Pľúcne chlamýdie

ada77794
4. nov 2024

Ahojte, som po prekonaní pľúcnych chlamydii. Mala som ťažší priebeh vo februári. Odvtedy mám kašeľ ktorý vyvoláva väčšinou prach, zadýchanie sa a teraz už aj chladné počasie. Dr mi dala len lieky na alergiu a brala opakovane krv ale tu som mala dobrú. Mali ste niekto takto dlho kašeľ ktorý trval už skoro rok? V zachvatoch mávam občas také pískanie na prieduškach. Ďakujem

miskajerry
5. nov 2024

moja maminka mala chlamydie a to jej tak znicilo priedušničky, že už odvtedy kašle dlhe roky, chodi na kontroly, tá choroba je velka pliaga, u nej to má trvalé následky

majamat
5. nov 2024

ja kaslem od r. 1995. na zaciatku to bol neprijemny zachvatovy kasel, mavala som jednu jesennu a zimnu sezonu aj zvysene teploty. plucne hclamidie mi nkto nevysetroval.
vybrala som pocas 2m PN troje ATB, rozne leiky na alergiu, od kasla a pod. a vyrazna zmena tam nebola. skor sa to mozno trosku zmenilo iba pocasim - jarnym.
ako pises, v zime je to horsie.

teraz kaslem v klude len sporadiky, viac kaslem rano a v chlasnom pocasi, tiez pri namahe - hlavne ked sa rozdychavam. nie je to zakazdym rovnake. mozem ist napr skoro rano do prace, cize od rana sa chystat, vyjdem z domu, idem do kopca a sem tam zakaslem a ine rano, kldune v jeden tyzden, kaslem uz ked sa prirpavujem.
asi pred 15r som chodila do prace na bicykli a ot 15kg teren mal velmi mierne stupanie. samozrejme miestami to bola skor rovina, miestami aj prudsi kopec.
na zaciatku som dost kaslala, potom soms a rozdychala a v pohode, potom som este zakaslala hlavne do tych kopcov.
casto kaslem ked idem do schodov, hlavne vyssie ako na 1. posch. a tiez do kopca u nas.

liliputka2131
5. nov 2024

@majamat aj sa zadychavas ?alebo mas nejaky piskot?kasles len tak na sucho alebo vlhko?

veklipo
5. nov 2024

Moja 5r dcera mala minuly rok chripku + zapal pluc + v nemocnici dostala kovid a plucne chlamydie. Vela sme s nou inhalovali, dostala taky pristroj na rozdychanie pluc, lebo pouzivala pluca len na 30%, boli sme s nou casto v lese a 2x pri mori. Uz je upne fit.

lubossi
5. nov 2024

dva ci tri roky som kaslal. suchy drazdivy, najme rano a vecer.
u mna bol spustac chlad - napr ked som sa napil studenej vody. v letnych mesiacoch to zvyklo prejst.

ada77794
autor
5. nov 2024

@liliputka2131 nezadychavam sa ... Ono väčšinou to vyvoláva prach, studené nápoje a teraz keď je chladno..no a po námahe...ale nekaslem hneď, vždy to príde na mňa až večer a to už cítim také zahlienenie v priedušnici, píska mi tam a musím ten hlien ktorý sa mi tam tvorí vykašľať.... Je to nepríjemné keď to trvá tak strašne dlho... výsledky som mala vtedy hraničné ale príznaky som mala strašne... Aj manžel to mal ale ani zďaleka nie takto ako ja.. mala som z kašľa aj rebrá zlomené...ale na rtg zmeny neboli žiadne...len ma to trápi keď je to takéto nekonečné...

liliputka2131
6. nov 2024

@ada77794 a spirometriu ti robili?lebo ja tiez v lete nic a pride jesen a konec ryham jak tuberak rtg minuly rok robene vsetko ok ,ale ja robim v chlade cely den (studenu predajnu mam)a som fajciar ale lekar mi povedal ze spirometriu mam lepsiu jak vela nefajciarov

carduelis
6. nov 2024

@ada77794 ja som mala na jar chlamydie+ cierny kasel a dlho som kaslala a pomohol mesacny pobyt pri mori v lete