Poraďte ako sa stravovať pri cukrovke 2. typu

29. jan 2020

Ahojte, vyznate sa niekto ohladom cukrovky 2.typu? Ja vobec, ale chcela by som poradit mamine, ak sa tu niekto najde. Pisala mi, ze zjedla o 9tej kusok ovcieho syra 5x5x1,5 cm a o 11tej 3 jahody. Dr. jej meral cukor o 14tej a nameral cukor 15 mmol/l. Ked prisla domov mala cukor 9 mmol/l. Mohol jej stupnut ten cukor z nervozity, ze jej dr. nadaval? Chce jej predpisat inzulin, co ona odmieta uz dlhsie zatial, uziva tabletky.. Ako by sa mala stravovat alebo co jej mam poradit? Ja si myslim, ze ta strava by mala byt vyvazena a obsahovat vsetky makroziviny vo vhodnom pomere (B,S,T, plus zelenina). Mozno, keby sa normalne najedla, a nie iba syr s jahodami, tak by jej ten cukor tak nevyletel u dr. Ale ako vravim, ja neviem o tom nic. Budem rada ak mi poradite, lebo sa bojim o nu, ze by mohla prist o zrak, ci nohy...

katty2012
29. jan 2020

neviem ti poradit liecbu, ale cukor kolise vo vztahu k nervozite, stresu, takze u lekara stupnut mohol prave z toho dovodu

ddsim
29. jan 2020

berie mama lieky na cukor?

autor
29. jan 2020

@ddsim ano berie, ale neviem ci mala len jeden, teraz uz jej dal doktor 2.

ddsim
29. jan 2020

problem cukrovky su tuky.... nie ani tak cukor z ovocia...mam odskusane... mozes zjest aj 5x ovocie za den ak nebudes jest tuky tak ten cukor sam klesne pod 10 v pohode... tu je problem s pecenou ako takou.... nedokaze stiepit tuky takze sa dostavaju do krvi kde na seba viazu cukor a tym padom sa ten cukor nespracuje a preto v plazme - v krvi vyskakuje...

ddsim
29. jan 2020

z liekov sa da uplne krasne zhodit ak sa dodrzi poctiva strava - a berie sa tam urcita kombinacia prirodnych pripravkov

ddsim
29. jan 2020

kamaratku mam co bola na inzuline - zmenili sme stravu, zhodila sa z inzulinu na lieky a z liekov sme to dali na prirodne veci a cukor sa hybe okolo 6-7, ide to ak sa dodrzia urcite pravidla

pribinak
29. jan 2020

Pozri si https://www.sacharidydovrecka.sk/ tam máš ktorá potravina má koľko jednotiek a podľa toho by si mala mama robiť jesť

mogaa
29. jan 2020

Doktor určite nevychádza z jednorazového merania z prsta - to je skôr informatívne.....pre neho sú dôležité výsledky krvi zo žily - tma presne vidí, či bola správne kompenzovaná cukrovka(strava a príp.či je správne dávkovanie liekov na diabetes).....Mama má cukrovku II.typu(hovorí sa jej aj starecká cukrovka)....Občas pred kontrolou meriavame cukor a máva počas dňa aj 12-15(glukomerom), ale teda vždy keď sa jej berie zo žily tak je cukor cca 6 a aj ostatné výsledky že sú dobré....takže vždy len povie že to je skôr inzulínová rezistencia - že telo nevie dobre spracovať glukózu ale nakoniec si s tým poradí....Ja radím mame zmeniť diabetológa, lebo výšku glukozy vplyvní aj stres a keď jej lekár nadáva, tak to nie je je ok.....Náš diabetológ je normálny ľudský doktor, prvé čo mame povedal ked jej zistili cukrovku - že hlavne žiadne dia výrobky, že kludne môže jesť všetko dokonca aj 1zákusok alebo ak je hrozno tak 1 strapec ale nie naraz aby jej cukor nevyletel.....

mogaa
29. jan 2020

Inak dobrý doplnok je Diamizin Gurmar - je to výťažok z byliny Gymnema sylvestre(tú je dostať aj ako čaj) - pomáha predísť problémom pri cukrovke hlavne neuropatii a pomáha aj predchádzať výkyvom cukru v krvi....Ja som sa na to pýtala aj nášho diabetológa a že ano pozná to a ako doplnok je to dobré, ale lieky to nenahradí.....Náš doktor netlačí na inzulín za každú cenu, až keď je to nevyhnutné.....Suseda lámal na inzulín cez 2roky 😉až mu pri kontrole zistil 23 - tak hneď ho dal do nemocnice na interné aby ho správne nastavili na inzulín a naučili ho pichať si, ten si to teraz nevie vynachváliť

zuzi56
29. jan 2020

Kukni na yutube, dr.bukovski tam hovorí o cukrovke 2 v rádiu myslím z nejakou doktorkou o strave, cukrovku nemám, ale bolo to poučné počúvanie.

ddsim
29. jan 2020

@mogaa spravny doktor... sama vidim na kamaratke tlaci ovocie od rana do vecera a cukor sa drzi...

ddsim
29. jan 2020

@mogaa daju sa lieky uplne nahradit no gymnema sylvestre nestaci a uz toboz nie caj... tam sa uzivaju extrakty vysokopotencialne a niekomu z toho byva dost tazko.... takze tu by som bola dost opatrna

ddsim
29. jan 2020

@zuzi56 dr bukovski ci dr bukovsky z SK? Ak bukovsky z SK tak ten urobi vsetko preto aby sa zviditelnil... sama som niekedy vychadzala z jeho knih... vo vela veciach ma pravdu ale zaroven vela dobrych veci potiera - co klinicke biochemicke studie hovoria o opaku - takze za mna dr bukovsky SK je tak 1/2 pravdy