Podstúpili ste podviazanie vaječníkov?

8. aug 2021

Ahojte, ste tu niektoré, ktoré máte za sebou tento zákrok? Zvažujem jeho postúpenie. Som mladá, mám 23 a kvôli zlyhaniu antikoncepcie na ceste druhé bábo. Priateľ s ktorým, toto druhé čakám je starší, 35 r a ďalšie detičky už neplánujeme. Je možné tento zákrok vykonať počas pôrodu? Alebo treba zákrok podstúpiť zvlášť istý čas po pôrode?

alana1
8. aug 2021

ahoj, skor by som volila zakrok u muza- je to ovela mensi zasah...
nerobila by som to urcite, mas len 23 mozno o 15 rokov s inym partnerom budes chciet mat dietatko ale uz sa kvoli tomuto nebude dat...nikdy nevies ako ti osud zamiesa karty...

viktoria1425
8. aug 2021

Ja by som tiez radila skor podviazanie u partnera ako u teba.
Predsa unho je to mensi zasah ako u teba 🙂
A ty si to ešte s dalsim babom môžeš v buducnosti premyslieť.

pininka1
8. aug 2021

Ja som si dala urobit pri tretom cisarskom, nielen preto ze uz sme dalsie nechceli, ale ze by to bolo velke riziko z dovodu roznych zdravotnych problemov. Ale pre mna to bolo velmi tazke rozhodnutie a to som mala 35. Urcite by som zvazovala v tomto veku radsej iny druh antikoncepcie, resp kombinovane formy.

primadona
8. aug 2021

@pininka1 ahoj ako to prebiehalo prosím ťa?

pbra40
8. aug 2021

Pocas porodu sa to davykonat len ak budes rodit cisarskym rezom. A musis mat vybavene "povolenie", ktore sa musi podpisat vopred najmenej 30dni pred zasahom. Tzn, ze to musis zacat vybavovat v 7mesiaci.
Kazdopadne sa informuj v nemocnici, kde planujes rodit. Vsade maju ine a rozne metody. Niekde sa vajcovody prestrihavaju a konce palia laserov, inde davaju na vajcovody svorky, v dalsej zasa odstranuju cele vajcovody. Citala som uz aj o aplikacii gelu, ktoru sa dava do vajcovodov,aby sa zrusila priechodnost.
Ja mam tu metodu, ze mi odstranili cele vajcovody. Tak som to chcela. Zakrok v ramci chirurgie, tj.ostavas na sledovani jednu noc, rano ta prepustia. Vykonane laparoskopicky.
Kazdopadne v tvojom veku by som naozaj s takymto zasahom pockala a volila inu metodu ochrany.

pininka1
8. aug 2021

@primadona mne to robili pri cisarskom, par minutova zalezitost, teraz to uz prepaluju laserom. Ziadna zmena u mna, vsetko mam tak ako predtym.

primadona
8. aug 2021

@pininka1 a to môžu len pri cisárskom?

pininka1
8. aug 2021

@primadona nie, robia to aj mimo neho, je to potom ako samostatna operacia. Ale tiez treba asi tie lehoty dodrzat, ze mesiac pred zakrokom ziadost apod.

primadona
9. aug 2021

@pininka1 takže ale to sa asi nedá hned po pôrode?

pininka1
9. aug 2021

@primadona no minimalne mesiac musis cakat, tak je to nastavene, ale vsetko ti vysvetli tvoj gynekolog

elementissa
9. aug 2021

Keďže máš "málo" rokov a "určite" ešte budeš deti chcieť, tak je málo pravdepodobné, že tvoj gynekológ ti dá žiadosť o sterilizáciu do nejakej štátnej nemocnice. Budeš musieť ísť na súkromnú kliniku, v rôznych mestách sú rôzne ceny, nachystaju si okolo 600-700€. Prídeš, podáš žiadosť, počkáš zákonnú lehotu 30 dní a v rámci jednodňoveho zákroku ti spravia sterilku. V štátnej nemocnici by si platila tak o polovičku menej, ale gynekológ ti to neschváli, veď do prechodu ešte veľa času a na čom by zarábali, keby HAK nepredpisovali. Stavajú to za také reči ako "určite ešte budeš chcieť mať deti" , "ak ti tieto deti umrú, budeš chcieť ďalšie" , "nemôžeš si predsa pokaziť tú radosť z tehotenstva a starania sa o novorodenca, keď máš iba jedno/dve deti" "musíš rodiť ako čerešňa, veď si mladá"... Na tvoje pocity a názory nikto neprihliada. Nikomu nejde o tvoje dobro, len aby ti mohli celý život predpisovať HAK a doktori na tom profitovať, nakoľko majú zmluvy. To, že HAK odmietaš, lebo je ti proti srsti pchať do seba umelé hormóny, to nikto neberie do úvahy. Nemáš právo. Musíš sa prispôsobiť vôli doktora.

Takže jediná možnosť je ísť bez vedomia a zvolenia doktora na sterilku do súkromného centra, len si musíš našetriť. Ale určite vyjde lacnejšie jeden 700€ zákrok ako 25 rokov x 12 mesiacov kupovať 25€ antikoncepciu.

A neporovnateľne lacnejšie ako sa ďalších 18 rokov starať o ďalšie dieťa. A chodiť na potraty sa tiež moc neoplatí, 600€ za zákrok a na sterilku ideš raz, pričom na potrat by si potenciálne mohla ísť xyz krát za život. A ak chceš mať 100% istotu, tak aj manžel nech ide na vazektomiu. Inak, nie je pravda, že je to jednoduchší zákrok. Trvá rovnako dlho a vyžaduje rovnaký postup ako u žien. Dokonca aj cena je zhruba rovnaká. To len ženy si radi držia zadné vrátka (lebo si v 45ke zmyslia, že zasa potrebujú babuliatko) a tak posielajú mužov, namiesto aby si svoju zodpovednosť poriešili samé

autor
9. aug 2021

Ďakujem za postrehy a komentáre dievčatá, ale so sterilizáciou som naozaj stotožnená. Budem mať dve deti, s dvoma rôznymi mužmi aj napriek tomu, že som vždy bola zodpovedná a chránila sa. Prvý krát zlyhala antikoncepcia vo forme nálepiek na kožu aj napriek tomu, že som ju "užívala" svedomito, doteraz si neviem predstaviť kde sa stala chyba, teraz ma po troch rokoch od zavedenia zradilo vnutromaternicové teliesko. Gynekologička len otvárala ústa, keď videla, že som opäť tehotná aj napriek ochrane. Obidve tehotenstvá sú plné problémov, nevoľnosti, hematómy, závrate, problémy s tlakom.. V nemocnici si môžem zriadiť prechodný pobyt. Prvý pôrod predčasne akútna sekcia, druhý bude plánovaná. Zotavovanie po pôrode jeden veľký des. Ďalšie dieťatko by som už naozaj čakať nechcela.

elementissa
9. aug 2021

Ja ti úplne rozumiem a stotožňujem sa s tvojím pohľadom na vec, ja som mala príšerné tehotenstvo, veľkú traumu mám po ňom a NIE, nebudem to zažívať znova. Len sa priprav, že môžeš mať rovnaké opletačky s doktorkou ako ja. Možno je lepšie vymeniť doktorku za muža doktora, tí sú racionálnejší a rozumejú racionálnym dôvodom, nehrajú na city, že "ona ti nepraje nič zlé, ale čo budeš robiť keď ti dieťa umrie" a podobné ch**oviny