Stretli ste sa niekedy s tym, ze zaspavate a zrazu pocujete silny zvuk ktory trva asi sekundu a potom prestane?? Niekedy ked zaspavam sa mi to stane aj trikrat, niekedy raz. Vie mi niekto s tymto poradit? Moze to byt z krcnej chrbtice?
mne sa to stáva tiež dosť často. Asi to bude krvný tlak.
@bianka0207 riesila si to nejako? Stava sa ti to kazde zaspavanie?
Nemalo by to byt nic vazne.
"Pocit pádu
Nepríjemný sen o padaní z útesu, zo strechy alebo jednoducho z veľkej výšky zvyčajne sprevádza takzvaný hypnagogický zášklb. Toto náhle trhnutie telom je obvyklé počas procesu zaspávania. Doktor W. Christopher Winter, riaditeľ spánkového centra z Martha Jefferson Hospital vo Virgínii, tento jav vysvetľuje tým, že v spánku je síce telo paralyzované, ale niekedy môžeme začať snívať ešte skôr, než je naše telo úplne "vypnuté".
A prečo sa nám sníva práve o páde? Ani odborníci na tento jav nemajú jasné vysvetlenie. Isté je, že túto podivnosť počas hypnagogie (prechodový stav medzi bdením a spánkom, ktorý môže byť sprevádzaný krátkymi snami a rôznymi zvukmi) pravidelne prežíva väčšina ľudí niekedy aj viackrát za noc. Svaly sa počas tejto fázy uvoľnia a mozog si môže tento stav spliesť so stratou rovnováhy alebo pádu. Preto prinúti svaly rýchlo stiahnuť a s vami to šklbne. "Častejšie sa to stáva, keď ste veľmi unavení, trpíte nedostatkom spánku alebo ste v strese," vysvetlil doktor Winter a dodal, že mozog sa dostane do spánkových cyklov rýchlejšie, ale telo je pozadu.
Syndróm explodujúcej hlavy
Je to presne tak desivé, ako to znie. "Z ničoho nič sa človek prebudí s tým, že počul veľmi hlasný zvuk, ako explóziu, záblesk svetla, alebo s pocitom explodujúcej hlavy. V skutočnosti sa nič z toho nestalo," povedal doktor Winter. Syndróm explodujúcej hlavy je podobný jav ako hypnagogický zášklb a pocit pádu. Prejaví sa najčastejšie v počiatočnej fáze spánkového cyklu a trvá len niekoľko sekúnd. Našťastie tento veľmi nepríjemný stav sa vyskytuje len zriedkavo, dokonca bol použitý ako jedna zo záhadných a kurióznych diagnóz v seriáli Dr. House."
@moonlight1210 dakujem
@moonlight1210 ten "pocit padu" mam aj ja raz za cas, vzdy so mnou riadne trhne. Akoby spravim krok a podomnou nebola zem 🤷♀️
@holy123 ja počujem iba "bzučanie". Mávam nízky krvný tlak. Neriešim to moc, trvá to len sekundu a nie pri každom zaspávaní, takže to neriešim. Odkedy som k tomuto príspevku napísala prvý komentár, od vtedy nič.
@tomikejt teraz napriklad posledne tri tyzdne sa mi stava ze aj kec si len lahnem ku veceru alebo vecer tak sa mi to stane. A nie je to pred spanim. Je toaj vtedy ked som unavena. Proste crnnn v oboch usiach a prestane. Alebo potom vrnnnn. Nechapem tomu, ako si to mam vyhodnotit.....ci je to krcna, tinitus alebo ta spankova paralyza....
@holy123 netuším, ale môjmu mužovi už roky zvoní v ušiach, ale ze nonstop, občas to ani nevníma, občas je to až moc, a nič mu nezistili, dokonca mi kvôli tomu aj bubienok prepichli a nepomohlo, teraz ho lakam na jogu nech sa mu poriadne uvolni krčná chrbtica, uvidíme ci pomôže..
aký zvuk? nemôže to byť fakt z okolia?