PN počas materskej a po materskej

snipa
24. jan 2023

Ahojte, vraj ked pojdem na PN do 7 dni od skoncenia materskej, tak budem dostavat rodicovsky + peniaze za PNku vyratanu na zaklade materskej. Neviete ci mozem ist na PN skor ako mi zacne rodicovsky a bude to platit aj na rodicovskom? Zatial som na materskej ale od februara prechadzam na rodicovsku dovolenku, lenze mam zdravotny problem uz teraz a neviem ako to riesit… mate niekto skusenosti?

bublinka1426
24. jan 2023

@snipa prepac ale ani si nezacala robit a ides byt Pn? PN znamena praceneschopna, a ty si na materskej....obraciam oci nad tymito spekulaciami tu na MK, normlane uz cumim ako zeny kalkulujete.

tessa2299
24. jan 2023

Urcite to je kvoli zdravotnemu problemu.... ked budes na rodicaku, tak naco ti je PNka (PRACENESCHOPNOST)?
Prepac, ale rovno napis, ze chces odžubať system.

stellarstar
24. jan 2023

Však si doma a ked máš zdravotný problém tak máš ton riešiť s dr a nie odrbávať systém? 🙄🤦‍♀️ vy by ste chceli zbohatnúť či čo?

lucka_ke
24. jan 2023

po skončení materskej dovolenky by si sa musela vrátiť do práce, obnovilo by sa ti nemocenské poistenie a potom by si mohla čerpať PNku, ale ak nastupuješ na rodičovskú dovolenku budeš mať rodičovský príspevok

0silvia0
24. jan 2023

@snipa tu je clanok tykajuci sa tvojej otazky, len si treba predplatit obsah:
https://www.pravneprerodica.sk/premium-obsah-pn...

klarissa25
24. jan 2023

A čo že máš zdravotný problém. Však si doma....

lucka_ke
24. jan 2023

teoreticky to možné je, napr. nenastúpiť na RD, obnoviť si nemocenské poistenie a rodičovský príspevok prehodiť na manžela/otca dieťaťa, len si treba uvedomiť, že prvých 10 dní PN platí zamestnávateľ a netušíme ako by sa k tomu postavil on... aké by boli potom vzťahy medzi zamestnávateľom a zamestnancom

klarissa25
24. jan 2023

@lucka_ke keď už píšeš toto ak by nastúpila do práce a potom pn, kľudne moze poberať aj rodičak

lucka_ke
24. jan 2023

@klarissa25 hej môže máš pravdu, už mi to dnes nemyslí

lienka.7
24. jan 2023

@snipa vsak si na rodicaku a do prace nechodíš, tak naco potrebujes PNku?
Odzubat system, ci ako? Ja byt tvojim zamestnavatelom, v momente po návrate z RD by ta čakala vypoved pre nadbytočnost 👌
Nemam slov na takéto hyeny.🤮🤮🤮

luliu
24. jan 2023

@snipa to znamená, že budeš so svojím dieťaťom len doma, nebudeš chodiť na prechádzky a pod. Veď si PN a máš zdravotný problém .....

snipa
autor
24. jan 2023

@bublinka1426 aky spekulant? Mam zdravotny problem.. a aj keby nemam tak ake spekulanstvo? Povalaci mozu poberat vsetko mozne od statu a mamicka s malym babatkom ma vyzit zo 400€? To je na smiech.. radsej si otvarajte usta na uzlacane mensiny, ktore v zivote nerobili a poberaju vacsie davky ako bezny pracujuci slovak..

snipa
autor
24. jan 2023

@lienka.7 sama si hyena.. ides komentovat a ani nevies o co sa jedna.. nie kazdy ide k lekarovi so soplikom.. 🤦‍♀️

lienka.7
24. jan 2023

@snipa o decko sa ti ma starať tvoj muz, nie stat. RP je príspevok nie prijem, ak by si nevedela. Ked nemas peniaze, mas ist do roboty a nie na PN. Do menšin by som sa v tvojom prípade nenavazala, ti PNky nepozerajú keďže nepracujú. To asi veľmi dobre vieš, ze? Maju narok na minimalne davky, ci aj to im zavidis? Si ešte horšia, ako oni 👎👎👎

stellarstar
24. jan 2023

@snipa si doma máš času dosť tak rieš tvoje zdrav. problémy, chápem na dnešný drahy svet je príjem malý ale za to netreba odrbať systém. A to dieťa má aj otca či?

lienka.7
24. jan 2023

@snipa inak, na riešenie svojho zdravotného problému si mala pomaly pol roka, to sa nedalo, hm? Ci az teraz ti zazracne vyskočila "diagnoza"? Ešte raz, si doma, môžeš si riesit svoje zdravotne problémy ďalšie 2 a pol roka, kým pôjdeš do prace. Jaj, ale vsak uz si sa prezradila, zo 400€ sa predsa neda zit... cize tvoja motivácia je zjavna👌

lienka.7
24. jan 2023

@snipa a ešte dodám, ze "nezijes" iba zo 400€. RP je 413€, a prídavky spolu s bonusom (ktorý pobera tvoj pracujuci muz) su ďalších 200€. Cize stat ti na zivot len tak "dava" 613€. Nestačí ti? Tak sa pakuj do prace a nie na PN. Fuj.

kamatopo
24. jan 2023

Mňa zarazila tá veta ,,mamicka s malym babatkom ma vyzit zo 400€?,, A ty nemáš muža? Otca toho dieťaťa? Ak nie je tu výživné. Mne je ľúto každého jedného chorého človeka,ale to že budeš dostávať 400€ si musela vedieť pred materskou. Na tú PN ti prispieva štát čiže aj ja. Nechápem tento štát ,že niečo takéto dovolí. Potom sa čudujeme že sme tam kde sme.

iv007
24. jan 2023

Ano je to mozne, staci na par dni nastupit alebo cerpat dovolenku, obnovi sa ti nemocenske poistenie a mozes mat platenu PNku.Avsak s dodrziavanim liecebneho rezimu.

iv007
24. jan 2023

@lienka.7 tiez mi pride tento system spekulativny ale nemusis ju hned urazat.existuju aj vazne diagnozy,onko a podobne..tak klidek

lienka.7
24. jan 2023

@iv007 sorry, ale nikoho neurazam, tato pani je cista spekulantka, vid jej príspevok o vyziti zo 400€. Navyse bude doma na rodicaku, moze si lekara teda slobodne riesit 24/7. Nepotrebuje byt PN v žiadnom pripade. A snáď sa raz dočkáme aj toho, ze bude zakaz poberat RP a PN. Aby to taketo individua zbytocne nelakalo. A kto je naozaj chorý, hold ma uz smolu...

klarissa25
24. jan 2023

@lienka.7 ale vieš sú ženy ktoré ja neviem v roku dieťaťa idú do práce a reálne pracujú...tak podľa mňa je reálne a aby ak má problém poberala pn ci ocr...ale jasne v tomto prípade sa jedná o čisté spekulanstvo

lienka.7
24. jan 2023

@klarissa25 ano, ale stále majú ten RP, aj keď robia a dieta je ešte pod 3 roky. Plus teda plat. A zial, kvoli par spekulantkam budu potom potrestane vsetky, aj tie poctive. Tak to v zivote zial býva.
Pripadne staci upraviť zakon ze na PN ma pravo len pracujúca zena, nie spekulantka. Možnosti je niekoľko.
A potom sa divime ze zamestnávatelia nechcu zeny-matky. V drvivej väčšine si tie zeny za to môžu same.

marlent
24. jan 2023

@lienka.7 zamestnávatelia nechcú matky lebo cely systém je na hovno.dieta ostane choré...kto s nim ostane doma? Tatko je väčšinou ten co viac zarába viac bude s nim doma on a riskovať ze ho vylejú a príde rodina o väčšiu časť príjmu...TJ nie ostane doma mama prvý rok dva v škôlke je to sama choroba.
Starí rodicia sú pracujúci.
Preto nechcú.
Druhá vec je ze chce autorka oklamať systém...ale už ani tomu sa nečudujem.ceby idú hore z výplaty sa stíhajú šialene vysoke odvody a potom sa dozvieš ze máš u lekára platiť? A prečo?
Kúpim si byt a ak ho predám skôr ako za 5 rokov lebo sa mi zmení situácia ďalšie peniaze štátu.
Zdaňovanie výberu z dds (to neviem ci bolo schválené nakoniec)
Lebo systém je na nič štát odrbáva ľudí ale tu sa zletite na babu ktorá chce na oplátku odrbat štát. Neschvalujem ale nečudujem sa.

lilinka88
24. jan 2023

Súhlasím s tým,že autorka má špekulatívne pohnútky, to sa vyvrátiť nedá. No ani jedna, okrem
@0silvia0 , ste neodpovedali na položenú otázku... Autorka, keď už teda si chceš navýšiť príjem, zaplať si vyššie spomínaný článok a odpoveď aj návod budeš mať

iv007
24. jan 2023

@lienka.7 napisala si slovo hyena.To nie je urazka?

majamat
24. jan 2023

mamicka ma vyzit so 400e?
netvrdim, ze je to neviem aka suma, ale teda to vzdy bolo malo, dokonca este menej.

ked som ja bola na materskej, materska bola 55% z vymeriavacieho zakladu. teraz je 75%, RP bol 192e + pridavky 23e + danovy bonus 21e. ( trochu som to zaokruhlila hore)

cize prve mesiace som dostala 55% matersku, potom 236e.

teraz je materska 75%, potom teda 613e. to ej viac ako 2,5 - nasobok s tym, ez materska je vyssia o polovicu z tpoho, co som mala ja.

iv007
24. jan 2023

@majamat nuz, niekomu ani to nestaci a musia spekulovat.Ked to system dovoluje tak taketo pripady budu len pribudat.Ja viac lutujem dochodcov a ludi s nizkym prijmom co uz maju vyrastene deti.Tato vlada zvysuje najma rodinam a furt sa im máli.

casillas28
24. jan 2023

Ja som taka obcas z vas zeny sklamana a zaroven nahnevana..bez chrbtovej kosti naozaj niektore...Rodicak nie je na to aby ste z neho vyzili..je to prispevok 😑 dieta ma otca ktory ma rodinu zabezpecit a ked to nevie tak treba ist do prace...alebo si zarobit a nasetrit pre narodenim dietata a mat rezervu (tak to robim ja) ...myslim si ze suma ktoru dostava zena na rodicaku nie je az taka mala ..ale samozrejme ked sa da tak treba este najst sposob ako si to navysit vsakze 😑 ...si neuvedomujete ze ta pn je pre tych ktory naozaj pracuju a naozaj ju potrebuju? Ziadne svedomie? Potom sa stat naserie aeste aj tam urobi zmeny a aj ti chudaci co si to zasluzia a potrebuju tu pn nedostanu 😑 asi som inak vychovana alebo ja neviem ze toto by mi ani len nenapadlo ze ked som doma s dietatom na rp tak by som sa mala davat na pn a este aj obmedzovat nas cas nakolko vychadzky pre autorku platit budu a len v tom case moze s babatkom bydlisko opustit... rozum sa mi pozastavuje 🤔

lienka.7
24. jan 2023

@marlent a nemám jej ešte chuderke aj prispieť? Ini nemajú zvýšené výdavky? Viaceré tu napisali ze ma dieta snad aj otca, ktorý sa ma starať o rodinu. Ci nie? Ked nemam na dieta, nerobím si ho. Alebo dopredu šetrím, aby ma toto obdobie tak "nepostihlo".
Pokial nevychádzajú z toho, nic jej nebráni sa vrátiť naspäť do prace a zarábať. RP moze použiť na zaplatenie opatrovateľky alebo jaslí napr.
Na to, aby sa poberala PNka, treba aby niekto tie peniaze aj "zarobil". Ja, ty, ostatne tu pracujuce.... pre takéto spekulantky potom nie je na davky pre tých co to potrebujú, vies? A vieš, zacina to PNkou počas rodičovskej, a konci to potom "snahou" o predĺžený RP , lebo vsak sa musi dalej starať.🤦‍♀️👎🤮