Pokazený zub

30. máj 2021

Ahojte. O zuby sa starám čistim kazdy deň kefkou, jednozvezkovou a aj niťou..
Aj tak sa mi tvoria kazy ktore samozrejme riešim so zubárom. Na preventívnu sa chystam v novom mesiaci kedze bola korona a zubar bral len tie važnejšie prípady.
Dnes som si na zadnej stoličke našla veľkú čiernu plochu. Neviem či to môže byt čierna plomba alebo pokazeny zub. Som z toho celkom nešťastná kedze zdravé a pekne zuby pre mňa znamenajú vela 😭
Pridam aj foto do komentára.
Chcela by som vedieť váš názor. Ci je ten zub ozaj v pr*eli.
Samozrejme hneď zajtra volám zubárovi no keďže s týmto ešte nemám skúsenosť tak som zvedavá.

autor
30. máj 2021

Ak je niekomu pohľad na foto nepríjemný ospravedlňujem sa

ajko2011
30. máj 2021

Toto vyzerá ako amalgámová plomba.

bloger
30. máj 2021

skôr to vyzerá ako amalgámová plomba kaz je skôr diera a okrem toho by ťa to bolelo prípadne by si ho mala citlivý alebo vačok by sa ti tam vytvoril

0silvia0
30. máj 2021

Vyzera to ako plomba, ale tvoje zuby vyzeraju ako tyzden necistene s povlakom🤷‍♀️

miriam11
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vsetkounas
30. máj 2021

Ja ťa potešim niesi sama mam veľmi na prd zuby citlive na vsetko a dentalnu chodim kazdeho pol roka co sa my vytvara zubny kamen a som skusala aj rozny pitny rezim ako je caj mineralky ci cista voda a ten zubny kamen mam stale rovnako nazbierani takze kazdeho pol roka chodim na hygienu . A to pouzivam aj eletricku zubnu kefku aj obycajnu aj nit takze podla mna dost robi aj genika . Vyzera to ako blomba neboj korona skoncila si objednana das to zas do kopy das dole kamen a bude dobre .

kittykat22
30. máj 2021

zacni chodit k dentalnej hygienistke. Pouziva ultrazvuk a airflow a nezostane ti nikde ani kusok spiny. Tak ako ti zuby vycisti ona nedokazes vycistit sama doma. Urcite sa ti prestanu robit kazy. Podla fotky ciste zuby nemas. To zlte to mas plak nie? A ten kaz - ak je tam kaz tam musi byt par rokov. Vypada skor ako cierne sezamove semienko.

autor
30. máj 2021

@0silvia0
@kittykat22 nieje to plak. Je to zubný kameň ktorý čaká na odstránenie u dentalnej. Žeby to bolo semienko pochybujem. Možno to na fotke vyzerá malé ale v skutočnosti to je cez celu polovicu stoličky.

s_a
30. máj 2021

A myslíš že z čoho vzniká zubný kameň? 😀

autor
30. máj 2021

@s_a och 😧 ja viem z čoho vzniká zubny kameň. Viem presne kvôli čomu ho tam mám. Práve preto som zmenila svoje " návyky " pri čisteni zubov kedze som neskoro zistila ze technika ktoru používam nieje správna.. zubár mi nikdy nespomínal že kameň sa dá odstrániť preto som ho nejak neriešila myslela som si že to má každý.
Ale v príspevku sa vôbec nepýtam či mam dobre umyte zuby a z čoho vzniká zubny kameň.
Fakt sa musia riešiť aj veci na ktoré sa nepýtam?

avril299
30. máj 2021

takto kaz nevyzera urcite 🙂 neboj, je to amalgan

s_a
30. máj 2021

No asi sa to tu rieši, keďže si písala, že si dávaš na hygiene záležať a je to pre teba dôležité a potom sem dáš fotku špinavých zubov 🤷🏼‍♀️ A keď ti zubár zubný kameň neodstraňuje, tak zubára zmen.

mondolina
30. máj 2021

kaz nie je takto pekne ohraničený, vyskúšaj do toho pichnúť špáratko, kaz je mäkký budeš cítiť, že sa trochu zapichne.
podľa mňa je to tiež amalgán.

autor
30. máj 2021

@s_a neviem ešte ako ti mam vysvetliť že tie zuby niesu špinavé. Keby boli tak nenapíšem ze si dávam na hygiene záležať. Čo vidíš na foto žlté je zubny kameň a nie plak z toho že nie sú umyté.
Veru neodstraňuje preto som sa obrátila na dentalnu h.
Ale ďakujem za tvoj komentár v ktorom sa snažíš ma strápniť, nazbierať nejaké palce hore alebo mi vtlačiť tvoj názor. A aj keby boli špinavé... nepýtam sa nato ako vyzerajú ale či to je škaredý kaz alebo plomba

kittykat22
30. máj 2021

co moze byt je, ze tvoja dentalna hygienicka nevie dobre spravit svoju pracu. Pokial chodis pravidelne na hygienu, nemozes mat kamen. Skus zmenit hygienicku.

s_a
30. máj 2021

A ty nevieš pochopiť že keď sa o zuby staráš a chodíš k odborníkom tak nemáš mať ani zubný kameň? Ja nie som dokonalá v umývaní zubov, problémy mám s nimi celý život, ale po dentálnej hygiene od zubára alebo od hygienický ich mám čisté ako perličky .. takže skôr by si mala naozaj pouvažovať o zmene zubárov

chrumka120
30. máj 2021

Prepáč, ale keď sa človek fakt zaujíma o svoje zuby musí vedieť kde ma plomby a či mu začína niekde vznikať kaz a nie sa pýtať na mk či ma na zube takýto obrovský kaz, ktorý by určite za pár tyzdnov pri tvojej, ako hovoríš dobrej, hygiene nevznikol

kikuska717
30. máj 2021

1)ta fotka nie je moc kvalitná
2)na amalgamovu výplň mi to príde moc tmavé
3) nie je čistenie ako čistenie.... Niekto si môže čistiť zuby aj 5x denne, ale keď to robí zle tak výsledok bude taky aký bude... Takže čistenie zubov nie je o kefke a paste, ale o technike 🙂
4) určite bude dobre ak navštívis zubára a aj dentálnu hygieničku

bloger
30. máj 2021

Lenže jej je nepríjemné riešiť tu takéto veci ona sa pýtala na niečo iné žiaľ sa to zvrtlo na ústnu hygienu

simca06022011
30. máj 2021

ako nie som zubar, ale keby si mala ciernu plombu, tak by si o tom hadam vedela nie? CI nahodou teraz si si nasla ciernu plochu (a pritom ti zalezi na zuboch a hygiene, cize asi sa pravidelne do ust pozeras atd.. a teraz si si toto nasla doteraz to tam nebolo?...)
A tie zuby su naozaj kadejake, nevyzeraju ako po dokladnej hygiene, ale to je tvoja vec. Proste len k tomu ciernemu ukazu sa chcem vyjadrit. Ak si to tam doteraz nemala, zubarka ti zub nerobila, tak to bude kaz.

1sally12
30. máj 2021

Ty akože nevieš koľko plômb máš urobených? 😁 keď si len teraz túto "našla"? Či ich máš toľko že ani nevieš?

autor
30. máj 2021

@bloger to je bežné na MK. Ženy riešia to čo vôbec nemusia. 😃

autor
30. máj 2021

@1sally12
@simca06022011
Presne na tom zube bola strieborná plomba.
Preto sa pýtam či to náhodou nemôže byť kaz aj napriek tej plombe. Ja sa v tomto nerozumiem ci sa môže spraviť kaz aj cez plombu alebo nie..
Asi som sa zle vyjadrila ale o tej plombe viem len bola úplne inej farby.. toto je čierne tak neviem ci môže plomba zmeniť po rokoch farbu alebo to je kaz.

Zeny každá druhá tu len rýpete a hľadáte chyby tam kde nemusíte.

mondolina
30. máj 2021

a tá plomba ti vypadla? lebo pod plombou sa môže v pohode vytvoriť kaz.
len tento sa mi zdá veľmi veľký.

simca06022011
30. máj 2021

no najlepsie je asi opytat sa potom tej zubarky/alebo hygienicky. Ked sa ti urobi kaz pod plombou, tak to takto nevyzera, kaz sa na plombe neurobi,iba ak pod nou... ci moze scerniet plomba neviem teda, lebo mam iba biele. Ak by sa ti pod plombou urobil kaz, alebo ti ta plomba vypadla, co na to vobec nevyzera ten zub, to by ti skor polka chybala, asi by ta to uz bolelo v takomto stave

zlatovlaska123
1. jún 2021

Áno, amalgánová plomba je najskôr strieborná a postupne sčernie...foto neni moc kvalitne, preto je ťažko posúdiť, či je to plomba alebo kaz...