Popraskané a suché bradavky

jovannka
19. jún 2012

Baby aj vy to máte??? Ja si na to dávam masť Calcium pantothernicum a neustále sa mi tvoria chĺpky okolo bradaviek. A na bradavkách na dvorcoch či čo to je tak tam mávam to najviac vysušené a mávam aj chrastičky. Ale keď som si tam začala dávať tu spomenutú masť, tak to tam už nemám. Povedala som to gynekológovi a on mi povedal, že je to hormonálne a že aby som navštívila aj endokrinológiu. Nemám niečo z hormónmi poriadku. A najlepšie kedy mi zmerali z krvi.

strapco13
19. jún 2012

@jovannka neviem ci kojis alebo nie
ak kojis moze sa jednat o mykozu a podrazdenie z kojenia ..napis mi viac, mozes do IP
ak nekojis tak moze ist o exem, psoriazu...nastivila by som kozneho, endokrinolog moze kvoli tym clpkam, mozes mat nejaku hormonaknu disbalanciu
calcium je na hojenie pokozky, ale problem s chlpkami neodstrani

lencika
18. feb 2013

Ahoj, ja by som dala na rady lekara, to vyzera naozaj na hormonalny problem, ale ak mas suche odporucam bepanthen, ten je dobry a nic s tym nepokazis

papa63
9. okt 2013

@jovannka zavisi aj od toho ci dojcis alebo nie... a sto iných príčin 🙂 Ale k prejavom poškodenia môže prichádzať aj mimo obdobia dojčenia.
Zvonka sa dá veľmi zjednodušene laicky problém rozdeliť do dvoch skupín - pokožka môže byť suchá a praskať alebo byť vlhká a mokvať (a tiež s prasklinami), ranky krvácajú a nezasychajú.

Príčiny - vnútorné alebo vonkajšie. Medzi vonkajšie, ktoré sa dajú ovplyvniť, patrí nevhodné spodné prádlo (niekedy môžu pri pohybe poraniť len okraje podprsenky zo syntetického materiálu alebo aj príliš voľný okraj bavlneného tielka), nenosenie spodného prádla - voľné odevy môžu citlivú pokožku nielen vysušovať šúchaním, aj opakovaním trenia zraniť, časté sprchovanie (najmä v meste mäkká teplá či horúca voda dosť vysušuje), dojčenie dieťatka (poškodenie okolo bradaviek počas dojčenia býva spojené najmä s nesprávnym prisatím dieťatka) a ďalšie.
Vnútornou príčinou môže byť u dojčiacich mamín candida, i keď prejav býva skôr mokvavý ako suchý a ďalšie.

Riešením je odstrániť príčinu 🙂 - pozri na uvedené hore, nespĺňaš niečo? Ako kozmeticko-liečebný prostriedok stojí za zváženie prírodný základ - napríklad nechtíková masť (calendula) s lanolínovým základom (ten pokožku zvláčňuje) alebo niektorá masť s obsahom zinku. Dá a použiť napr. na obklad tampón s obsahom koloidného striebra... alebo s čajom zo šalvie, prípadne nechtíka... Plus doplniť stravu B-komplexom a vitamínom C.

Chĺpky majú spravidla hormonálne pozadie ("vysoká" hladina mužských hormónov), zmeny prináša tehotenstvo a materstvo, niekedy sa problém ale vráti. Ak lekár navrhne hormonálnu liečbu, je namieste byť opatrný - vzhľadom na svoju povahu majú všetky hormonálne prípravky účinok, ktorý sa nedá v prípade poškodenia či nežiadúceho účinku ľahko korigovať ani vrátiť, iba kompenzovať. To radšej chĺpky pravidelne vytrhať :/

edermina
31. okt 2013

Ja mám tiež suché bradavky a mám tam chrastičky a okolo bradaviek mám čierne chĺpky. Som bezdetná. A bola som aj na krvných testoch štítnej žľazy a je to OK. Čo to teda môže byť???

Predtým som si umývala s mydlom aj bradavky a mohlo mi to vysušiť. Keď som to zbadala tak som mala strach. Ale nemám žiaden výtok a nenahmatala som si nič.

Ak som začala užívať antiko tak mi klesol vitamín B a celý jeho rad komlexu. Môže to by s toho?

nefertiti7
2. mar 2014

Ahojte, ja som skoro 35 tt a mám strašne suché dvorce a bradavky...dokonca sami začali na bradavkách robiť akoby uschnuté miesta po vytekajúcom kolostre alebo už mliečku a ke´d to zaschne svrbí to, čím natierať?

minqea
2. mar 2014

@nefertiti7 ja som sa na to pytala pred porodom v porodnici a povedali, ze si na to nemam davat nic. iba umyt vodou. mne to ale neslo dole ani vodou, ani ked som si to natrela tehotenskym olejom..takze som vydrzala. bradavky netreba moc chytat, lebo ich drazdenie moze vyvolat kontrakcie a porod. Po porode mi bradavky vycmulalo babo..a bolo to 🙂 Aj ked najprv mi ich tym cmulanim poriadne zodralo (ak by si to mala podobne, odporucam multi mam compresses obklady, jedno balenie 12ks..velmi mi pomohli a neminula som ani vsetky..a to som skusala vseliake masticky).

nefertiti7
2. mar 2014

@minqea ďakujem pekne

milota164
26. apr 2014

ja som mastila Bepanthenom , malej zadocek , sebe bradavky a pomohol nam obom 🙂

radka227
29. sep 2015

ak je koza sucha, tiez by som odporucila nejaky kremik ( Bepanthen care je na bradavky super), ale ak je koza aj zacervenala, svrbi alebo pod., treba ist k dr. ak rastu chlpky, tak je vela testosteronu. 🙂

modrofuzik11
17. nov 2015

na suchu kozu by som dala bepanthen. davam ho sebe aj detom, ked to potrebuju. rada im ho davam napr. aj na ranky, ked sa hoja, oskreniny, ked su suche. osvedcil sa mi. odporucam.

lili007
26. jún 2016

Pri kojeni som mala aj ja rovnake problemy s bradavkami. Ostatne kojace kocky okolo mna nic. Trapila som sa s tymto problemom naozaj statocne. Vznikali mi tzv. ragady - praskliny, ktore potom krvacali...o bolesti asi nemusim hovorit. Presne aj chlpky mi vznikali az som sa bala, ze normalne mi zarasta hrud alebo co, hehe, ale boli jen na dvorcoch ako u Vas. Po dokojeni, nabehnuti menzesu a ukludneni hormonov sa toto vratilo do normalu. Na suche, bolave, popraskane bradavky mi odporucili v lekarni Bepanthen Care mast. Tuto mast mozno nanasat na bradavky a nemusi sa zmyvat, co bolo pre mna vykupenim, lebo prave umyvanie sposobovalo kolotoc vysusovania pokozky. Babske rady hovoria o tom, ze si treba na bradavke nechat zaschnut par kvapiek vlastneho materskeho mlieka, aj to som praktizovala. Pomahalo.
Ak vsak nekojite, je mozne, ze prechadzate hormonalnymi zmenami. Vseobecny Vas moze poslat k endokrinologovi ak Vam podla krvnych testov vide zvysena/znizena hodnota THS faktoru v krvi.
Gynekolog Vam ale moze urobit krvny hormonalny test aj bez vymenneho listku od vseobecneho. Aj ja na podobny idem kedze ma po porodoch trapi dlhy a silny menzes.

ivanusko
28. jún 2016

Ahoj ja by som ti poradila ten bepanthen je to hlavne na vysusene bradavky...odporucam

lilu74
29. júl 2016

Nam na predporodnom kurze radili na bradavky namahane kojenim skusit klobuciky, neskor ich natierat bepanthenom care, ktory sa pred kojenim nemusi umyvat, mne pomohol a ulavilo sa mi.

maykaaa1122
18. jan 2018

ja som na bradavky pouzivala Bepanthen, dobre premasti a ukludni a nemusi sa pred kojenim umyvat, co je velka vyhoda

lillystranska
18. jan 2018

Takže ak správne chápem keď mi tam rastu trebárs tri chlpy a na druhej tak isto mám problémy z hormónmi?

lilu74
Autor odpoveď zmazal
Zobraz