Podozrenie na alzheimera u mojej mamy

zlatarybka7
Dnes o 19:09

Ahojte ľudkovia, hladam pomoc skusenosti , začnem od začiatku moja mamina 55 rokov zo dňa na deň sa u nej objavili priznaky alzheimera ...zabúda , opakuje nam jednu vec stale do okolo ..povie mi niečo ..a o pät minut mi rozprava to iste ..noekedy plače že sa bojí..potom hovori že jej nič nieje ...zapne trubu necha ju tak ...toto všetko sa udialo za tri dni , pred tromi dnami bola uplne v poriadku..necahpem ..dnes ju brala sanitka lebo bola uplne dezorientovana..v nemocnici urobili CT mozgu vraj je všetko okey..ze ma ist na kontrolu ku svojej neurologičke .veömi sa bojim čo s nou bude dalej...

cukroska
Dnes o 19:17

@zlatarybka7 Môžu to byť aj psychické problémy. Alebo niečo vážnejšie. Ale verím,že nie a všetko dobre dopadne 🙏 Držím palce. Je ešte na také diagnózy primladá.

zlatarybka7
autor
Dnes o 19:18

@cukroska dakujwm za podporu..myslite ze na CT sa da zistit toto ochorenie?

nikam
Dnes o 19:22

@zlatarybka7 Take jednoduche voditko: Alzheimer nie je, ked nevies, kde si nechala kluce, ale ked nevies, na co sa kluce pouzivaju. Kazdopadne sa ale s mamou nieco deje, nenechajte to len tak. Velmi drzim palce.

janinah
Dnes o 19:22

Čím skôr ju obj.na psychiatrický amb.na testy.

deti95060810
Dnes o 19:23

bojí sa? môže mať stavy úzkosti.
skúste vyhľadať psychiatra...

zlatarybka7
autor
Dnes o 19:23

@janinah zajtra tam ide ..velmi sa bojim ze to bude toto

zlatarybka7
autor
Dnes o 19:25

@deti95060810 boji sa a je taka uzavretá plsledne tri dni predtym bolo všetko v uplnom poriadku

janinah
Dnes o 19:25

@zlatarybka7 choď s ňou a porozprávaj sa s dr.

mandinka
Dnes o 19:26

to môže byť kopu vecí, každopádne to ale riešte a nenechajte sa odbiť, že je všetko ok. Takéto príznaky nie sú len tak z ničoho

zlatarybka7
autor
Dnes o 19:28

@mandinka sak toto..a doktori hovoria že CT mozgu je v poriadku tak ja uz neviem už nam ostava len ten Psychiater

gubcikova
Dnes o 19:32

@zlatarybka7 CT zase nevie odhaliť všetko

mandinka
Dnes o 19:32

@zlatarybka7 v zásade v medicíne netreba veriť jednému pohľadu. Môj muž umrel na rakovinu. pri prvých bolestiach chrbta absolvoval niekoľko MR vyšetrení, kde bolo všetko ok, len trochu vysunutá platnička. Prineskoro sa ukázalo, že to nebola platnička ale nádor. a MR sa nerobilo nové, len sa na to zrazu pozrel iný lekár, ktorý to reálne vedel správne popísať. Nechcem strašiť ale úplne rovnako sa prejavoval alzheimer u mojej starkej a nástup to malo tiež taký dosť prudký , rýchly. dovtedy sme nič nevšimli. Až potom po diagnostike a vyplňaní zdlhavých dotazníkov o jej správaní, sme sa dozvedeli, že aj niektoré prejavy, ktorým sme nevenovali pozornosť boli predstupňom toho alzheimera , alebo počínajúcimi prejavmi.

zlatarybka7
autor
Dnes o 19:35

@mandinka ja som z toho už na prašky ...žeby to malo taký rýchly nastup....mam o ņu veľky strach

adulka25
Dnes o 19:35

Presne toto isté mala manželova babka a bola to starecká demencia. Vkuse mala rozrobené s klúčami, pobrala zo všetkých dverí, niekde ich odložila a nevedela kde. Stalo sa aj že sa zamkla sama v izbe a búchala na dvere, že ju niekto zamkol v izbe lebo ona zabudla, že sa zamkla a zabudla kde dala kľúč. Svokor (jej syn) musel vylomiť dvere. Tiež plakavala, že sa bojí. Zapinala rúru, vodu alebo vypla mrazak a všetko sa tam pustilo kým sme na to prišli 🤦‍♀️

zlatarybka7
autor
Dnes o 19:37

@adulka25 ale v takom mladom veku? Ved ma len 55 , keby mala 70 5ak by som sa nečudovala

tulipanik12
Dnes o 20:25

@zlatarybka7 a nie je náhodou zaočkovaná proti covidu ?

zlatarybka7
autor
Dnes o 20:28

@tulipanik12 nie nema ani jedno očkovanie

zlatarybka7
autor
Dnes o 20:29

Je tu niekto kto pozná pripady kedy sa rozvinul alzheimer v tak skorom veku?

dadulala
Dnes o 20:40

Pokiaľ viem,môže sa objaviť aj v skoršom veku,nemusí to byt hneď Alzheimer,je vela rôznych typov demencii. Jeden z testov je dať nakresliť danému človeku ciferník hodín . Ak sa niečo deje,čísla napisu zle. Potom existuje test POBAV , ale to by s ňou mali urobiť a asi aj iné testy na vysetreni. Inak zmeny vie zachytiť MR ko. Spomínal mi to naposledy môj neurológ.Ja som tiež v pozore pri mamke,jej dvaja súrodenci mali Alzheimera,tak ju sledujem ako drak.

martinmmartin
Dnes o 20:47

@zlatarybka7 Mozno nie alzheimer ale ked je to zo dna na den a ide to zrazu rychlo tak to moze byt Creuzfeldt- Jakob

cukroska
Dnes o 20:51

@zlatarybka7 Určite zistia. Alebo aspoň vylúčia iné ochorenie.Ale chvalabohu,že CT mozgu bolo v poriadku. Viem sa vžiť do vašej situácie a aký máte strach. Tiež by som sa veľmi bála o mamu.A vaša je veľmi mladá na alzheimera.Ale nechcem aby to vyznelo zle ,ale môže to byť aj nejaká psychická porucha .Pretože veľmi podobné má moja mama.Aie nikdy nebola úplne dezorientovaná.
Ale jej to začalo inak a naozaj bola mladá a zabúdala ,dookola riešila to isté. Stále problém s kľúčami,peňaženky to permanentne jej buď ukradli,alebo niekde zabudla. Nevedela ci zjedla lieky,ci vypla sporák atď...proste stresy s nej celý život. Ale ona má bipolárnu poruchu .Dnes má krásny vek a nikdy sa nepotvrdila alzheimera choroba. Jej to spôsobujú depresie.
Držím palce nech to dobre dopadne a zistia príčinu a nasadia dobrú liečbu 🙏 Bude to dobré..

tulipanik12
Dnes o 20:57

@zlatarybka7 kamarátka robila svojho času v domove dôchodcov na oddelení geronto-psychiatrie a mala tam jednu klientku s Alzheimerovou chorobou 45-ročnú.

zlatarybka7
autor
Dnes o 20:57

@cukroska nech vas Pan Boh vypočuje ..moja mama mala asi pred tromi mesiacmi depresiu a brala tabletky všetko bolo ok az do teraz ..

cukroska
Dnes o 21:00

@zlatarybka7 s vysokou pravdepodobnosťou to možno naozaj budú psychické problémy. Ono sa to v začiatkoch dá skrývať a nikto si nič nevšimne .Ale čo ten človek skrýva vo vnútri to navonok nevidieť. Ale neliečené ochorenie môže práve takto prepuknúť. Dlho potláčané depresie,stavy úzkosti keď sa neliečia môže vyjsť na povrch rôznym spôsobom .Niekedy človek dlhodobo trpí nespavosťou,poruchou príjmu stravy,alebo prejedanie,niekto cíti úzkosť a strach vôbec vyjsť medzi ľudí,problémy mu robia už úplne bežné činnosti. A to ja poznám u mami. Jej sa stav vždy zhoršil zo dňa na deň. A máva stavy,že nedokáže sa postarať o seba,navariť a už vôbec nie na nákup. A sú to desaťročia

tulipanik12
Dnes o 21:01

@zlatarybka7 a ešte ma napadlo, že aj niektoré lieky na depresiu či spánok vedia narobiť šarapatu s pamäťou

cukroska
Dnes o 21:02

@tulipanik12 to je pravda. Niekedy aj nežiaduce účinky liekov.

rozculena
Dnes o 21:02

@zlatarybka7 brala? Už neberie? Ak neberie,tak to môže byť následok.Mama zrazu prestala brať a mala z toho divné stavy.
A ako píše tulipáik.....prečítaj si nežiadúce účinky tých liekov...to sa aj u mojej mamy prejavilo,prišla o pamäť

maryetta
Dnes o 21:03

Moja babka ma alzheimera. A ked jej to v 70-tke diagnostikovali tak kazali ist aj mojej mame. Vtedy mala. Ca 50. Ze nech ide ze ak nech sa go vcas podchyti. Tiez tusim tam mala nejake depresie.
A hlavne lieky. Ako dokazu zblbnut cloveka. Ze nevie o sebe.

zlatarybka7
autor
Dnes o 21:06

@maryetta ked ja sama neviem ona raz hovori ze berie a potom hned źe nie..tak ja som z nej uz hotova ...nebyvam z rodičmi takze neviem to odsledovať..otec pracuje tak tiež asi neskumal či berie tabletky...stav sa jej zhorsil zo dňa na deň..poviem ocovi nech sa pozrie na pribalovy letak pre istotu