Pocit pri zaspávaní

holy123
5. feb 2019

Stretli ste sa niekedy s tym, ze zaspavate a zrazu pocujete silny zvuk ktory trva asi sekundu a potom prestane?? Niekedy ked zaspavam sa mi to stane aj trikrat, niekedy raz. Vie mi niekto s tymto poradit? Moze to byt z krcnej chrbtice?

monane
5. feb 2019

aký zvuk? nemôže to byť fakt z okolia?

bianka0207
5. feb 2019

mne sa to stáva tiež dosť často. Asi to bude krvný tlak.

holy123
autor
5. feb 2019

@monane taky ako keby nieco buchlo, inokedy ako keby niekto buchol na cinely. Rozny proste.

holy123
autor
5. feb 2019

@bianka0207 riesila si to nejako? Stava sa ti to kazde zaspavanie?

moonlight1210
5. feb 2019

Nemalo by to byt nic vazne.

"Pocit pádu
Nepríjemný sen o padaní z útesu, zo strechy alebo jednoducho z veľkej výšky zvyčajne sprevádza takzvaný hypnagogický zášklb. Toto náhle trhnutie telom je obvyklé počas procesu zaspávania. Doktor W. Christopher Winter, riaditeľ spánkového centra z Martha Jefferson Hospital vo Virgínii, tento jav vysvetľuje tým, že v spánku je síce telo paralyzované, ale niekedy môžeme začať snívať ešte skôr, než je naše telo úplne "vypnuté".

A prečo sa nám sníva práve o páde? Ani odborníci na tento jav nemajú jasné vysvetlenie. Isté je, že túto podivnosť počas hypnagogie (prechodový stav medzi bdením a spánkom, ktorý môže byť sprevádzaný krátkymi snami a rôznymi zvukmi) pravidelne prežíva väčšina ľudí niekedy aj viackrát za noc. Svaly sa počas tejto fázy uvoľnia a mozog si môže tento stav spliesť so stratou rovnováhy alebo pádu. Preto prinúti svaly rýchlo stiahnuť a s vami to šklbne. "Častejšie sa to stáva, keď ste veľmi unavení, trpíte nedostatkom spánku alebo ste v strese," vysvetlil doktor Winter a dodal, že mozog sa dostane do spánkových cyklov rýchlejšie, ale telo je pozadu.

Syndróm explodujúcej hlavy
Je to presne tak desivé, ako to znie. "Z ničoho nič sa človek prebudí s tým, že počul veľmi hlasný zvuk, ako explóziu, záblesk svetla, alebo s pocitom explodujúcej hlavy. V skutočnosti sa nič z toho nestalo," povedal doktor Winter. Syndróm explodujúcej hlavy je podobný jav ako hypnagogický zášklb a pocit pádu. Prejaví sa najčastejšie v počiatočnej fáze spánkového cyklu a trvá len niekoľko sekúnd. Našťastie tento veľmi nepríjemný stav sa vyskytuje len zriedkavo, dokonca bol použitý ako jedna zo záhadných a kurióznych diagnóz v seriáli Dr. House."

holy123
autor
5. feb 2019

@moonlight1210 dakujem

whatever1
11. feb 2019

@moonlight1210 ten "pocit padu" mam aj ja raz za cas, vzdy so mnou riadne trhne. Akoby spravim krok a podomnou nebola zem 🤷‍♀️

bianka0207
12. feb 2019

@holy123 ja počujem iba "bzučanie". Mávam nízky krvný tlak. Neriešim to moc, trvá to len sekundu a nie pri každom zaspávaní, takže to neriešim. Odkedy som k tomuto príspevku napísala prvý komentár, od vtedy nič.

tomikejt
12. feb 2019

@holy123 je to niečo ako spankova paralyza, máš super ze ti to trvá len sekundu, ja to mávam dlhšie a zvuk tiež počujem dlhšie. Je to stav, kedy ti telo už spí ale mozog nie. Ten zvuk je pri týchto stavoch bežný. Ja to zažívam už vyše 15 rokov.

holy123
autor
12. feb 2019

@tomikejt teraz napriklad posledne tri tyzdne sa mi stava ze aj kec si len lahnem ku veceru alebo vecer tak sa mi to stane. A nie je to pred spanim. Je toaj vtedy ked som unavena. Proste crnnn v oboch usiach a prestane. Alebo potom vrnnnn. Nechapem tomu, ako si to mam vyhodnotit.....ci je to krcna, tinitus alebo ta spankova paralyza....

tomikejt
12. feb 2019

@holy123 no keď sa ti to stáva aj mimo spánku tak to paralyza nebude 🤔

holy123
autor
12. feb 2019

@tomikejt a co potom, uz myslim na voloviny

tomikejt
12. feb 2019

@holy123 netuším, ale môjmu mužovi už roky zvoní v ušiach, ale ze nonstop, občas to ani nevníma, občas je to až moc, a nič mu nezistili, dokonca mi kvôli tomu aj bubienok prepichli a nepomohlo, teraz ho lakam na jogu nech sa mu poriadne uvolni krčná chrbtica, uvidíme ci pomôže..

tomikejt
12. feb 2019

@tomikejt mu prepichli bubienok