Pľúcne chlamýdie a antibiotiká

9. dec 2023

Dobrý deň prosím Vás mám otázku.
Bolo niekomu zle pri uzivani ATB ? ( nevoľnosť slabosť) pri pľúcnych chlamydiach ?

lulu2014
9. dec 2023

Ani az tak nezalezi kvoli comu beries urcity druh atb ale skor ti mozu vadit samotne atb. Ved uvidis ako bude dalej … Neviem ake si dostal/a ale mne zle nebolo. A brala som opakovane dva druhy. A jedenkrat dlhodobo. Konzultuj s Dr.co ti ich nasadil/a.

kacena4
9. dec 2023

bolo mi zle aj mimo uzivania atb, ak su silne treba probiotika. po dobrati mi bolo lepsie aj ked som kaslala intenzivne este 1/2 roka 🤪

minesasubu
9. dec 2023

Je potrebne brat aj probiotiká a po douzivani cca tyzden este , mne bolo zle a este aj 1-2 tyzdne po dobrati od zaludka ale casom to preslo hlavne rano

0silvia0
9. dec 2023

A dostal to od vas niekto z rodinnych prislusnikov?

vreckovka2
9. dec 2023

Zaludok ma boli pri vsetkych atb..treba probiotika. My sme mali chlamydie aj mykoplazmy.
@0silvia0 u nas sme mali ja aj manzel - ja som nemala ziadne priznaky, manzel kaslal polroka az ho zacalo dusit. Az vtedy som ho dostala k lekarovi. On ma alergiu na roztoce, myslel, ze z toho kasle. Ci dostal aj syn, vtedy novorodenec, nevieme. Doktorka ho nechcela zbytocne testovat. Je vysoko pravdepodobne, ze som to dovliekla z prace ja. Lenze moja imunita uz bola vycvicena.

autor
9. dec 2023

@0silvia0 nevieme práveže ostatných nechceli testovať. To ide o môjho otca on ich ma dr mu spravil test až keď kašľal dusivo vyše dvoch mesiacov, okrem toho mu robil rtg a mal "malý zapal pluc" lenže ako začal brat na 7 dní atb tak strašne začal sa cítiť slabý malatny, kasel ma stále dusivy aj po douzivani atb. Ako bral aj probiotika aj wobenzym. Teraz pije cistus. Len to ma zaujímalo ci aj iný sa tak cítili a ako sa dostali z toho kašľa

vreckovka2
9. dec 2023

Ja odporucam navstivit aj alergo. Manzelovi pomohla. Dostal aj sprej ak bolo velmi zle. Plus 2 druhy liekov na ten kasel. Dostaval sa z kasla skoro 2 roky. Aj na plucne chodi pravidelne. A nezabrali mu hned prve atb. Chodili sme sa viackrat pretestovat, ci su este "aktivne", ci uz nie.

lulu2014
9. dec 2023
kacena4
9. dec 2023

@vreckovka2 na alergo netreba na plucnom dostane spreje tiez
ak dobral atb mal by ist na kontrolu na plucne a po chorobe je bezne ze este bude mat dllho kasel. drzim palceky. hold chce to cas vyliecit sa z tohto

mima172
9. dec 2023

Áno, aktuálne ich mam a užívam atb Rovamycine. Minulý rok som mala pl chlamýdie a aj mykoplazmy Dr. na infekčnom ma aj upozornila, že NU sú práve nevoľnosť.

lulu2014
9. dec 2023

Niekedy treba brat atb aj 6t ak sa z toho chce clovek dostat. Ale kedze mak tomu este aj zapal pluc bude to cele chciet dlhsi cas. Je to niekedy beh na dlhu trat. Kontroluju sa az cca po3-6 mesiacoch. Ale samozrejme ak ma otec stale problem tak na plucnom snad pomozu. Drzim palce.
IgG bude mat pozitivne uz celozivotne. To znamena ze sa s tym stretol.

0silvia0
9. dec 2023

@vreckovka2 takze tvoja imunita si s tym sama poradila? Nepotrebovala si ziadnu liecbu?

vreckovka2
9. dec 2023

@kacena4 manzel je uz ok, dakujem. Aj ked zanechalo to nasledky. Tak u muza celu liecbu "vedie" alergo.

vreckovka2
9. dec 2023

@0silvia0 nemala som priznaky ziadne, aj ked boli "aktivne". Musela som ich mat takmer rok
a nic mi nebolo. Bol to dokonca moj prvy rok bez co i len soplika. Nazory lekarov sa roznili, ci to preliecit s atb, ci nie. Nakoniec som jedny atb mala. Oni sa uz budu v krvi ukazovat celozivotne, len su "neaktivne".

0silvia0
9. dec 2023

@vreckovka2 zaujimave, ano to viem, ze sa to v krvi ukazuje, dcera mala pred rokmi zasa mykoplazmy a sposobili jej astmu.
Moj muz tiez nieco doniesol, ja som to od neho chytila a uz asi pol roka ma drhne, lahnem do postele a drhne ma a drazdi na kasel a piska na prieduskach. Uz sa mi to prestava pacit, asi budem musiet vybehnut k lekarke. Tiez mam podozrenie na chlamydie alebo mykoplazmy.

autor
9. dec 2023

@0silvia0 to isté ma aj môj otec drsne ho stále cez deň aj v noci najhoršie je keď si večer ľahne a teda ta noc... naozaj radcsej chod dr.

0silvia0
9. dec 2023

Mna praveze cez den ani nedrhne, len ako lahnem do postele uz to na mna ide. Ano, pojdem na odbery.

0silvia0
9. dec 2023

Ale v noci ked zaspim, tak spim, mna ten kasel nebudi.

mima172
9. dec 2023

Autorka: až teraz čítam, že otec mal len 7 dňovú liečbu? Predpokladám, že od obvodného lekára, že? Ti, žiaľ nevedia liečiť tieto pľúcne potvorky (česť výnimkám). Ja som mala minuly rok pl chlamýdie a aj mykoplazmy a Dr ma vtedy poslala na infekčné, keďže som bola tehotná. Liečba trvala 21 dní a ak by nezabrala, tak by sa pokračovalo ďalším 3t cyklom atb. Dôvod je životný cyklus pľúcnych chlamýdií, kým jedny sú aktívne a na tie pôsobia atb, tak iné "spia" a na tie atb nedokážu pôsobiť (takto mi to vysvetlila práve lekárka na infekčnom v nemocnici) a ak sa má človek vyliečiť, tak musí vykynožiť všetky.
Aktuálne mám "len" pľúcne chlamýdie a liečba tiež na 3t. Liečim sa už 10ty deň a zatiaľ žiadna úľava. A hlavne treba správne atb, na tieto potvory zaberajú tetracykliny alebo makrolidy.

vreckovka2
9. dec 2023

@0silvia0 ja som bola trenovana z prace. Pomaly co mesiac, to chora. Zacala som pracovat v skole. Aj cierny kasel som prekonala tak, ze som ani nevedela, ze to bol cierny kasel. Ja som si nastavila casom aj vitaminy a uz sa to dalo. Plus som bola tehotna, takze to mi asi pomohlo k tomu, ze som nemala ziadne prejavy. Manzel nebol predtym aj vyse 10 rokov chory a zomlelo ho to riadne. Doterazu mu ostali nasledky. On nevedel dychat ani pri rozpravani, nebodaj spievat, to kaslal hrozne. Urcite by som na tvojom mieste isla k lekarovi. Ja mam taky kasel, ked di lahnem teraz. Nejaku agresivnu chripku sme mali. A nevieme sa z nej vymotat.

lulu2014
9. dec 2023

@0silvia0 moze byt reflux.

srnka79
20. máj 2024

@0silvia0 sice starsia tema, ale pripajam sa, ze aj ja som to zvladla brz atb (dr.ma neliecila, ked mi bolo zle, ze nizke hodnoty na papieri a veru ani nepretestovala, nepovazovala za dolezite, ani ma neupozornila na infekcnost, atd.). Cca tyzden bolo subjektivne velmi zle, zvysok mesiaca to uz telo dostalo pod kontrolu a do dvoch mesiacov uz som bola ok (alergik, histaminik,...). Atb su tazke celkovo, mna vacsinou v lekarni upozornia, ze radsej nie nalacno, lebo moze boliet zaludok a k tomu samozrejme probiotika pomedzi a vitaminy, nenamahat sa prilis, vela tekutin...)