chorí. A možno boli a mali ste šťastie na excelentný prístup a starostlivosť.
@janulka257 nikde nepíšem,že zdrav. funguje super....píšem,že si mi podozrivá a tvoje konanie je nedomyslené...a stále čakám odpoved na otázku ako chceš s tými anonymne získanými informáciami potom naložiť....
@janulka257 súhlasím že kým sa nedáme dokopy a nezačneme na to tlačiť, dovtedy sa s nami tak bude jednať, ako s kusom mäsa. Ja som mala svojho pôrodníka, takže z jeho strany bolo všetko ok, ale inak príchod na sálu a všetky veci okolo toho, no ako kravička na bitúnku som sa cítila.