Kojim 3 mesacneho syna a chcela by som sa vyhnut pripadenu nedostatku zeleza u seba aj u maleho. Pomoze mne a hlavne jemu, ked budem uzivat zelezo v tabletach volne predajnych v lekarni? Poradili mi tam sorbifer durules, ale predtym ako ho zacnem uzivat, chcela by som vediet, ci to bude mat vyznam pre neho. Dcera kt. ma tri roky mala nedostatok Fe a trapili sme sa 12 tyzdnov s kvapkami... a to by som teraz nerada.
Presne
Myslim, ze zelezo by sa nemalo brat bez odporucania lekara, takze bud sa porad s lekarom, alebo skus upravit stravu aby si jedla viac potravin, ktore su jeho prirodzenym zdrojom... brat zelezo ak ho mas dost nie je dobre, vraj si moze clovek ublizit. Mozno sa da zvazit nejaky multivitamin vhodny pre dojciace matky (nie ciste zelezo).
treba skor preferovat stravu bohatu na zelezo..inak tabletkove zelezo je velmi tazke na zaludok..ja by som si to este rozmyslela..
Pri prisune zeleza z potravin tiez treba davat pozor, bo mozes vyvolat zlu reakciu o u dietata, nadmerne uzitie takisto malo zeleza vyvolavaju silnu unavu. Ja som femibion brala na odporucanie lekara a ani mi nezatazoval zaludok ani malemu.
cviklovu stavu pi a budes mat zelezaaa este na rozdavanie 😉 (odstavit 1 surovu cviklu,2 mrkvy, 1 jablko- to je cca. 3 dcl stavy)..tabletky urcite nie ! 😉
suhlasim s nazorom, ze skor ako si kupit volne predajne zelezo, skus si dat spravit odber zakladny krvny obraz - to staci aj u obvodaka, vysledky mas na druhy den 😉
ci Ti to vobec je treba...
ja som teda silne anemicka, a v tehu a aj pocas dojcenia, najma prvy polrok, mi hematolog zelezo predpisuje.
ked tabletku uzivas po jedle, ako sa ma, a zapijes niecim s obsahom cecka, a nedas si za tym nic s obsahom vapnika (mlieko, kakao, cierny caj, kavu a pod.), urcite sa vstrebe ok.
@mishrom Ak nie je odporučené lekárom pre zlý krvný obraz, tak je úplne zbytočné ho jesť. Zameraj sa na potraviny s obsahom železa - cvikla, čučoriedky, petržlenová vňať, špenát....
Ak železo nepotrebuješ a budeš si ho zbytočne dodávať tabletkami, tak si zbytočne narobíš zle so žalúdkom a s pečeňou.
@zuzulina11 ale ked koji, hlavne jablko moze vyvolat naduvanie u dietata, cvikla je dobra aj samostatne. A ten recept ja pouzivam ako prevencia pred rakovinou
@andreah25
ten mytus o spenate ma neuveritelnu zivotnost 😉
Mýtus o tom, že špenát je obrovskou zásobárnou železa, je už velmi starý. Už v roce 1870 publikoval doktor. E. von Wolf práci, v níž tvrdil, že špenát má desetkrát víc železa než ostatní listová zelenina. Skutečná špenátománie vypukla ve 30. letech dvacátého století, kdy spatřil světlo světa Pepek námořník, který špenátu vděčil za své obří svaly.
Přitom ale už v roce 1937 přišli němečtí vědci se zjištěním, že špenát má jen desetinu množství železa, které se u něj původně předpokládalo. E. von Wolf prý způsobil tento omyl nechtěným posunem desetinné čárky, takže špenát neobsahuje 30 mg železa, ale jen 3 mg.
Nicméně fáma o tom, že vás špenát dobije železem víc než jakákoli jiná potravina, přetrvaly. Další problém je v tom, že kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové a listové nedokáže naše tělo absorbovat ze špenátu prakticky žádný vápník a téměř žádné železo.
ked uz teda, tak odporucam tento info zdroj:
http://www.hematology.sk/modules.php?name=News&...
😵
@lilila65 moze naduvat a nemusi, ja tuto stavu pijem uz viac ako 15 rokov, aj pocas tehu a dojcenia som a neboli problemy...samozrejme sa da aj samostatna pit,ale predsa len s tym jablkom je chutovo lepsia....ale jasne nech skusi, pokial nebude naduvat tak ju mozenv pohode...na anemiu je to TOP 1 🙂
dakujem za vsetky odpovede
Neodporúčam ti brat železo, nakolko ja som to brala zuby sa poničili, maš problem aj so stolicou najlepsie su čučoriedky /borovnice / davala som štavu malému do čaju mal vyborne vysledky aj mne pomohli 🙂
Ja by som tiež vsadila na prírodné zdroje železa. Z výživových doplnkov je napríklad vynikajúci Betavit, obsahuje už spomínanú cviklu a žihľavu.
@mishrom daj si urobit krvny obraz ak mas zeleza malo, dr. ti ho predpise, ak mas dost, je zbytocne, aby si ho brala, zbytocne zatazis organizmus...ak ho chces brat len tak, na vlastnu past, tak ho uzivaj zaroven s kyselinou listovou, popripade vitaminom C, to ulahcuje vstrebanie zeleza do tela...a skus sa zamerat na jedla, ktore obsahuju viac zeleza, v prirodnej forme, myslim, ze aj pre drobca to bude lepsie, ako chemicky vyrobene zelezo 😉