PN kvôli psychike

24. sep 2024

Ahojte. Mám psychické ťažkosti. Dlhodobo zle spim, mávam veľmi zle dní,neviem sa prinútiť z niečoho sa teait. Vôli ma chrbtica, v podstate cele telo. Som.ppdrazdena. Prekonala som veľmi ťažký pôrod kedy sme obaja boli na tom zle. Som už po md,ale neviem sa z toho akosi sama dostať. V práci je toho veľa, kolobeh a ja mam stále akési blbé myšlienky. Je možné ísť na PN a ku psychológovi? Lekár mi da odporúčanie? Ako v tomto prípade? Toto už je posledná nádej,že sa nakopnem a budem fungovať ako predtým. Ďakujem

deti95060810
24. sep 2024

pn ti dá psychiater... lieky máš? vyzerá to na depresiu.

bublinka1426
24. sep 2024

zaciatku su pre kazdeho tazke, co opisujes, mna mnoho zien. nakopnut? nuz ano, po 3 rokoch doma zrazu treba pracovat, je to rozdiel. mysel aj telo si zvykne.
psychicke tazkosti vyzeraju inac.ako len bolest tela, ak ta boli chrbtica, treba hladat pricinu, nech ta poslu na rtg ci inam. a psychicky sa nakopnes tak ze si jednoducho musis zvyknut znova pracovat. uz nikdy nebudes fungovat ako predtym, lebo si matka. a mas na zodpovednost okrem prace aj dieta.
zial toto je dan ktoru prijimas tym, ze sa rozhodnes mat dieta. uvidis co ti povie lekar, mozno ti sprvu predpisu vitaminy, preco si myslis ze byt PN doma ti nieco pomoze?
ak mas depresiu, bude to este horsie. a co, potom budes dlho na PN a ako si zas zvyknes pracovat? ved toto je jeden bludny kruh.

bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bublinka1426
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
24. sep 2024

Ja som bola takto doma dva a pol týždňa , mne to pomohlo , dal mi aj lieky na spanie. Pn mi dal obvodný s tým že ak by mi tie dva týždne nepomohli tak smer psychiater ale teda ja som nebola po materskej

shee11
24. sep 2024

@bublinka1426 toto nie je žiadna daň za to, že má dieťa, toto sú psychické ťažkosti, ktoré sa dajú riešiť. Aj s deťmi môže byť človek zdravý a plný energie, tešiť sa, plánovať, cítiť, žiť.
Autorka, s pomocou psychiatra + psychológa to v pohode prekonáš, na chrbát odporúčam začať cvičiť,. najlepšie s fyzioterapeutom... Prip.pilates, yoga... PN dá aj všeobecný alebo psychiater, je to pre nich úplne normálna bezná vec.

bublinka1426
24. sep 2024

@shee11 dan taka ze zivot nas uz nikdy nebude ako predtym. ved sme rodicmi, co sa ti nezda na tejto poznamke? tvoj zivot je uplne rovnaky ako predtym? 🙂))

autor
24. sep 2024

@shee11 ďakujem ti veľmi pekne. Po MD som už dva a pol roka. A nelepsi sa to. Prave naopak. Cítim, že si potrebujem oddýchnuť, stále by som spala a späť a nedá. Neviem sa upokojiť. Akosi vypnúť.

bublinka1426
24. sep 2024

2.5 roka si po rodicaku, to mas na mysli?
lebo ak 2,5roka uz pracujes a zhorsuje sa, no tak to nie je dovod adaptacie po rodicaku, lekar ta nasmeruje co dalej.

autor
24. sep 2024

@bublinka1426 ty večerné takto komentujes. Nie si lekár. Nehodnot ako mi je a čo je akak daň. Už dosť bolo. Ďakujem

autor
24. sep 2024

@bublinka1426 Ježiš. Áno. Po Rd

bublinka1426
24. sep 2024

ok tak chod za lekarom. urcite ti daju daco na spanie a mozno ten psycholog/psychiater pomoze. lekar ti napise VL ku psycho.
a teda este ma napada, nemas vyhoretie?

...

eestimlha
24. sep 2024

k psychiatrovi netreba vymenny listok od praktickeho lekara, mozes ist k nemu priamo. Ani ku psychologovi netreba vymenny listok, rovnaky postup.

luccija
24. sep 2024

@bublinka1426 ty si okolo empatie ani neprešla.Ako môžeš napísať, že toto nie sú psychické ťažkosti?nespavosť, neschopnosť tešiť sa, únava, bolesti..a aj, keby bola dlho na PN čo je na tom?ľudia po vyhoreni, úzkosti a pod sú bežné na PN dlho to nie je viróza.Fakt vieš človeka podržať s podporiť.
Autorka, ak chces psychológa cez poisťovňu potrebuješ od obvodnej VL, ak si budeš platiť sama nie, k psychiatrovi nepotrebujes
Zatiaľ tá vie vypísať na PN obvodná aj dať lieky na spanie, ukludnenie aj antidepresíva, ale to by som počkala na psychiatra

gelifil
24. sep 2024

nepotrebujes výmenný ani k jednemu

shee11
25. sep 2024

Takto sa prejavuje napr aj vyhorenie. Hlavne to že nemôžeš spať, je to bludný kruh. Veľmi náročné. Mala som také niečo a chápem ťa. So spánkom pomôžu lieky, antidepresíva, tie pomôžu sa aj upokojiť, znížiť napätie a úzkosť.postupne pomaličky bude lepšie. Ale veľmi pomôže aj rozprávať sa o emóciách - psychoterapia + to cvičenie.
Ešte to napíšem knižky, ktoré mňa oslovili - Telo si pamätá, Dych, Medicína výživy, Prečo spíme. Držím palce🙂

katuskamala1
25. sep 2024

Odvodny mi dal na 2t a potom ukoncenie alebo kontrola, kde by ma posunul dalej... aj lieky mi dal, na ukludnenie. (Ja som mala traumu pre umrtie nie depresie). Musim sa priznat,ze pomohli i vitaminy. Natrafila som na skvelu lekarnicku a rovnakou skusenostou a ta hned vedela ake i vitaminy doplnit aby som mala viac energie a sustredenia kedze aom mala hlavu inde a brutalne zabudala,len ako taka matoha... drzim palce. Ak pojdes na pn ale sleduj to,aby si nedopadla este horsie, lebo ak ano, tak ozaj smer lekar a na lieky ved to nie je hanba..