Ahojte, už nejaký čas premýšľam, či nemám nejakú neskorú formu popôrodnej depresie, alebo je toho na mňa len veľa, neviem.. mám takmer štvormesačného syna, donedávna bol ako bábo z katalógu, mohla som si s ním naplánovať deň, dohodnúť sa s kamarátkami, ísť na prechádzku v kontrétnom čase, na nákup.. spinkal pekne pravidelne, 5x za deň. Pred dvoma týždňami som mala prvé obrovské zrútenie, preplakala som večer, vždy keď plakal, plakala som tiež, samozrejme sa potom nevedel ukľudniť a musel ho ukľudniť manžel. Nakoniec som ho večer uspala ja tak, že som zadržiavala plač. Zaspí len so mnou, rád sa ku mne pri zaspávaní túli. Odvtedy pravidelne plačem, včera som sa opäť totálne zrútila, každý deň mám príšerný výbuch hnevu a do toho on začal štrajkovať so spánkom - spí ako sa mu chce, raz viac, raz menej, nepravidelne, chce byť stále na prse, je furt mrzutý.. myslím si, že ma ani nemá rád, s manželom sa pri hre vždy smeje, usmieva, so mnou sa mraští, sem tam sa usmeje, stále len plače, môžem sa hociako snažiť. Neviem to už znášať, neviem, či môžem mať depresiu, ale každý deň takmer myslím na to, že si ublížim, že by bolo všetkým lepšie bezo mňa, stále si hovorím, že som zlá mama, že mu ubližujem, že mu neviem dať dosť lásky, že sa v jeho prítomnosti hnevám a niekedy skríknem.. ja neviem čo mi je a je mi z toho hrozne. Dnes som sa doobeda zrútila, revala som na gauči a nebola som schopná si utíšiť dieťa, ktoré bolo nervózne a chcelo spať. Našťastie bol výnimočne doma manžel, tak ho zobral na prechádzku.. myslíte si, že ma syn proste nemá rád? Že nie som dosť dobrá? Bábo som veľmi chcela, chystala som sa naň a tešila, nechápem, čo so mnou je.
Čím skôr k psychiatrovi
Povedz to manželovi .
Nemôžeš za to .
Určite to neignoruj 🙏❤️
Je skvelé, že si to vieš priznať sama pred sebou, že máš problém ..nie si prvá ani posledná s poporodnou depresiou
Vyzeralo by to na nejake pomixovane hormony a la poporodna depresia, ako pises. Syn ta nema co nemat rad, ma 4 mesiace, nevie nic 😉 Len ak pri nom niekedy skriknes ako pises, mozno sa proste boji, na to daj pozor, radsej sa chod vedla yvkricat do vankusa.
A si dost dobra len hormony ti do hlavy teraz davaju blbosti. Ten lekar by zrejme nebol zly krok..
No mne teda babo vrieskalo vkuse od narodenia, nikdy nebol tiche dieta a az taketo stavy som fakt nemala. Urcite to nieje ze Ta nema rad, na to je fakt este maly.Navstiv naozaj odbornika nech sa das doporiadku. Drzim Ti palce
Navštív lekára. V 3/4m prichádza regresia, čiže zhoršenie spánku môže byť tým.
Dieťa veeelmi veľa veci vycíti. Tiež som mala zle obdobie a dieťa to vycitilo. U otca, mojej mamy, sestry - spokojný. U mňa nervózny, plakal. A ja nervózna ešte viac z toho, že plače, a prečo plače pri mne, nemá ma rad atď atď atď...
Spokojná matka = spokojne dieťa, nie je len taka fráza, je to naozaj tak.
Urcite k lekárovi a ak kojis,tak sa na to vykašli. Už to pomôže zastabilizovat hormóny a psychiku. Moje dieťa na mňa reve od narodenia, neznáša kojenie, neznáša tulenie,neznáša fyzicky dotyk (ale spi na mne rad, co je dost vtipny moment). mame také už druhé, pri staršom synovi som mala podobne pocity, že ma nenávidí...teraz už mi došlo,že to proste len nemá rad...
vydumamky.sk
Ja som zas názoru, že opisujes pocity matky, ktorá má prvé dieťa a všetko prežíva,keď ešte nevie čo a ako... Prežívala som to rovnako, teraz pri treťom to už vôbec neriešim. Dieťaťu sa vyvíja nervova sústava, takéto veci sú úplne bežné. Každá unavená mama jednoducho skrikne keď jej to uľaví, za to nemusíš mať zle pocity
vyzera to na oneskoreny baby blues, kedze na zaciatku bolo vsetko ok, az ked zacali byt problemy, tak sa to zjavilo. Dieta vsetko vyciti, preto sa mraci a place, lebo ti nastavuje zrkadlo. Sprava sa tak ako ty, je s tebou prepojene, citi tie ieste pocity ako ty. Ty si pre neho cislo 1, preto si hovor, ze aka som uzastna mama, najlepsia aku mohlo mat moje dieta. Kazda matka robi chyby, nikto nie je bezchybny, nastav si v hlave pozitivne myslenie a povedala by som to mame, muz to nemusi chapat. Ak to nepomoze, vyhladaj pomoc u odbornika. Ja som mala baby blues pri prvorodenom skoro 2 medsiace prve a dieta bolo problemove, lebo ja som nebola ok, akonahle som sa ukludnila, aj dieta sa ukludnilo. Tiez som chapala v tom obdobi matky co vyhodili svoje narodene dieta von oknom... drz sa
Nie je to oneskorena depresia. Je presne "nacas", aj ja som to dostala, ked mal syn 4 mesiace. Chod k psychiatrovi, ja som mala stredne tazku depresiu.
Myslite si, že môže ísť o depresiu, ak keď viem byť bežne ok? Že jeden deň mám úplne v pohode, alebo doobedie mám ok, som s kamarátkou von, smejeme sa, rozprávame a potom poobede plačem a plačem, zúrim, nechce sa mi žiť, malého ani vidieť..
Áno môže byť aj tak pôrodná depresia. Tiež som mala. Ako zastavili laktaciu, bolo mi oveľa lepšie. Ešte teraz som vďačná za to kamoške, že ma poslala k lekárovi a ze som ju poslúchla...ze som sa liečila...
urcite o tom povedz manzelovi, nech Ti pomaha kolko moze a urcite tiez treba odbornika...psychiater a kludne aj psycholog. Kludne to moze byt poporodna depresia aj myslim si, ze aj je. Tie vykyvy su presne o tom, ze raz dobre a raz sa spusti lavina obvinujucich pocitov. Mavala som podobne pocity pri prvom synovi, hoci nie az take silne.
Nastala zmena jeho rezimu a zrejme Ta to privelmi zatazuje a vycerpava.
Si urcite dobra mama, lebo chces pre maleho len to najlepsie a lubis ho. On to da najavo az neskor. Aj moj mal tanceky radosti, ked prisiel manzel domov a pri mne nic...tiez som bola z toho smutna ked mal 1rok. Nakoniec sme zistili, ze to je z toho, ze so mnou bol cely den a manzel prisiel poobede, tak mu bol vzacnejsi. Uz ma 13r a dlho bol mamkac, az teraz ked prisla puberta, tak sa zacina menit a osamostatnovat.
Prvý x si urobila . Povedala si to aspoň takto . Druhý x povedať to manželovi a plus lekár čím skôr tým lepšie ak si myslíš že to nezvladneš ďalej . Za ďalšie si úžasná mama . Si jediná mama ktorú má a bude mať . On potrebuje tvoju nehu , lásku , zdravú mamu , .spánok je len Spánok ten sa mení stále . Moja vieš aký som ho mala ja ? Od narodenia mi dcéra naporiadok nespala to čo si mala ty 4 mesiace som nemal ja vôbec . Či cez deň či cez noc . Nevedela som kde berie tú energiu byť hore . A noc deň čo deň zabijak každú hodinu bola zobudena trvalo to 3 roky . Dokopy spánok prerušovaný 4 hodiny . Bez pomoci rodiny a manžela ktorí boli mimo sk som musela zvládnuť sa postarať o staršiu dcéru a mladšiu + domácnosť . Od tých 3 rokov sa to upravilo že sa budila 2/3 za noc . A to že sa neusmeje ešte neznamená že ty si pre neho nič a tvoj manžel viac . Niekedy chlapi robia viac grimasov ako my ženy a dedí su paf
ak by si mala zaujem robim terapie, kde pracujeme aj s negativnou myslou, mimo rozhovorov su to cvicenia, meditacie a mnohe ine potrebne alternativne techniky vratane nstavenia vyzivy a vyriesenia traum z minulosti.
ale iba Ba.
kludne sa ozvi ak citis “volanie”
čím skôr navštíviť lekára...