PN - karanténa

1sally12
8. apr 2022

Ako je to teraz s PN pri covide? V pon.som mala pozitivny Ag test, volala som dr., vystavila mi PN s tým, že v piatok si mám zavolať kvôli ukončeniu. Tak dnes volám, že ešte stále kašlem a ona mi na to, že to už je 5.deň a že dnes teda ešte mám ostať doma, keby bolo veľmi zle v pondelok mám prísť. Teda volala som so sestr., nie s dr. Ale celé to bolo divné, akokeby mi milostivo dovolila byť dnes ešte doma. Je fakt teraz problém, byť na PN aj viac než týždeň? Viem, že karanténa je 5 dní, ale to som myslela skôr pri bezpríznakových. Alebo je striktne daná karanténa pre všetkých 5 dní a ona by to musela obhájiť prečo ten a ten pacient mal predĺženú karanténu?

stastna17
8. apr 2022

karantena je 5 dni iba pri bezpriznajkovych , ja som na 5. den este kaslala tak mi predlzila na 5 dni. ja som este na 7. den mala pozitivny test, dr ukoncuje ked nie su priznaky a test je negativny domaci.

erika22
8. apr 2022

ja som začala pn tiež s covidom pozitivny PCR, a som na pn ešte stále je to už 3 týžden, zmenila mi dr diagnozu lebo mam teraz ine problémy zdravotne

siska53
8. apr 2022

@1sally12 Nie je. Mozes byt na nej, kolko si vyzaduje tvoj zdravotny stav. Ona by mala respektovat to, ze nie si ok. Mne tiez povedala, ze necc jej napisem podla toho, ako sa ja budem.citit, podla toho mi ukonci pn.

mogaa
8. apr 2022

@1sally12 karanténa je toľko, koľko trvá karanténna PN.....čiže ak trvá 10dní, tak aj karanténa ti trvá 10dní.....PN ukončuje lekár podľa zdrav.stavu, takže ak si mladá a napr.len ťa bolí hlava či len občas zakašleš, tak ti môže PN ukončiť, lebo po covide sa kašle aj mesiac.....lekár už vie ktoré príznaky sa berú ako že si ešte chorá a ktoré ako postcovid.....napr.viem že aj zvýšenú teplotu môžeš mať aj po ukončení PN len nesmie byť horúčka......veľa ľudí kašle aj niekoško týždňov po prekonaní covidu, rvnako je bežné že ho dlhšie bolí hlava či je tam dlhšie slabosť.....takže lekár už na základe vlastného uváženia vie kedy môže ukončiť PN a kedy musí ešte trvať....napr.pri starších kde je riziko že sa to môže ešte zvrtnúť, tak tam pr príznakoch PN ešte pretiahne.....naopak pri mladých môže po tých 5dńoch ukončiť PN....je to na zvážení lekára....