Ahojte baby stretliste sa uz niektora s tym ? Pred par dnami som zistila ze som tehotna a zacal sa mi ucpavat nos strasne.. jedneho dna som sa pozrela do zrkadla, lebo ked som smrkala, nic mi neslo a moj pohlad bol hrozivy ..hlbsie v nose som mala akoby opuchnutu nejaku sliznicu ktora mi zasahovala, az k nosnej prepazke a ostal mi uplne len pasik na dychanie.. samozrejme bola som u mudr a ta ze mam polypy v nose ale povedala ze ked som tehotna to nikto nijak riesit nemoze ale dala mi vymenny na krcne ze nech sa skusim opytat tam.. stretli ste sa s tym ? Popripade skusenosti ? Za kazdu odpoved dakujem
@shilla23 proplachovani je fajn, ale kdyz je to zarostly, tak nepomuze. Kazdopadne dobra prevence zanetu dutin (kdyz je spatnaventilace, bakteriemajimejdan) Na orl ti pomuzou, urcite muzes kortikoidni sprej. pokud je to tak moc, tak muzes i celkove kortikoidy, ktere sliznici jednorazove srazi a pomuzou to udrzet nez to budes moci vyresit operativne. Nenech se odbit, ze jsi tehotna. Tohle vse muzes s muze byt hur-tehotenstvim sliznice otekaji, neni na co cekat. Drzim palce.
@meesha
@kvecinka321
Pojdem urcite obvodna tvrdi ze operacia teraz nehrozi a kortikoidy vraj sposobuju predcasny porod/potrat.. ako zatial dychat viem tak 10% cez tu dieru a 90% cez tu druhu len sa bojim ze aj v tej druhej narastie a som v prdeli.. kazdopadne asi viem z coho vznikli tie polypy .. pracovala som v sklade a stale som smrkala prach mesiac som bola doma lebo som dala vypoved otehotnela som a vraj cez tehotenstvo rastu vsetky taketo "nadory" rychlejsie .. len nech to neni nic vaznejsie .. kazdopadne zajtra zbehnem na krcne a uvidime co mi naordinuje mudr.. dakujem za rady
@shilla23 jasne, a proto se uzivaji pri ruznych indikacich k udrzeni tehotenstvi. 😃 O tom potratu je to blabol. Jasne, ze je nej nebrat nic, ale nekdy holt neni zbyti. Snad se s temi orlisty domluvis. Myslim, ze pokud by to melo mit efekt, tak se da udelat i zakrok v lokalu, Docasne reseni, ale lepsi nez nic, mozna.
Ten prach ti to mohl udelat-vetsinou je to alergicka reakce drazdene sliznice-otece a zbytni do polypu. Bacha na to, je caste, ze dalsim stupnem nelecenych polypu muze byt astma. Takze bych to nepodcenovala. Nadto omezene dychani je na prd pro tebe i plod i klidne tehotenstvi. Unava, malo kysliku, nevyspis se a tak
@shilla23 nemas vubec zac. Ja to znam, kdyz jsem to mela poprve a netusila co se deje, zarostlo mi to uplne a bylo to teda peklo. A mesic po operaci prislo astma. Tak kudy chodim, tudy sirim “osvetu”, ja na to kaslala, vzdyt jsem mela jen rymu a svedil me nos. Drzim palce, treba to spravi jen sprej 😏
@shilla23 jj, vratilo mockrat, ale nemam klasickou alergii, ale aspirin inducated asthma, tam je to caste. Myslim, ze sttisticky se to vraci standardne ve 20%. Podle mych zkusenosti hodne zalezi na kvalite odvedene prace. Bolestive je to podle rozsahu (po lokalu jako po trhani zubu, po ctyrhodinov operaci jsm byla KO), ale davaji klasicky leky na bolest, s nimi je to urcite lepsi (ja je nesmim, tak bez toho nic moc). Tqmponada neprijemna, ale jde o prvni dny. Hoji se to docela dlouho, chce to pak hodne proplachovat, aby se nedelaly krusty, rikaji tak 2-3m do “normalu”, ale to jz nic neni. A treba se tomu vyhnes ;)
Nevim jak v tehotenstvi, ale ja pak resila problemy pri kojeni -abych oddaliˇa dalsi operaci - “chemickou polypektomii” - da se kortkoidni megadavka, ale jen na 3-5dni - tu sliznici tim srazi. Treba by se dalo vymyslet neco setrnejsiho: mensi davka na dyl nebo tak neco....no uvidis
Celkove Kortikoidy sa v tehotenstve v rozumnej davke mozu pouzivat. Aj pred ivf ich davaju a beru sa do 12 tt. Sama som tak brala. Kamoska ma lupus a brala ich cele tehotenstvo. Takze si myslim ze aj nosny sprej sa urcite moze s kortikoidmi...drzim palce
@milus777
@meesha
Baby viete co som si vsimla ? Ja tomu nerozumiem..
Cez den sa mi menia ucpane dierky pol dna mam zacpatu jednu a ked jedna odpuchne zatvori sa druha to robia polypy? Normalne rozmyslam ci to vobec su polypy ked predtym sa mi lava dierka neucpavala a teraz ano a prava uplne v pohode ved ked je uz polyp tak sa nezmensuje ci?
@shilla23 operacia polypov nepomoze na zuzenie přepážky, tiez som na to mala ist ale nakoniec mi vypálili laserom dutiny. Spriechodnili mi ich lepsie sa mi dychalo a tym padom aj polypy sa mi po case vyliecili. Ale to este pred tehotenstvom. Vlastne kvoli tomu som to podstupila lebo ske planovaly. Operovat polypy je narocnejsi a zbytocny zakrok.
@dadus_ka
@meesha
Ja neviem zeny nikdy som to nemala a som z toho celkom zufala .. dufam ze sa to vyriesi nejak lebo moja mudr ze ked som tehotna mi s tym nic nemozu a operacia bez anestezy ci uz lokalnej nehrozi nato mam moc citlivy nos s tym ze od bolesti v tehotenstve prakticky nic nemozem takze napiiiii
@shilla23 to je pravda, budes musiet počkať tak ci tak az po porode, zatial jedine pouzivat spreje, skus vydržať nejak ten 1-trimester a od druheho uz tie spere budu mensie zlo. Lebo predsalen budes potrebovat pre babo dost kyslika. Ja som mala teraz nadchu a som 2. Trimester a bolo to nieco strasne uz ked som len jednou dierkou dýchala +usta, prislo mi ze nemam dost kyslika stale som velmi tazko dychala a mala pocit ze mam malo kyslika. Musela som si dat par krat sprej.
@shilla23 to chce klid. Nenech se vykolejit rečmi, ze jsi tehotna a tak nic nesmis. Spreje a antihistaminika naprosto bez omezeni, kortikoidy s rozvahou. Kdyz jsi tehotna, tak tim spis se musis dat do cajku, opravdu tech rizik z nelecenych polypu je i pro tehotenstvi hromada. Astma, malo kysliku, nedostatek spanku, zanetlive lozisko (jak jsem psala: ucpane dutiny-pro bakterie mejdan-> infekce/predcasny porod nebonutnost atb se vsemi problemy a riziky s tim spojenymi) etc...muze to byt i nelecena alergie-neustale probihajici imunitni chaos v tele taky plodu nesvedci. Meli by te lecit, kdyz odmitnou, zkusila nych konzultaci i jinde. (Zkusenosti mam: za poslednich 15let - 9 operaci, 3 tehotenstvi, kojim ted sesty rok a taky jsem tim vsim nejak proklickovala :D )
@dadus_ka ale laser taky proste neni pro kazdeho. Btw: tim laserem udela totez, co skalpelem. Odpali sliznici a ty polypy. Akorat, ze pri klasice muze treba jeste upravit kustky a tim vic otevrit vchod do dutin. S prepazkou tyhle veci nemaji primarne moc spojitost (jasne, vyboceni to muze zhorsovat). A nestras ji 😛
Detske kapky sice muze, ale nebudou nejspis k nicemu. Na polypy nefunguji, ba nekteri je primo “zakazuji”. Pokud je to tehotenska otekla sliznice, muze to mit mesice a tak dlouho kapky ne-e, ty max tyden, pak stridnout, ale na nekolik mesicu to udrzitelne neni.
@meesha no poznam xy ludi co boli na operacii polypov a nic im po nepomohlo, takze neviem co je pravdy na tom ze tiez zuzia prepazky. akurat sa stazovali ze keby vedeli o lasery tak pojdu hned radsej na to lebo je to menej agresivne. Pretoze aj tak museli potom ist na ten laser. A praveze ju nestrasim, skor naopak ☺️... Ja som polypy mala a kvapky bolo jedine co mi pomahalo, na operacii polypov som nebola a to uz polypy ani nemam...a kvapky ci spreje som pouzivala 10 rokov pretoze som na tu operaciu ist nechcela, odkedy som bola na lasery nemusela som. Akurat teraz ked som bola chorá som si 3x dala na noc aby som sa vyspala.... Co jej teda radis ked nemoze ani jedno ani druhe ani tretie? Kvapky su mensie zlo a nieje pravda ze to ublizi. Ak si ich bude trebarz davat raz za den. Je tu o tom dokonca zalozena diskusia do ktorej pisu mamicky ktore kvapky uzivali cele tehotenstvo v pohode. Myslis ze je lepsia moznost ked sa k dietatu nedostava dostatok kyslika? To ti aj lekarka povie ze to nieje dobre.
@shilla23 skus pouzit napr nasivin sprej do nosa. Malo by sa ti lepsie dychat. Kym sa dostanes na orl. Ale mozes pouzivat len tyzden. Viacej nie. Lebo potom ti hrozi zavislot. A mozes si s nimi znicit sliznicu. Mas to aj v pribalovom letaku. Neskusala si nieco prirodne? Napri aliamare morsko vodu do nosa? Ja som mala za posledny polrok asi 3 krat zapal dutin a zacala som si dvakrat denne vyplachovat nos konvickou zo slanou vodou. Da sa kupit v lelarni a je to super vec. Krasne precisti dutiny.... Tak vyskusaj. Je to neskodne a mzpes to pouzivat dlhodobo. Mozno sa ti potom bude lepsie dychat... Aj viaceri dr mi odporucali. Drzim palce
Ale pochop, ze to, ze ty znas xy ludi, neznamena, ze to je vhodne pro kazdeho. Je to individualni. Pro nekoho mukotomie, pro nekoho polypektomie, pro nekoho etmoidektomie, jinemu kortikoidy a jinemu spreje.
Co ji radim? Jit k doktorovi.
Jen ted vi, ze nemusi propadat panice, a ze jsou moznosti, jak to poresit i v tehotenstvi.
A ze to resit musi, protoze tech rizik je tam hromada.
Temi kapkami jsem myslela vyse zminene "detske kapky" - Nasivin a spol. Ne kortikoidy. Bylo by super, kdyby zatim pomohly, ale to uvidi.
A nestras ji temi tremi nejhorsimi dny v zivote :D jsem myslela
@shilla23 ja o tom viem že sa to len operačne rieši alebo kortikoidmi do nosa. Ale v prípade tehotenstva netuším ako sa to dá riešiť.. možno sú nejaké aj bezpečne lieky ktoré by vedeli pomôcť... v každom prípade je dobre kúpiť si nosnú sprchu tu predávajú v lekárni a slanou prevarenou vodou sprchovat si nos aj dvakrát za deň keď sa ti zle dýcha..