Podporná liečba pri rakovine pažeráka

mimanr
29. apr 2021

Prosim, ak mate skusenost, aka podporna liecba byva nasadena? Napr u nas je teta strasne znicena, chudne, nevladze jest, vracia, uz ani chodit nevie. Chemo prestali davat, ze koncime... Tam neexistuje nejaka podporna liecba? Na dodanie sily, vyzivy, posilnenia na boj? Napr lieky ju strasne zahlienuju a len chrci, lekar nasadil nejake bezne mukolytikum, ale to nepomaha😔 Pripada mi absurdne, ze clovek sa na to moze len pozerat a bezmocne cakat. Dakujem.

ivver
29. apr 2021

@mimanr moja teta dnes bohužiaľ zomrela na rakovinu pažeráka, ale pomáhala jej čaga, neviem ci ste to o tom počuli...

heidy222
29. apr 2021

@mimanr je mi to velmi luto ale z popisu mi vypliva, ze tvoja teta je v nevyliecitelnom stadiu. Najlepsie poradia odbornici pre paliativnu medicinu. Bohuzial neexistuje nijaka zazracna alternativna liecba, ak by existovala predpisovali by ju lekari. Prajem vela sily.

heidy222
29. apr 2021

@mimanr predpokladam ze vysokokaloricku tekutu stravu s vitaminmi, proteinom Uz ma predpisanu?

mimanr
autor
29. apr 2021

@heidy222 nie. preto sa pytam. ci nema narok na nejaku intravenoznu vyzivu a podobne, ked je na tom takto. Vsetko treba vypytovat, nikto neusmerni, co robit.

mimanr
autor
29. apr 2021

@ivver uprimnu sustrast.😔 nepocula, pozriem, dakujem.

ivver
29. apr 2021

@mimanr jej to veľmi pomáhalo, držala ju pri živote 1 rok.. Aj lekári povedali ze robí zázraky s nou, že tomu nerozumejú..

beatinka
29. apr 2021

Nutridrinky pomáhali mamine pri a po chemoterapii. Tiež síce boj prehrala, ale až cca pol roka po chemo. Vtedy si to veľmi pochvalovala.

heidy222
29. apr 2021

@mimanr som lekarka ale dam len vseobecne informacie, nakolko viac sa po internete neda. Ak vracia, moze to byt aj ucinok Chemotherapie, vtedy sa dava ondasentron alrbo MCP. Moze to byt aj zuzeny alebo zjazveny pazerak niekedy sa da dat stent (v kratkej anesteze, endoskopicky-;gastroskopia). Ak sa neda dat stent mozr sa cez brusnu Stenu implantovat PEG sonda ktorou sa dava vyziva. Ak vie prehltat idealne su nutridrinky: fresubine , ensure... A lieky na nevolnost Aby to nevyvratila. My v Nemecku davame aj cannabis kvapky ale to je Take kontroverzne nie kazdemu pomozu. Bohuzial neviem aka je paliativna liecba na Slovensku, chcelo by to odbornika. MCP/ondasentron atd na nevolnost predpise aj obvodak, nutridrinky neviem. Ale daju sa Volne kupit, v klude 3-4 ktat denne uzivat

cacianka
30. apr 2021

Moj otec zomrel na nádor zvonku pazeraka, kt.mu uz urobil dieru. Zistili mu to velmi velmi neskoro (Lv nemocnica), uz mu nevedeli pomôcť ani špičkoví odborníci v NOU. Ale to asi nechces citat.
Vy mate lepsiu situaciu a novsie a modernejsie možnosti.
Viem ze teraz tam funguje špičkové paliativne oddelenie aj ambulancia, nutricna poradkyna a velmi pomáhajú. Takze odporucam riešiť NOU Klenová

mimanr
autor
2. máj 2021

dakujem vsetkym