Ahojte kamošky. V utorok 8.11. mi bol operovany slabinovy pruh (hernia ingualis), bol to dosť rozsiahly, cca 2hod. zákrok, prietrž bola pomerne veľkých rozmerov. Včera 9.11. prepustenie do domácej liečby, no ešte aj teraz, necelých 48 hodín po zákroku mám pooperačné bolesti, chodiť síce viem, ale zatiaľ len s obtiažami a dosť ťažko sa mi bez pomoci vstáva z postele, miesto zákroku je stále veľmi citlivé. Je to podľa Vás normálny prejav, máte s tým niekto skúsenosť? Ďalej ma trápi ešte zápcha, od zákroku ešte žiadna stolica zo mňa nevyšla a nasilu tlačiť rozhodne nechcem. Viete niečo poradiť aj na toto? Pooperačná inštruktáž dodržaná, včera v stredu len ľahko stráviteľné jedlá (vyvarova polievka, vianocka s medom), piatok sa mám zastaviť u obvodnej a o 2 týždne na kontrolu u operatera. V pondelok 14.11. som mala intuíciu nastúpiť do práce (sedavé zamestnanie, učiteľka v ZUŠ), ale ako vidím, je to asi ešte mooc skoro...
Ja ti poradím iba tak , že je to určite normálne . Moj otec čo je naozaj veľký bojovník prežil všelijaké bolesti a zákroky a na druhý deň porad do roboty , bol po pruhu na pnke dva týždne doma a z toho sa naozaj dva týždne skoro nevedel pohnúť . A to už on keď tak zobral tak to znamená že naozaj to musí byt sila … vydrž , oddychuj doma a do práce sa neponahlaj , s pruhom musíš byt naozaj v klude
@dankuk No nepredpísali mi proti bolesti nič, len povedali, že to môže byť citlivé najmä pri chôdzi (v sede a ľahu to je našťastie ukľudnené) a obzvlášť ak zakašlem alebo si kýchnem. Tak zajtra mám ísť svojej obvoďáčke, tak ju o to požiadam.
@marcella84 a este ma napadlo, ze som pouzivala aj glycerinove cipky na tu zapchu. Na velku som chodila asi kazdy treti den, ale to aj preto, ze som malo jedla, mala bezzvyskovu dietu a hlavne som pila. Algifen kvapky ti moze predpisat aj obvodacka.
@dankuk Ďakujem. Vyžiadam si ho od nej.
Pri tej zápche je problém aj skutočnosť, že priveľmi ani nemožno tlačiť stolicu von, je na to veľmi citlivá tá pooperačná rana. Takisto súvisí aj s nedostatkom pohybu, normálne som zvyknutá prejsť aj niekoľko km denne pešo, čil nič iba celodenné sedenie a ležanie.
manžel je tiež akurát po operácii, tá diskomformita pri vstávaní zo dňa na deň zmizne, každý deň bude lepšie, tiež mal zápchu resp problém, ale akonáhle už vedel chodiť tak sa snažil robiť krátke prechádzky podľa toho ako vládal, je to dôležitá aj pre tie črevá, treba sa hýbať, skús aj probiotiká, acidko, slivky , jedlá na vlákninu, ale ono to na cca 4 - 5 deň už prešlo
Tak dnes už je to s chôdzou o niečo prijateľnejšie, operačná rana toľko nebolí, aj stolica ráno po troch dňoch konečne nejaká bola, zato však začali nejako zlobiť nepríjemné žalúdočné vetry, pocit nadúvania a falošný pocit na rýchlu stolicu. Živočíšne uhlie alebo probiotika môže byť na toto dobrá voľba?
@marcella84 Prosím vás chcel by som sa spýtať koľko cm mal váš pruh a po prebrati z narkóze aké boli bolesti ? Mňa čaká tiež táto operacia 12.9.2024 mam pruh o veľkosti 10cm . Veľmi sa bojím. Vopred ďakujem za odpoveď
@julius91 pozdravujem. Pruh som mala tiež podobne veľký asi 10 cm, bolesti po prebratí z narkózy mierne, ale treba povedať, že nie neznesiteľné. Avšak je pravda, že to bol aj dosť zanedbaný pruh, keďže dvakrát mi preložili operáciu a dosť ma to obmedzovalo pri chôdzi už dlho pred zákrokom. Ale vravím, nebolo to nič neprekonateľné, na druhý deň po operácii ma poslali domov a do 10 dní som nastúpila do práce. Držím palce, nech Vám to dobre dopadne 🙂
@marcella84 Veľmi pekne vám ďakujem a vážim si vašu odpoveď . No ja ten pruh už mám vyšše 10 rokov dosť som to zanedbal a operáciu my presadzovali 3 krát. Tak snáď už neprehodia zase . Chcel by som to už mať zasebou pretože ma to už psychicky aj fyzicky trápi. Prajem vám pekný deň a ešte raz veľmi pekne vám ďakujem.
@julius91 rado sa stalo 🙂
@julius91 ako už si bol. A. Stim
Môžem sa opýtať, mali ste laparoskopicky zákrok? Mne minulý rok operovali 2 pruhy laparoskopicky pupocny a slabinovy.. po roku to je 8.9.24 mi robili plastiku slabinoveho. V pondelok to uz bude 3 týždne a mam stále veľké bolesti...chodím,šoférujem.. len je to opuchnuté a boli to dosť,ze ma to obmedzuje..a teraz ma rezali...nemáte nejaké skúsenosti s týmto?
@smrzko áno, mala som laparo zákrok, rana bola aj mesiac citlivá na prudšie pohyby, pri vstávaní z postele atď., ale dr. sa vyjadril, že to je v poriadku a normálny proces hojenia. Treba byť trpezlivý. Ale je to veľmi individuálne. Ak však máte akékoľvek pochybnosti, je potrebné zájsť dr., nech Vám to pre istotu skontroluje.
@marcella84 bolesti po operacii su normalne, mali Ti predpisat na bolest Algifen kvapky. Ja som po operacii zlcnika laparoskopicky a prvy tyzden som sa ani zasmiat, ani zakaslat nemohla. Tiez som mala zapchu. Varila som si lanove semienka (chvilu povarit, scedit, vodu vypit - je taka "glejova"). Doma som bola 3 tyzdne.