Podozrenie na potravinovú intoleranciu a nekonanie lekára

lienka737
1. dec 2016

Mám neustále tráviace problémy a viaceré príznaky potravinovej intolerancie (migrény, nafukovanie, preháňanie, bolesť žalúdka, krče v bruchu, únava....)
Gastroskopia aj sono brušných orgánov bez nálezu. Celiakia zistená nebola, tým to uzavreli. Všeobecný lekár sa tvári, že som hypochonder a opakovane predpisuje lieky na ZNÍŽENIE žaludočnej kyseliny napriek tomu, že ja nikdy nepociťujem "pálenie záhy" a ich užívanie mi stav ešte zhoršuje. A mám vraj jesť len suche zemiaky a podobné rady.
Dala som si spraviť Food Detective Test - zistil mi intoleranciu vajec a kukurice- to som zo stravy vylúčila (aj v skrytej forme ako napríklad škrob v jogurte, študujem si to aj na šunke a takych veciach).

Prosím o radu ako postupovať.
Som ochotná si to už aj celé zaplatiť, lebo sa cítim hrozne a najviac ma trápi to, že je to možno príčina, prečo nemôžem otehotnieť.

Ďakujem.

tarvika
1. dec 2016

Testy z krvi na protilatky ti robili?

lienka737
autor
1. dec 2016

@tarvika Nie, krv mi nebrali, to som práve chcela od môjho všeobecného lekára.
Viem, že sa to ťažko zisťuje, ale ja mám pocit, že mne je už zle naozaj zo všetkého, skúšala som aj lepok vylúčiť, ale bolo mi ešte horšie.

lea299
1. dec 2016

To sú teda fajné rady že jedzte suché zemiaky a podobne. Ale s gynekológom si sa o tom rozprávala či to môže byť na vine? Známa tiež mala takéto problémy ale keď si to tak potom zobrala tak ak sa nechcela stále napchávať tabletkami do konca života tak jej tiež zostalo len vylúčiť to zo stravy a to jej vážne zostalo veľmi málo vecí čo môže

hradnapani
1. dec 2016

@lienka737 tak ked si obehla uz statnych lekarov, na rade bude mozno nejake sukromne zariadenie - v BA napriklad Thalion, ktore sa specializuje na gastro problemy. A ak aj tam budu vysledky negativne, tak potom by stal za uvahu psycholog. Nechcem, aby to znelo nejako znevazujuco voci tebe, ale niekedy sa naozaj moze stat, ze fyzicke problemy maju pricinu v nejakych nespracovanych stresoch, ktore si v sebe nosis a bolo by dobre ich spracovat - nebolo by nic vynimocne, ak by po case zmizli aj fyzicke problemy.

lienka737
autor
1. dec 2016

@lea299 ja by som aj vylúčila, keby viem čo. Áno gynekolog povedal, že to môže byť príčina a aj často býva. Poslal ma na tie platené testy - tie konkrétne, čo mi odporučil stoja 500 €, čo je dosť, takže to mám ako poslednú možnosť.

lienka737
autor
1. dec 2016

@hradnapani tiež ma to napadlo, veľa som si už čítala o tom, aj ten môj všeobecný to asi tak berie, že to mám zo stresu, ale ja nemám ani žiaden stres, ani problémy, nikdy v živote mi tak dobre nebolo.
Som šťastne vydatá, nič mi nechýba len bábo. Ale problémy boli ešte pred plánovaním bábatka. Takže psychickú príčinu som vylúčila. Jedine nejaká uplne nevedomá z minulosti, ale netuším o nej 🙂

bamato
1. dec 2016

@lienka737 alergologa si skusala?

tarvika
1. dec 2016

Su testy z krvi ktore urobi alergolog a za tie sa neplati nic. Zisti ti ci mas protilatky ake a proti comu. Daj sa poslat ku alergologovi a trvaj na testoch. Potom budes mudrejsia. A ten thallion/assiduo ak si v ba alebo blizko tam ti tie testy urobia. Rocny poplatok je 50e.

lea299
1. dec 2016

@lienka737 A to sa robí niekde na súkromnej klinike alebo prečo je to také drahé? A všeobecný podľa mňa ani nevie o mnohých diagnózach takže to bby som skôr urgovala gastroenterológa prípadne sa poradiť s dietológom a nespoliehať sa len na obvoďáka. Potom by sa možno aspoň dala poriešiť tá diéta a vedela by si čo máš jesť 🙂

lienka737
autor
1. dec 2016

@bamato neskúšala, lebo nemám k nemu výmenný lístok. To je to, čo som chcela od mojho všeobecného, nech ma pošle niekam ale neviem to od neho nijak dostať.

hradnapani
1. dec 2016

@lienka737 nuz, prave preto, ze mas pocit, ze nemas problem, tak ho zrejme mas - a tym ti to nechcem vnucovat. Problem moze byt naozaj to, ze to mozes mat hlboko v sebe a mozno aj preto sa babatko nedari. Ja by som zacala z tohoto konca teraz a samozrejme subezne aj nejake to sukromne zariadenie. Ale vazne zvaz aj toho psychologa. Drzim palce 🙂

lienka737
autor
1. dec 2016

@hradnapani Mám za sebou aj toto vyšetrenie, dokonca u dvoch lekárov a obaja potvrdili, že som úplne OK 😉

hradnapani
1. dec 2016

@lienka737 a ak si teda este nebola u alergologa, tak na tom trvaj! to je zaklad, vediet tieto vysledky. nechapem, preco ta tam este nikto neposlal. (ale inak alergie maximalne uzko suvisia s psychikou, tak stale je to dookola prepojene ;)

bamato
1. dec 2016

@lienka737 aky ma na to dovod nedat vymenny listok? skus obvolat nejakych alergologov ci by ta nezobrali aj bez listka ak ti ho nechce dat. Je to najjednoduchsia cesta ako zistit potravinove alergie a ako pise tarvika, je to zadarmo. Ak by ti krv zobral obvodak, tak by si si za to musela zaplatit a su to len zakladne testy. Ale ako pisu aj ostatne baby, ak mas vela stresu, moze to byt aj crevna neuroza.

kaja73
1. dec 2016

@lienka737 daj si vysetrit histaminovu intoleranciu--enzym DAO--jeho mnozstv,ale aj funkciu..robi to alergolog..trvaj na vymenom listku k nemu. Histaminova intolerancia moze byt aj pricinou neplodnosti a aj vsektych problemov co popisujes..

hradnapani
1. dec 2016

@lienka737 ktore vysetrenie/ lekara mas teraz na mysli? gynekologa? to som ja nemyslela, ale super ze z fyzickej stranky tu nie je problem, preto bude asi niekde inde.

lienka737
autor
1. dec 2016

@bamato dakujem, skúsim to asi vybaviť bez výmenného lístka.
Ťažko niekedy s tými našimi doktormi. Inak som bola spokojná doteraz, ale včera ma naštval s tým jeho prístupom.

emma28
1. dec 2016

ja som mala tie isté príznaky, po polroku všetkých možných vyšetrení z toho bola nakoniec alergia na bielkovinu kravského mlieka, vylúčila som všetko čo obsahuje kravské mlieko a od vtedy je všetko ok

lienka737
autor
1. dec 2016

@hradnapani psychiatra som absolvovala, teda dvoch s odstupom času. Obaja povedali, že som úplne v poriadku, rozprávali sme sa dlhoooo, takže to nebolo len také bežné rýchle vyšetrenie.

lienka737
autor
1. dec 2016

@emma28 mlieko som si myslela aj ja, lebo viem, že ma po nom prehána od malička, ale tie testy Food detective mi to absolutne nepotvrdili.
Ešte som sa na to špeciálne pýtala.

bamato
1. dec 2016

@lienka737 ved to, nastastie moja obvodacka pocuva pacienta a nema problem poslat na odborne vysetrenie. tiez mam potravinove alergie, tak viem ako sa citis. drzim palce aby si cim skor zistila pricinu tvojich problemov.

hradnapani
1. dec 2016

@lienka737 ok, ale co mam skusenost, tak maloktory psychiater je aj skusenym psychologom/ terapeutom.Ale su aj taki. fajn, ze si natrafila az na dvoch, ktori mali na teba naozaj dostatok casu. je totiz nieco ine sledovat ci nemas psychiatricku diagnozu (hypochondria) alebo ci nemas v podvedomi nevyrieseny stres a kde vazi a toto je uloha pre ineho odbornika. Ale fakt nechcem, aby to vyzeralo, ze z teba chcem robit nejaky pripad, dufam, ze to neberies v zlom 🙂

janickadr
1. dec 2016

@lienka737 Ak mas moznost, zmen obvodaka. Pripadne sa pri o objednavani na alergologiu spytaj, ci mozes mat vymenny listok aj od gynekologa, lebo podla mna mozes a snad aspon ten bude ochotny ti ho dat (lebo je uplne jedno, od koho ho budes mat)...

lienka737
autor
1. dec 2016

@hradnapani to bolo po známosti vybavené, takže sa mi ozaj venovali.

janickacrazy
1. dec 2016

@lienka737 Tie testy tiež nie sú 100% spolahlivé, takže ak ťa z mlieka od malička prehána, tak asi ti nerobí dobre a možeš byť nanho alergická. Takže by som skúsila vysadiť mlieko a mliečne výrobky zo stravy na 2 mesiace a uvidíš, čo to spraví. Medzitým zmeniť lekára a vybaviť tú alergologiu, nech ti testy porobia.

salome123
1. dec 2016

priklanam sa k uplnemu vyluceniu mlieka zo stravy (moja dcera z mlieka dokonca zvracia, nevraviac aj o inych priznakoch a aj napriek tomu jej ziadny test nepoukazal, ze by mlieko bolo problem) a este ako bolo spomenute vyssie, histaminova intolerancia to moze byt (ak si nevies vybavit alergologa tak si kup v lekarni rovno liek (enzym) daosin na vyskusanie (tak ci tak ho poistovne nepreplacaju ani pri potvrdenej diagnoze).