Dosť často sa tu rieši PN po rodičáku, keď sa niekomu nechce ísť do práce. To u dr. funguje len tak na želanie? Že dobehne zdravá žena a že vypíšte ma na PN? Doktori s tým nemajú problém? Teda nie že by som to chcela praktizovať, ale zaujíma ma to.
Vcera som tiez take pocula, ze znamy lekar vypisal pn po ukonceni pracovneho pomeru v ochrannej lehote. Na cely rok a potom dotycna isla na urad prace a mala celkom fajn podporu. Vyratavala sa z prijmu kde sa zaratalo aj odstupne.
Napr . Moja dr nemá problém vystaviť pn na želanie,ale u nej sú kontroly zo sociálky, čiže príde kontrola v deň keď máš kontrolu k dr ,alebo dr na zaklade jej ziadosti ti da konteolu v dany den a sama si zisťuje ako ti je ,nahliadne do karty do vysetreni a podobne,či je pn dôležitá...
Bohuzial bezna praktika na svk a aj v mojom okoli...zeny potom vyplakavu ze si po 8-10 rokoch (dve/tri materske+pn+urad prace) nevedia najst pracu, nevedia sa adaptovat atd...samozrejme je to velmi individualne a nechcem skatulkovat...nech si robi co chce kazdy...realita ho aj tak raz dobehne 🙂
Pozri je to každého vec ak vyzije z PN a mesiace čuší doma skrz kontrolu zo sociálky to čo je za život? Nezávidím nikomu. Ja som bola najdlhšie doma asi 3 tyzdne za posledných 20 rokov ,,mne to zas nerobí dobre trčať zavretá ....no viem že našej dr.nerobi problém trochu sa posťažovať na zdravie a vypíše ..z druhej strany tak veľa ľudí je zo psychickej stránky vyhoretych, môžu na pohľad vyzerať o k pre teba a trpia psychicky ( úzkostné stavy, panika, depresia).
Takže väčšina dr. Áno má preto pochopenie ale poznám aj dr.ktora si na toto potrpela a nevypisala len tak hoc koho....
@casillas28 A potom vyplakavajú a nadávajú na systém, že majú na stare dní nízke dôchodky.
Bohuzial, je to tu dost rozsirene... Keby sa to viac kontrolovalo, system by sa nezneuzival. Ked chodia do orace, pn neberu, nemozu, nechcu..a po ukonceni PP sup na PN 🤷
Treba ísť do práce a nie sa prizivovat ako pijavica
Tiež som si už na tomto fóre všimla viackrát, že niekomu radia dať sa vypísať na PN-ku. Vždy to bolo pre mňa nepochopiteľné. Ja si neviem predstaviť ísť zdravá k lekárovi, nech ma len tak vypíše. Ja skôr naopak, často aj keď som chorá, riešim to dvojdňovou priepustkou a potom dovolenkou, alebo náhradným voľnom. A na OČR som nebola, ani nepamätám.
@apolka77 nie, nie je to každého vec, pretože aj tie PN-ky sa musia z niečoho platiť.
Existujú takí lekári, osobne by som o takého nestála a ani si neviem predstaviť o niečo také ziadat....
No ono to nie je len tak, ale stáva sa... krátkodobo ani neriešia. Už také mesačne a niekoľko mesačne pnky riesi sociálna a musí to lekár obhájiť. Zase nie je to len tak. Čiže kratkodobo bežná vec, také ročne pnky to je skôr rarita. Posudkov lekár to vyradí keď vidí dlhu PN a žiadne doklady od lekárov k tomu a nejaké nálezy.
@h2 A ako riešiš častú chorobnosť detí? Pokiaľ teda nemáš opatrovateľku/babku.
Vždy to tu bolo ešte v oveľa väčšom merítku neviem čo sa tak čudujete...to nehovorím o invalidných dochodkoch priznávali sa kade komu , myslím ešte 15-25 rokov nazad...toto čo píšete nie je nič nové vždy boli pijavice čo zneužívajú dnes to teda výhodné nie je a skôr opak že invalidny neuznávajú ak tým čo evidentne ho potrebujú...
@kvetinka75 a koho je to chyba? Chod poučovať lekárov čo výpisu tehotnú za fľašu alkoholu na každej poradni. Veď kto to podporuje? Lekári...
@zuzanockamt na to sú OČR-ky. My hovoríme o PN, kedy je človek zdravý.
@kvetinka75 užívateľka, ktorú som označila spomína, že veľmi dlho nečerpala ani očr, tak sa pýtam, ako rieši často choré deti bez babky a opatrovateľky
@zuzanockamt Mám len jedno dieťa a našťastie nebýva nejako veľmi choré. Riešim to s mužom, robí v divadle, takže väčšinou robí po večeroch a popoludní, doobeda máva často voľno. A keď aj nemá, tak ja prídem skôr z roboty, alebo zostanem doma a potom si to nadrobím, niekedy idem v takom prípade do práce napríklad aj cez víkend, ak má muž voľno a môže byť s malým. Opatrovateľku sme nikdy nemali, babky tiež k chorému nevolám, maximálne tak keď bol ešte škôlkar a už bol relatívne zdravý, len som ho ešte chcela nechať pár dní doma doliečiť. No a teraz, keď už je šiestak na ZŠ, vydrží pár hodín doma aj sám, tak to nejako plátame.
@zuzanockamt aha, tak potom nič.
@h2 Tak to áno, to máš šťastie
@h2 lenže sú ľudia, ktorí nerobia na smeny. My s mužom robíme od 7-15,30 príp. dlhšie, podľa potreby. Babky ešte pracovali, neskôr mali iné problémy, nemohli byť vždy, keď sme niečo potrebovali. Takže čerpanie OČR keď je dieťa choré, je normálne a bežné. Nad tým by som sa nepozastavovala.
@kvetinka75 tak ked je chore OK, no niektori bezne cerpaju cez prazdniny a podobne....
@zuzanockamt Tak má to výhody, ale aj nevýhody. Muž vždy robí minimálne jeden deň z víkendu, niekedy aj obidva. A skoro každý večer. ☹️
Ale zase, v lete má voľno 2 mesiace v kuse, čo je tiež pri školákovi veľká výhoda.
@kvetinka75 Asi tak. Pri prvom dieťati som ja mala šťastie, že sme mali babku v zálohe. Teraz nehrozí a keďže u mňa je tiež práca od 7:00/7:30 do 14:00/14:30, muž nepretržitá,takže OČR bude veľmi,veľmi častá.
@kvetinka75 Ale veď ja som ani nepísala, že by branie OČR nebolo normálne a bežné. Len teda, že ja neberiem ani to. Hoci by som mohla, keď je syn chorý. Ale keď sa muž môže postarať napríklad 3 dni z piatich pracovných do týždňa, tak radšej beriem na tie zvyšné dva priepustku, alebo sa nejako striedame, do práce idem v iný čas atď. Chápem, že to tak nemá každý a ani som to nemyslela tak, že by to tak mali iní robiť.
Bohužiaľ je to tak normálna vec