Ahojte. Celý tento rok som trpela preskakovaním a búšením srdca, mdlobami a točením hlavy. Nakoniec mi doplo, keďže výsledky som mala OK, že ide o panickú poruchu alebo niečo podobné. Som už aj objednaná psychologičke, ale žiaľ až o 2 týždne. Momentálne užívam iba lieky na vysoké tepy a v prípade, že mi je veľmi zle mám aj lexaurin, ale ten sa snažím neužívať takmer vôbec. Cestujem smerom z Ba niekedy na víkendy domov za rodinou vlakom asi hodinku a pol. Nedávno sa mi vo veľmi preplnenom vlaku stalo, že som sa necítila dobre, presne ako keď na vás ide attack a potom to prišlo. Musela som sa rozbehnúť na WC aby som to nejako predýchala, keďže všade bolo kopu ľudí a ťažký vzduch. Následne som šla vlakom naspäť s takým strachom či sa mi to nestane znova, našťastie nestalo. Ale postupne sa vo mne v priebehu týždňa a pól ten strach z toho, že to zase príde v uzavretom priestore ako je MHD alebo vlaku tak rozšíril, že momentálne nastúpim iba do takmer prázdnej MHD aj to idem odpadnúť ešte skôr ako vojdem dnu. Proste preháňam už dopredu. Vytvorila som si z toho totálnu paniku v priebehu týždňa a neviem ako to riadiť. Budúci týždeň mám ísť na niekoľko dní domov, avšak vodičák nemám a neviem si predstaviť ako nastúpim do vlaku, keď mi momentálne robí problém nastúpiť do MHD. Napadla ma aj cesta autom cez blabla car, avšak mám strach aj z toho, že mi môže prísť takto po ceste na diaľnici a tam mi vodič nebude mať kde zastaviť. Viete mi niekto poradiť, čo môžem robiť. Momentálne panické ataky nemám, ale skôr som si vytvorila túto fóbiu s ktorou neviem čo robiť, nakoľko mi za týždeň obrátila svet hore nohami🙈
ak pôjdeš k psychiatrovi predpíše ti AD... po istom čase nebudeš o atakoch ani počuť...
skús homeopatiká Persen, alebo dlhodobo magnézium...
@akvi a myslíš, že sa mi nemôže nič v tom vlaku stať ak ním pôjdem? Akože chystám sa ísť osobákom, ktorý má zastávku každých 5 min, ale momentálne aj to mi príde veľa. A mám iba strach, či mi nezlyhá srdce alebo niečo, keď mi tak príšerne bije alebo či neodpadnem, že nebudem mať dostatok kyslíka, keď sa mi zle dýcha 🙈 To sú také tie obavy čo ma mátajú, ani nie to, že ten atak musim nejak zvládnuť
@bbbbbbbbb snaž sa teraz, keď si v kľude, myslieť na to, čo sa ti deje a racionálne si povedz, že ti nič nehrozí, že je to v poriadku, je to "len" hlava. Keď s tým budeš takto pracovať, tak potom vo chvíli, keď bude zle, tak ľahšie si to budeš vedieť zvedomnovat. Základ je nebranit sa tomu, ale prijať to. Lebo keď to budeš popierať, tak potom, keď "to" príde, tak telo pôjde automaticky do obrany, lebo však nik nechce umrieť 😅
Presne viem o com pises, mam to iste uz dlho, jedno z najhorsich bolo ked som isiel z prace zo zahranicia domov autom 11 hodin, ver mi chytalo ma to vkuse mal som extrasystoli este k tomu, myslel som ze su to moje posledne chvile..tak neboj ty tu hodinu a pol v pohode zvladnes, je pravda ze vo mne sa odvtedy na dlhe trasy tiez urobil taky blok ale snazim sa to prekonat, samozrejme vzdy ked zacinam jazdu tak mi nieje dobre ale potom to prejde.Vsetko je to v hlave, viem kazdy to vravi, ani mne sa to vzdy neda ovladnut ale fakt fyzicky si zdrava, je to len uzkost a pp
Sustred sa na nieco ine, odputaj mysel od toho, ze sa Ti tam nieco stane, lebo nic sa nestane. Bud si najdi nejake kvizy na zabavenie v mobile, tam musis rozmyslat na odpovedami, alebo kontroluj, ci maju napr. vsetci spravne pozapinane gombiky-cvoky na obleceni a potom spocitaj, kolko gombikov maju vsetci v kupe spolu. Znie to mozno divne, ale funguje.Jednoducho zabav mysel inym a uvidis, ze cesta prebehne, ani nebudes vediet ako
@mk1111111111 toto funguje už v tom vlaku, zamestnať hlavu niečím iným, ale tie obavy predtým netreba popierať, ale pracovať s nimi.
@akvi to mas pravdu, to ste jej uz poradili, ja radim, co vo vlaku, aby sa ani tam zbytocne nestresovala.
Ďakujem vám za rady...dneska som išla mhdčkou domov a síce to bol stres ale snažila som sa si hovoriť presne to čo mi poradila pani a postupne sa to zlepšovalo..ku koncu mi už ani nevadilo že sedím v buse..tak dufam, že to postupme nejak porazím a že zvládnem aj tú cestu domov vlakom 🙏
Och ako ti rozumiem.. mne tiež pomáhalo sústrediť sa na niečo iné, počítala som cestujúcich, robila som niečo na mobile a vždy som mala slúchadlá a počúvala hudbu. To mi asi najviac pomohlo - nepočula som tú vravu, hlasy ľudí, bola som len sama s pesničkami 🙂
A odpadnutia sa báť nemusíš, panický atak sám o sebe ho vyvolať nemôže 🙂 držím ti palce, nech terapia zaberá
Inak bacha na ten mobil, mne napríklad ostré svetlo, ktoré obrazovka mobilu má, robilo zle. Ale ja mám spúšťač ostré svetlo, tak si dávam pozor.
@bbbbbbbbb v prvom rade, keď atak príde, nebojuj proti nemu. Ja som sa môjmu ataku prihovarala, že ok, tak zase si tu, vitaj. A analyzovala som, čo sa mi deje, v duchu si to pomenuvala a zvedomňovala. (búši mi srdce - pomenuj a precíť to, ako ti búši , točí sa mi hlava, je mi nevoľno, atd.. možno zomieram, ok, prijímam to..) Tým, že si to zvedomnis, nenecháš sa tým ovládnuť, ale berieš to akoby do vlastných rúk. Vždy to takto odznelo do pár sekúnd a dokázala som to zvládnuť aj tam, kde sa nedalo uniknúť, čiže aj v preplnenom buse. No a mne na ataky a úzkosti pomohla regresna terapia. Nechápem, prečo som s tým tak dlho žila, stačilo mi jedno sedenie a úzkosti sú preč.