Pokazený zub, liečivá vložka a rozpadávanie zuba

eliska105
24. jan 2020

Ahojte, už som tu v minulosti písala... ale.. mam 23r. a cca okolo jesene ma začala malinko pobolievať dolná zadná pravá stolička.. nebola to nejak hrozná bolesť, vedela som aj zaspať (liek som myslim že ani nebrala), najprv som si myslela, že je to prerezávajúca osmička (lebo ma akoby boleli celkovo tie zuby), veľakrat to aj prešlo na pár týždnov.. potom ma to bolelo trošku okolo silvestra cca.. a potom už nie.. 13.1. sa mi z tej stoličky trošku kusok steny odštiepil a zaroveň sa začal kývať aj kusok zadnej steny.. vadilo mi to a zľakla som sa hrozne (kedže som ani nič tvrde nejedla) tak som šla na další deň k zubarke, vyvrtala mi to (to bolelo), prečistila a dala mi liečivú vložku, ktorá má byť na 6 týždnov cca a potom že to dokončí.. pýtala som sa že čo dalej a ona že uvidia ako zareaguje ten zub.. na internete som čitala aj mama mi hovorila, že mi to potom zaplombuje a všetko bude ok, že tá liečivá vložka sa dáva aby sa zub upokojil.. zub ma cca 2 hodky po zakroku bolel, potom to prestalo a neboli s tym žiadne problemy.. až trz som si všimla že sa mi akoby kyve aj tá ďalšia stena zuba, ktorá nebola zakryta tou vložkou (kedže ona mi to akoby domodelovala) :( :( som z toho strašne v keli.. je nejaka šanca že m ito normálne zaplombuje a bude všetko ok? hrozne sa bojím :( hlavne toho že tam necham velmi veľa peňazí a že bude ho treba vytrhnuť a dať tam umely alebo tak :( je to možne že sa mi tak pokazil za par mesiacov? prosím vas nemate s tym niektora skusenosti? Ďakujem 🙂

eliska105
autor
24. jan 2020

teda vlastne... tá časť čo sa kyve je čiastočne zasiahnuta vložkou, takže si nemyslim žeby mala vypadnuť len sa bojim či sa nerzopadne totalne cely :( a som objednana na rtg zubov o týžden

yollanda
24. jan 2020

Vložka sa môže hýbať aj čiastočne vypadnúť. Ono to liečivé tam ostane. Aj sa to drolí tak to nevadí.

eliska105
autor
24. jan 2020

možno mám málo vitamínov (hlavne D a vápnika) to uznávam..ale pijem aj dosť mlieka a teraz som začala aj suplumentovať vápnik, horčík, zinok..
@yollanda ale mne sa kýve kúsok zo zuba, ktorý bol čiastočne prikrytý vložkou :( a pred tými 2 týždnami sa nekýval, lebo to by zubarka dala preč

amonet
24. jan 2020

ja neviem aky postup ma tvoja zubarka, ale nieco podobne som absolvovala v decembri, vyvtrala kaz uplne, vyčistila kanaliky lebo tam bol zapal a dala mi liecivu vlozku, ale tu som mala necele tri tyzdne a vybrala ju opat precistila kanaliky a dokladne vyplnila plombou aj zrekonstruovala zub kompletne

mondolina
24. jan 2020

@amonet
Autorke nečistila kanáliky ( nevyberala nervy)
Dala jej liečivú vložku predpokladám niečo ako Caryosan.
Zubári vedia domodelovať zub aj keď väčšina z neho chýba.

reenie
24. jan 2020

@eliska105 nemáš ten zub prasknutý?

eliska105
autor
24. jan 2020

@amonet @mondolina no ja ani neviem co mi robila viem ze vrtala to bolelo cize asi nie je mrtvy a pozom mi povedala ze mi to precisti a ze dava liecivu vlozku bola ziarivo biela a smrdela ako lekardke zariadenie :D ja sa len toho bojim ze mi z neho nic nezodtane ze sa cely rizpadme leno proste kus tej nozicky sa ki kyve ale je ciastocne pokryta vlozkou ... och velmi dufam ze sa to podari zaplombovat a domodelovat,. Stsle som mala zdrave zuby jeden kaz za roky a teraz toto :( na implantat nemam to stoji nehorazne peniaze...
@reenie neviem lebo tam ke vlozka sle je to mozne :((

yollanda
24. jan 2020

@eliska105 tak treba k nej zájsť. Možno zub už doslúžil, treba ho zrejme vybrat

reenie
24. jan 2020

@eliska105 ak je prasknutý, uvidíš to aj zvonka zuba. zasvieť si naň a poriadne poprezeraj, malým zrkadielkom aj vzadu..ja som si ju tak objavila, inak na rtg by to mala vidieť..ak máš prasnutý zub, dá sa zachrániť, ak je prasnutý aj koreň je po zube..tak to rieš čím skôr

eliska13
24. jan 2020

@eliska105 podľa mňa sa ulomil nevydržal, že nemá celú plosku.uvidis čo bude, keď vyberie vložku koľko z neho zostalo ja som tiež tak dopadla a dala som si ho vytrhnúť.Ved je to zadný zub teda, ak nechceš do toho vrazit 400 eur

eliska105
autor
24. jan 2020

@reenie a ako to uvidim? Proste ja mam zhora vlozku ona mivtu chybajucu stenu akoby domodelovala tou vlozkou

eliska105
autor
24. jan 2020

@eliska13 no mne sa vtedy zlomil kus jednej nozky a teray deuha sa kyve

eliska105
autor
24. jan 2020

A to neni nejak o hygiene ja si stale umyvam zuby dvakrat do dna...tak mechapem..teraz ked som doma po kazdom jedle

eliska105
autor
24. jan 2020

@reenie teraz som si to pozrela.. a mam na tej bočnej stene čo sa mi kyve taku čiarku akoby prasklinu... ale neodpadne mi to samo lebo mam na tom vložku si myslim :( och ja sa asi rozplačem

eliska13
24. jan 2020

@eliska105 prečo tak stresujes?bojíš sa trhania?ja som bola v lete 2x na pohotovosti zapálený nerv, čistenie kanálikov, vložka, potom môj zubár 2x a nakoniec sa mi tiež rozpadol strašne veľa peňazí to stalo bolesti, ibalginov, tiež som už videla, že zo zubu skoro nič nezostalo a stále ma nútil, že to domodeluje, až sa mi po zakusnuti zlom, keby som to vedela hneď okamžite ho dám vytrhnut

eliska105
autor
24. jan 2020

@eliska13 hej proste som ešte mladá a neviem si predstaviť byť bez stoličky..našťastie že to nevidno :( a implantát je drahy... mňa to nebolí teraz vôbec ale mam tam tú vložku.. mysliš že ked mi dajú za 3 týždne dole vložku že mi to bude vedieť nejak zaplombovať? a hej bojím sa aj trhania a bolesti :( :( ja som z toho mimo dnes cely den na to len myslim a som smutná

eliska13
24. jan 2020

@eliska105 neviem nechaj to na doktorku neviem koľko Ti tam toho zubu zostane.Neboj sa dá Ti injekciu a nič nebude bolieť mne sa tak rozpadol, že ho nemali za čo chytiť.A možno ho ešte zachránia ukľudní sa😀keby musel ísť von je to posledný zub tie sa veľmi často kazia plombuju nič nie je stratene

eliska105
autor
24. jan 2020

@eliska13 no 2 nožičky by ešte mali :( to s tou injekciou si myslela akože že keby mi ho trhali? :( mysliš že je veľa ľudí čo nemajú stoličky? no ja som sa tešila že sa mi to ukľudnilo s tou vložkou že nebolelo že asi je reakcia tela na to dobrá ale tešila som sa asi zbytočne :((( ach ja velmi nechcem aby mi ho vytrhli... aj som sa ich so strachom vtedy pýtala že či sa može stať žeby ho bolo potrebné vytrhnúť a mi povedala sestrička že sa nemam bať že hadam nie a zubarka že nevie aka bude reakcia tela..
och alebo len keby vyčistiť (čo už zrobili) a zaplombovať a nechať tak... ja som uplne v riti :(

eliska13
24. jan 2020

@eliska105 sú ľudia čo nemajú predné zuby😅áno myslím injekciu, keby ho museli vytrhnúť, že to neboli.

eliska105
autor
24. jan 2020

@eliska13 😢 bože ja som mimo už

eliska105
autor
31. jan 2020

no dievčatá, bola som dnes na rtg a že pôjdem aj k zubarke že sa mi na to pozrie, ale nemohla ma vziať lebo mala plno... ale že podľa rtg by to nemalo byť na trhanie a aj som povedala že druhy kusok sa mi kyve pod vložkou a ona že to je v poriadku, že kaz bol dosť veľký... že mam prisť potom o cca 2-3 týždne a dokončia to.. tak hadam to bude ok 🙂

terkakusendova
Odpoveď bola odstránená
Zobraz