Dobrý deň, chcem sa opýtať či niekto berie lieky na cholesterol Atorvastatin 20mg či Vám pomôžu znížiť cholesterol ja mam 32 som po dvoch pôrodoch a mam 6,84 cholesterol iné výsledky mam všetky dobre som vysoká a štíhlej postavy 50kg.pohyb mám začala som dietou že žiadne vyprážané, údené a sladké aj keď sladké veľmi nejem a lekárka mi predpísala tie lieky len sa bojím nežiaducich učinkov lebo bola som aj nanEKG a tam mi vyšla odchýlka že predsieňový rytmus srdca a lekarka mi preto predpísala tie lieky stravu som upravila zatiaľ druhý deň len je a budem vtom pokračovať len ma zaujíma to že či niekto tie lieky berie.
@minenkak 🤭
Statiny by som nikdy nejedla.Dr mi musela predpísať iné lieky.Tie mi ale nezabrali.Ty tie hodnoty máš dobre.
@76california to som pocula a sama si pamatam, ze normy boli inde.
dokocna vraj v komisii, ktora tieto normy znizila bolo 9 z 10 predstavitelov firiem, ktore statiny produkuju.
mavala som cholesterol nieco malo cez 6 a teda roky. po tych rokoch ( najmenej po 15r ) som bola na sono karotid, kde sa najviac ukazuje zuzenie ciev cholesterolom a kupodivu, karodidy uplne ok.
Ja len na okraj, absolutne nezalezi aku hmotnost mate , poznam ludi co maju 45kg aj s topankami kusku tuku by si na nich nenasla a maju horsi cholesterol ako ludia rovnakeho pohlavia a veku s hmotnostou 80-90kg
@lienka20249921 pri tychto hodnotach su statiny zbytocne prehnane. Ja som mala cez 10, a ano pocas uzivania statinov som na tych cca 6. A mozem ti povedat, ze za tych takmer 30 rokov, co u mna riesia vysoky cholesterol, sa tie hranice hodnot sakra posunuli a samozrejme nadol…
Skus upravu zivotospravy, to je prvy krok a uvidis. Ale do liekov by som na tvojom mieste nesla.
Skus skor napr arterin a pod
@sissy27 ved práve ani ja nechcem lebo jedno napravím druhé sa "pokazí" a to nechcem dr.len že sa nemám báť ze dala mi najslabšie 20mg.a vravela som radšej budem jest viac jabĺk piť čaj na cholesterol a jest zdravšie ona preto predpísala mi to lebo EKG mi takú odchýlku ukázalo aby mi neupchalo niečo v srdci cievu ale v roku 2020 som mala cholesterol 6,43 a žiadne lieky mi nedávala až teraz a keď čítam ten letak až sa bojím bo sú to agresívne lieky...😔ja zajtra poviem lekárke že ich brat nebudem radšej budem jest zdravšie jak chemiju do seba dávať ona mi ich dala na 1mesiac že ak mi bude zle odnich tak mam vysadiť ale keď nie tak by som ich brala dlhodobo.
@lienka20249921 cholesterol nie je len strava..
len tak, jeden fakt:
Cholesterol je nevyhnutný pre efektívne fungovanie mozgu, v ktorom sa nachádza takmer 25 % celkového cholesterolu v ľudskom tele. Zdravý cholesterol pomáha zlepšovať pamäť a učenie a pomáha pri produkcii rôznych hormónov.
@sissy27 a bolo vám zle odnich keď str ich brali a koľko ste ich brali
@lienka20249921 cholesterol u chudych ludi je aj zo stresu, zivot. stylu. Nielen strava. Zda sa mi, ze si primlada na statiny. Zarad si do stravy aj viac ryb, orechov, soje, strukoviny, zeleniny. Doplnky vyzivy s Omega 3 mas. kyselinami, rybi olej, Lecitin, Koenzym Q10.
@76california keby si sa trošku viac tým zaoberala, možno by si nemusela šíriť len takéto hoaxy. Áno hladina cholesterolu sa lekármi rokmi znižovala, ale o tom nevieš, ze rokmi sa znižuje aj hladina tlaku krvi. Voľakedy bola norma ešte 140/80. Dnes je ideálny tlak 120/80 a menej. Neviem, ci na tomto oficialnom znizovani hladiny cholesterolu môžu mať vplyv aj pharma firmy-to neviem potvrdiť, je to mozne. Jedno je však isté, že neustále prebiehajú rôzne výskumy a zistenia, že čím nižší cholesterol tým lepšie pre cievy, pretože tento cholesterol vytvára tukové pláty, ktoré sa usadzajú na cievach a zužujú priechodnosť, teda lumen cievy. Cholesterol je zákerný v tom, že neboli a ľudia to neriešia kym jedného dňa nedostanú mozgovú príhodu, alebo infarkt. Takže kým si prečítaš len jednu stranu zlých biznisových farmafiriem, skus sa pýtať aj na negatívny vplyv cholesterolu na človeka, nielen papagájovať nejaký výmysel chlapíka, co napíše blog. Samozrejme každý normálny lekár najprv príkáže pacientovi upraviť stravu, vylúčiť sladké, mastné, majonézy, vyprážané, chipsy ...niekto to má dané v rodinej anamneze. A ak sa hladina cholesterolu nedá znížiť, vtedy nastupujú na rad lieky. V drvivej väčšine pomôžu a niektorým ľuďom môžu spôsobiť aj nežiadúce účinky, tak ako všetky lieky. Naštuduj si najnovšie štúdie, čo sa týka cholesterolu. Takže autorka ja ti odporúčam diétovať a keď sa to nedarí, skús nízku dávku týchto státínov. Možno ti bude stačiť len pol tabletky na večer uvidíš o 3-4 mesiace aké budeš mať výsledky. Ak bude hladina dobrá, pokračuj v liečbe, táto liečba je väčšinou doživotná. A neplaš sa dopredu nežiadúcich účinkov, ktoré vôbec mozno nebudeš mať. Ak ich budeš mať, liečbu jednoducho vysadíš. Nerad sa prosím ťa s mamičkami ktoré o tom nemajú páru, alebo ti prezdieľajú 10 stránok s hoaxami.
Jedneho dna moze clovek s neliecenym cholesterolom dostat mozgovu prihodu a potom ti ta ista osoba povie, ze to mas z ockovania. To je stale popularne.
@stanulienkat áno ved toto práve chcem upraviť stravu ale lekárka aj tak vravela mi pokiaľ neprišiel jej výsledok EKG napisala predsieňovy rytmus a hneď lieky napísala mi na cholesterol že to bude stoho ona mi dala na 1mesiac tabletky že ak mi bude zle vysadim ich a ak niečo budem ich brat dlhodobo a zas ja sa chcem vyhnúť liekom ved aj keď som chorá tak žiadne ATB neberiem vôbec ani nepamätám kedy som ATB brala mňa keď niečo zabolí tak neberiem žiadnu tabletku od bolesti a to mávam pri menzese bolesti a nevezmem radšej si lahnem dám si teplu termostku nabrucho a ležím a pomôže to ja zajtra ešte s lekárkou porozprávam ci by sa nedalo bez liekov radšej budem jest zdravo ako sa má tak uvidíme co mi nato povie keď dnes som jej vravela to tak ze sa nemám báť.
@lienka20249921 co je to predsienovy rytmus? To si nieco poplietla. Pozri, ked nedoverujes lekarom, naco k nim chodis? Cholesterol nie je sopel. To nie je o tom, ze ty vydrzis bolest. Cholsterol aj tlak krvi je tichy zabijak. Tichy, lebo ta nic neboli a potom ta jedneho dna moze (nemusi) picnut. Alebo si daj na cholesterol termofor. Co ti mam povedat?
Po výsledku zvýšenom cholesterole ti kázala držať diétu a išla si potom po 3 mesiacoch na kontrolu krvi, alebo ti dala na šupu tabletky? Ak ti dala na šupu tabletky, tak jej povedz, že ty skúsiš diétu a prídeš o štvrť roka na kontrolu cholesterolu a podľa toho to budeš užívať.
A ešte je dôležité, aby si vedela aké ochorenia sa nachádzajú v tvojej rodine -rodičia, starí rodičia..... či mali problém s cholesterolom, s tlakom, s porážkami, infarktami a podľa toho sa tiež zariaď.
A eate mozem odporucit Arterin cholesterol. Je prirodny a su na neho dobre recenzie. Ze pri pravidelnom uzivani skutocne dokazal znizit cholesterol tym pacientom, ktori ho mali len mierne zvyseny. Podla mna stoji za vyskusanie 👍
@larinka552 To je pravda, môže skúsiť Arterin. Ale keď si porovnáte staré balenie a nové, tak výrazne sa znížila účinná látka za poslednú dobu. Takže ho treba viacej brať. A ked to berieme z tejto stránky, tiež je to farmabiznis. A stoji to ovela viac. Ale aj trochu pomaha.
Ale dufam, ze by lekarka na mierne znizeny cholesterol nehodila hned tablety. Skor sa stretavam u lekarov s bagatelizovanim vysokeho cholesterolu, aj tlaku. Autorkina hodnota je dost zvysena. Aj tak by som skusila najprv dietu.
Skus sa viac hybat , alebo lepsie povedane pravidelnu sportovat. Statiny by som do seba nervala od 30r.
@stanulienkat su 2 druhy toho Arterinu, ale asi treba brat viac ako predtym, neviem. Naozaj to mam od viacerych ludi nezavisle od seba, ze pomaha. Ak je to aj farmabiznis, nikto ju nenuti to kupovat, co neni dneska biznis?
Tal nepride mi bezne tak mladej zene hodit atorvastatin hned.
@larinka552 a ja viem, že ľuďom mierne pomáha.. Ten farmabiznis som spomenula na margo toho, že niekto hneď píše, že statiny su farmabusiness. No tak ako všetky liečivá, vitamíny a výživové doplnky. A s tým súhlasím, že nie v poriadku, aby jej hneď hodila lieky. Veď presne o tom píšem. Možno mala už aj v predchádzajúcej preventívnej prehliadke vysokú hladinu.
@stanulienkat aha, no ved vsetko je biznis. A statiny nie su zrovna najdrahsie lieky, takze to aj tak az taky velky biznis nebude.. Ano presne, vsetky lieky su biznis. A ved kto nepotrebuje, nech to neberie, nekupuje. Kto potrebuje tak musi, biznis, nebiznis. Ale vela z tych beznych liekov naozaj nie su drahe. Plus dochodcovia maju naozaj nizke doplatky za lieky. Takze tento argument, ze biznis ja moc neuznavam 😃 Nech si idu vybrat lieky do zap. europy a potom nech povedia, co je biznis. Hej pise, ze pred rokmi mala uz zvyseny ale vtedy jej este nic nedala.
@lienka20249921 az teraz som si vsimla, ze mas uz minimalne 4 roky vysoky ten cholesterol. Takze keby si sa snazila a dietovala, uz mohol byt nizsi. Je to na tebe. Mohla si skusit aspon 10 mg. Neziaduce ucinky ma aj Paralen, Ibalgin, Veral....
Za mna je neziaduci ucinok vysokeho cholesterolu NCMP. To by ma vystrasilo viac. Ale mas pravo vyberu. A je dolezite, ake ochorenia mas v rodine. Ak kardiovaskularne, tak je to uz len na tebe. Lekar ta nemoze nutit.
A este!! Je dolezite, ci mas dost vysoku hladinu tzv. dobreho Hdl cholesterolu.
@lienka20249921 môj otec ich berie mal mozgovú prihodu na šťastie bez následkov.Cholesterol mak nižší ako ty aj bez liekov.Ked máš taku averziu tak skús úpravu stravy a šport.Na to, že si mladá máš ho dosť vysoký a ano, nemusí to byť len stravou, ale aj stres.To či je to farmabiznis neriešim dnes ľudia nechávajú veľa peňazí za doplnky v lekárni.
Ja som minule pozerala reláciu kde bola primárka kardiológie z Nusch a hovorila, ze statiny majú zlú povesť, ale stojí si za tými liekmi
Bolo to v dámskom klube, keď chces pozri v archíve
Ja poznám štíhlu športovkyňu a cholesterol má 7,5 to nie je o postave
nezer to svinstvo. moj oco mal vsetky neziaduce ucinky, vysoky cholesterol. Teraz ma 75, stale vysoky choresterol a srdce v poriadku, keby to zral, uz je asi po nom
ja som to braal ako doplnok ku cukrovke a nakoniec som schudla sama.
A ostatne hladiny inych tipov cholesterolu? Preco sa pozeras len na jeden druh? Statiny su svinstvo - didrbu pecen. Dolezite je spravna zivotosprava a pravidelny pohyb/trening
@lienka20249921 existuje aj 10mg, 20 urcite nie je najnizsia davka. Vedlajsie ucinky som nepocitovala ziadne, ani zle mi nebolo. Ale ja som v tomto flakac, uz ich zase neberiem 🙈
@stanulienkat
@prasiatko30 joj dievcata, vy si to predstavujete ako hurvinek valku, ze staci ti zivotosprava a pohyb a zlepsi sa to 😂😂😂 bodaj by to takto fungovalo…
@lienka20249921 áno poznáme a je veľmi prospešný pre telo