Pociťujem zmenu vnímania a nedokážem sa koncentrovať

antos22
2. mar 2022

Zdravím,

Viac ako mesiac pociťujem zmenu vnímania, nedokážem sa koncentrovať. Pred časom sa k tomu pridali úzkosti v podobe napätia v končatinách a v rámci nej ešte väčšia precitlivenosť na okolie, zvuky. Prichádza to aj pomyslením na úzkosť. Začal som užívať Sertralin. Odborník má podozrenie na depresiu. Mali ste niekto podobné príznaky?

Ďakujem.

deti95060810
2. mar 2022

pokiaľ nemáš problémy so spánkom tak je to ešte OK...

anjelicek26
2. mar 2022

Rovnako mozes byt silne pretazeny a pod tlakom - ci emocne, financne, pracovne, to uz si musis zodpovedat sam... burn out a depresia su uplne rozdielne veci a pritom tak podobne...

natalienka12
2. mar 2022

Sertralin sú antidepresíva nie? To bolo treba? Možno stačilo na krátku dobu 2-3 týždne len lieky na úzkosť a uvidelo by sa, či sa stav upraví. A samozrejme urobiť aj iné neurologické vyšetrenia, môže ísť aj o zmeny v mozgu, treba zistiť príčinu, ak sa stav nezlepší.

antos22
autor
2. mar 2022

@deti95060810 Pred spánkom to býva najhoršie. Užívam aj Neurol.

natalienka12
2. mar 2022

@antos22 čo bol spúšťač tohto problému? to nastalo zo dňa na deň?

antos22
autor
2. mar 2022

@anjelicek26 Pred prvými príznakmi som mal obdobie zmien, ale nijako som to v tejto dobe nepociťoval. Náhle v bežný deň mi prišlo zle, cítil som sa taký “mimo” a odvtedy sa začali nabaľovať dalšie príznaky.

antos22
autor
2. mar 2022

@natalienka12 Neurologické vyšetrenia mám v poriadku. Lumbálna punkcia, EEG, Magnetická. Po prekonzultovaní mi bol predpísaný Sertralin, avšak jeho účinky sa prejavujú až za niekoľko týždňov. Prakticky som v tejto dobe mal dosť veľa práce a keď som už končil a šiel si oddýchnuť tak to prišlo.

natalienka12
2. mar 2022

@antos22 aha, takže to bude z prepracovania, neboj, to sa upraví, AD začínajú pôsobiť až po niekoľko týždňoch, to je pravda, skús vydržať, skús aj psychológa, možno ťa tiež niekam nasmeruje a ukľudní.

antos22
autor
2. mar 2022

@natalienka12 V prvých dňoch som si dal ihneď pauzu. Tak som sa dal trochu na šport a večer mi prišlo strašne blbo. Zhoršil sa mi aj zrak a začal som strašne stresovať, či nemám nejakú vážnu chorobu. Zistilo sa ale, že nie. Ale to veľké napätie zrejme zanechalo následky, ktoré sa momentálne zhoršujú. A samozrejme aj na základe toho, že skrátka neviem dlhú dobu “prísť ku sebe” a je to hrozne náročné na psychiku. Skôr ma ale zaujíma, či sa môže prípadná depresia prejaviť takto náhle s príznakom, ktorý som mal. Teda to, kedy som sa začal cítiť “mimo”.

janulka182
2. mar 2022

@antos22 vola sa to derealizacia. netreba panikarit, ono to prejde. sertralin uzivas aj nadalej?

antos22
autor
2. mar 2022

@janulka182 Tak toto mi úprimne teraz najviac sedí. Mám rovnaké príznaky. Máš s týmto nejaké skúsenosti? Sertralin užívam necelý týždeň.

bika10
2. mar 2022

Test na tetaniu si absolvoval? Podľa príznakov by to mohla byť aj tetania. Je toho teraz veľmi veľa. V podstate je to zo stresu, pomáha uživanie magnézia.

antos22
autor
2. mar 2022

@bika10 Magnézium od začiatku užívam. Hodnoty v krvi som mal tiež v poriadku.

antos22
autor
2. mar 2022

Ak sa jedná o derealizáciu, môže byť následným príznakom aj pretrvávajúca úzkosť? Tá sa objavila až po nejakom čase v rámci diskomfortu a obavami o zdravie. Na počiatku problému som nemal žiaden strach/ úzkosť.

bika10
2. mar 2022

@antos22 podľa toho čo mám naštudované, hodnoty magnézia v krvi nie sú smerodatne pri určovaní jeho nedostatku napr. vo svaloch. A aspoň zo začiatku treba užívať vyššie dávky magnézia a tiež záleží aký druh magnézia užívaš. Nie každý sa vstrebáva rovnako, z niektorých si telo dokáže vstrebať len veľmi malé percento.

janulka182
2. mar 2022

@antos22 pisala som ti spravu (hore taka obalka)