Poplatky u lekárov

23. jan 2022

Ahojte, v poslednom čase sa kopia na mňa zdravotné problémy a prechádzam postupne vyšetreniami. Vždy mám výmenné lístky či už na vyšetrenie špecialistovi, alebo už na nejaké zobrazovacie vyšetrenie, kam ma pošlú. Ako to tak prechádzam, tak najist špecialistu čo berie bez poplatku za 10-50 e je nehorázne ťažké. Samozrejme všetci sú zazmluvneny mojou poisťovňou. Poisťovna mu preplatí moju návštevu- vidím to v aplikácii, koľko to stálo. Existuje ešte nejaký lekár, ktorému nejde takýto poplatok do vrecka?
Ako ja na to peniaze mám, ale strašne mi je proti srsti a hnusi sa mi takáto politika. Platím zdravotné poistenie ja aj zamestnávateľ. Tak prečo pýtajú odo mňa ďalšie neoprávnene poplatky ? Sa aj zamýšľam čo robia ti ľudia čo obrátia každé euro.

lenkasarka
23. jan 2022

Poplatky za prednostne vyšetrenie myslíš? Tie fungovali od nepamäti a ja som za ne vďačná. Nemusim čakať mesiace a radšej zaplatím 10 či 13 eur.

luccija
23. jan 2022

Aké myslíš poplatky objednanie na termín?s radosťou ho zaplatil ako čakať 2 m na termín.

zmrzlinka2021
23. jan 2022

Pokial chces specialistu, a ma sukromnu prax, resp. robi na sukromnej klinike, tak zvycajne platis. Vacsinou sa do dava ako "manazment pacienta". Nemusis ho zaplatit, mozes ist do klasickej statnej polikliniky, kde sa "mozno" dostanes k doktorovi o pol roka...
Za mňa - moje zdravie je pre mna dolezitejsie ako peniaze. Ak mam problem, riesim ho a hladam kvalitnych lekarov, dobru starostlivost.
A co sa tyka ludi, co otacaju kazde euro? Tak cakaju. Ale dovolim si povedat, ze velka cast z nich a aj z lepsie situavanych preto, ze nie su ochotni platit, zato pivecko, pepco hovadiny, cipsiky... tam im tych penazi nie je luto dat.

Je to o prioritach cloveka.

autor
23. jan 2022

nie myslím, všeobecné poplatky. Len za to že sa vôbec dostaneš do ambulancie. Nazývajú si to rôzne, najčastejšie ako manažment pacienta. Čaká sa podobne dlho, prípadne teda ťa vie dať skôr. Avšak prečo v lekárovej pracovnej dobe, kde má normálne vyšetrovať pacientov, celé dni má len na objednanie cez top doktor a podobné stranky. Poplatok hneď 10-30 eur.

autor
23. jan 2022

@zmrzlinka2021 Neviem čo je o prioritách človeka, keď lekár pýta dvojitú platbu za vyšetrenie. Má zmluvy s poisťovňami tak neviem kde je problém. Je to len chrapúnstvo z ich strany. Takto to staviaš do pozície, že kto si to môže dovoliť ten to zaplatí a len ich podporuje v tom vydriduchstve. Najlepší gol, ked nedajú ani bloček o platbe. To mu ide do vrecka na pivečko, kávičku. Nezdanené peniaze.

zmrzlinka2021
23. jan 2022

Preco si myslis, ze na pivecko ci kavicku?
Ako ja ked potrebujem "vratit sa na zem", idem ku statnemu lekarovi (ak nepotrebujem vyslovne velmi pomoct. Alebo na navstevu - kramare, ruzinov... no fuj fuj alebo grc grc.
A ked pridem ku sukromnikovi alebo sukromnu polikliniku, napr. v mlynskej doline - presne na minutku ma beru, inak od objednania k prichodu je to par dni (nie mesiacov ako u statneho), krasne, ciste, moderne ordinacie, dobri lekari - vopred si ich čekujem.
Napr. pred dvoma rokmi som prvykrat v zivote dostala silnu kyselinu, volala som do assiduo, o tri dni som mala hadicku...
Moja znama, vazne zdravotne problemy s travenim, pol roka cakala na kolonoskopiu v statnom zariadeni a bum - rakovina hrubeho creva. Otazka lekara - a kde ste boli?

Pytaj si blocek!!
Ja mam o kazdej platbe doklad a platim vacsinou priamo kartou

janinah
23. jan 2022

Určite nie sú poplatky len za to,že otvoríš dvere do ambulancie v ich riadnom pracovnom čase.Bud si si niečo pomýlila alebo zavádzaš a potrebuješ búrlivú diskusiu. Daj link či foto oznamu visiaceho na dverám amb. že vravíš pravdu.

mb2021
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
loginexistuje
23. jan 2022

ak myslis poplatky v ecasenke to su poplatky za objednanie za mna fajn system inak sa clovek uz k lekarovi ani nedostane

autor
23. jan 2022

@zmrzlinka2021 väčšinou na všetkých týchto klinikách robia lekári z nemocníc, majú to ako ďalší prídavný job. Za celú čas čo majú ordinačné hodiny, tak vždy len poplatok. V podstate celá mlynská dolina tak funguje. Vyšetrenie majú cez poisťovňu a za to že ti vôbec dajú termín, chcú peniaze. Nie je možné sa tam dostať bez platby. A to nie je len mlynská dolina, ale dosť polikliník tak funguje resp. lekárov.

@janinah pozri si lekárov, na top doktor, či návšteva lekára. Celý týždeň majú samé termíny. Keď sa chceš objednať cez net už máš v ďalšom kroku uhradíte toľko a toľko eur. Potom kedy ten lekár objednáva a vyšetruje pacientov, ktorí nechcú platiť. No odpoveď: NIDKY. Čo nový pacient to platba cez portál, lebo inak sa k nemu nedostaneš.

Je korona, už teraz sa nikto o poradové čísla nebije, aby sa ľudia nestretávali v čakárni.

loginexistuje
23. jan 2022

tak si najdi inych lekarov co takto nefunguju a pekne onstvrtej rano sa utekaj pobit o casenku áebo dostanes termin o pol roka

zmrzlinka2021
23. jan 2022

Ale vzdy mas alternativu - ist k lekarovi do statnej polikliniky, kde nebudes platit ten poplatok. Dostanes sice teraz termin na jun 2022, ale aj to je cesta.

Moznost rozodnut sa mas, ako pise aj @loginexistuje

simsalabim
23. jan 2022

Anonym - ja ti rozumiem, ak treba navstivit viacerych specialistov a opakovane, a nebodaj je clovek este PN, moze to byt riadna palka. 12€ zaplatit trebars 10x za mesiac… obvodny lekar nevie poradit? Inak ja som nedavno bola u viacerych specialistov a vacsinou to bolo na termin bez platenia, hoci niekde som si sama za prednostny termin zaplatila. Nemyslim si, ze by to takto malo byt, ako pises. Objednavanue by malo byt samozrejmostou, aj uprednostnenie akutnych pacientov. Lekar by mal ba to mat vyhradeny cas v ramci ordinacnych hodin. A casenky s rannym vyzdvihovanim by mali zakazat. Je to nedostojne.

giertlova
23. jan 2022

Lekári nemôžu požadovať úhradu za
objednanie pacienta na vyšetrenie, vrátane objednania na konkrétny čas, ani sukromni ak maju zmluvu s Vasou poistovnou. https://www.health.gov.sk/?poplatky-v-zdravotni....

loginexistuje
23. jan 2022

@giertlova neziada to lekar ale cez ecssenku a ak by to tak nebolo tak sa normalni pacienti tam ani nedostanu lebo ch budu obliehat hypochondri

giertlova
23. jan 2022

@loginexistuje treba sa objednat telefonicky alebo osobne. Objednat Vas musia. Vacsinou to ale robia tak, ze ked odmietnete zaplatit daju Vam termin o par tyzdnov, niekedy mesiacov. Potom je jedinou moznostou podat staznost na prislusne VUC.

loginexistuje
23. jan 2022

@giertlova su lekari kde je objednavanie len cez ecasenku alebo prist a cakat i sa ujde termin mna emusis poucovat osobne sa skor riadim tym aky je lekar ake mamodporcania atd a prvu navstevu si rada priplatim kontroly uz davaju bezplatne ak ste v dispenzari

giertlova
23. jan 2022

@loginexistuje Ja Vam nepoucujem 🙂, popisujem ako to funguje v praxi

autor
23. jan 2022

Ja sa potom ani nedivím, že sa to lekárom prepečie takéto svinstvo čo páchajú, keď to väčšina zaplatí a tím aj nepriamo podporuje. Si treba pozrieť svoju výplatnú pásku a zistíte koľko každý mesiac ide na zdravotné poistenie.
Na stránke lekár.sk či na googli recenzie je dosť toho popísané resp. u daných lekárov to ľudia komentujú, že bez poplatku sa nedá objednať, a keď prídeš osobne tak sa tiež nedá objednať len zaplatiť poplatok. Nie je to ťažké nájisť, ak si začnete hľadať nejakého špecialistu tak v recenziách sa na to natrafiť dá.
@simsalabim ďakujem za pochopenie, mne ide o princíp. Podľa mňa je to úplná špinavosť od lekárov toto pýtať.

giertlova
23. jan 2022

V prípade, že ide o zazmluvneného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti s vašou poisťovňou, požiadavka úhrady za objednanie na konkretny termin je nezákonná, a preto ju odmietnite. Trvajte na tom, že nezákonné poplatky nezaplatíte a že vás musia k lekárovi objednať. Ak vás ani potom neobjednajú, napíšte písomnú sťažnosť poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti, kde uvediete, že od vás vyžadovali nezákonné poplatky a nechceli vás objednať k lekárovi. Požiadajte ho o nápravu a opýtajte sa ho, na základe ktorého zákona vyberajú poplatky a prečo. Ak vám poskytovateľ zdravotnej starostlivosti do 30 dní neodpovie, napíšte podnet na prešetrenie tejto veci na odbor zdravotníctva vo vašom samosprávnom kraji.

maleficent22
23. jan 2022

Úplne ťa chápem a až sa smejem, že som o tomto istom dnes rozprávala. Žiaľ, to tak chodí, ale celý systém je na jednu vec a kebyže môžem tak tiež čakám na štátne, kde mi dali termín na apríl, pritom ho potrebujem čo najskôr. Jedna sa o trojmesačné dieťa, to tak dlho čakať nemôžeme. Tak samozrejme sme našli termín na bud. týždeň za 30e, s tým, že všetky možné recenzie píšu, ako Dr ani po vypýtaní nedá bloček. Nepáči sa mi to, ale čo mám robiť, je jasné že keď je zdravie v otázke, a o to viac zdravie dieťaťa, človek priplatí koľko žiadajú. Len nechápem, ako ľudia môžu toto brat ako samozrejmosť, áno aj ja platím lebo musím, ale to neznamená, že mi je to ok. To teda určite nie. A zase, aj lekári, malé platy a táto praktika je už žiaľ zaužívaná, tak to využívajú vo svoj prospech, keď môžu. Keby tam vedel nejako zakročiť štát a nedovolit to celé, inak neviem ako to riešiť...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
zmrzlinka2021
23. jan 2022

@maleficent22 keby stat zakrocil... len pre tovju informaciu, uz teraz nam chybaju lekari. Ti dobri a kvalitni funguju aj v sukromnych centrach. Mozeme byt vobec radi, ze este tu na slovensku su nejaki lekari.
Nase zdravotnictvo je dost poddimenzovane. Ty sama odmietas cakat na statnu ambulanciu. Tam to mas "zadara", ale asi zdravie dietata ti je dolezite ako peniaze.
Dolezite je vsak, co za peniaze dostanes, a v akej kvalite.

autor
23. jan 2022

@maleficent22 a samozrejme, ak to bude komplikovanejšie aj tak skončíte na vyššom pracovisku v štátnej ambulancií. Lebo lekár si také niečo nebude chcieť nechať. A tu vidíme, že 30 e ide jemu do vačku.

siska53
23. jan 2022

Ked im to schvali VUC, tak si pytaju poplatky podla toho cennika.

luccija
24. jan 2022

Ale musím súhlasiť, ze takto som bola u ORL tiež cez topdoktor za 25 eur v riadnych ordinačných hodinách termín za 2 dni robí to veľa lekárov a mali by mať objednaných za poplatok po ordinačných hodinách a nie, že sedis hodinu pred ordinácioiou a prídu 3 objednani.Ale chápem čo myslíš na šťastie chodím malo po lekaroch

dankovicova
24. jan 2022

no všetko ide hore a fakt niektorí zachvíľu na tie poplatky u lekárov mať proste nebudú

majoranka24
24. feb 2023

@janinah Myslim, ze autorka si toto vobec nevymysla. Presne vcera som mala rovnaku skusenost. Bola som na odbere krvi. O mesiac si mam prist pre vysledok. Kazdy rok rovnaka kontrola, len preto, aby som dostala recept. Lekarka sa ma spyta ako sa citim, ja poviem, ze dobre. Ona povie, ze vysledky mam v poriadku, vidiet, ze dietu drzim. 5-minutova zalezitost. A vcera mi sestricka oznamila, ze ked o mesiac pridem pre vysledky, budem platit poplatok 30€ a peniaze mam priniest v hotovosti! Som presvedcena o tom, ze tento poplatok je nezakonny! Nebudu mi robit ziadne nadstandardne ukony nad ramec zdravotneho poistenia, v zdravotnej poistovni si moju navstevu vyuctuju a v cakarni nie je vobec ziadny oznam o tom, ze by pacient mal platit poplatok, takze ani ziadna zmienka o sume 30€. Nemyslim si, ze som povinna takyto poplatok platit a uz vobec nie v tej vyske. Ved ona si tie sumy poplatkov moze vymyslat podla toho ako pacienta odhadne. Ci na to ma alebo nie. Presne takto sa citim. Od vcera som nastvana.

janinah
24. feb 2023

@majoranka24 maš možnosť kontaktovať svoju zdrav.poisťovnu

majoranka24
24. feb 2023

@janinah Viem, mam moznost kontaktovat aj VUC. Len som chcela potvrdit, ze autorka si nevymysla a naozaj sa toto v niektorych ambulancia deje.