Pľúcna embólia a roztrhnuté kolenné väzy

danka1809
30. dec 2024

Dobrý večer
som už naozaj zúfalá pretože hľadám pomoc tuná verím že sú tu nejakí lekári ktorí mi objektívne poradia

prvého decembra sa mi stala nehoda na lyžiach kedy som si roztrhla obidva kolenné vazy, pomliazdila si kosti a ostatné vazy natiahla tak že som 2 týždne nevedela ani chodiť
ďalšie 2 týždne som sa snažila aspoň minimálne pohybovať samozrejme sa s ortezami

Hneď na druhý deň ako som bola ako tak mobilna som navštívila súkromného ortopéda ktorého jediné zaujímali operácie asi zaujímavý biznis keďže sa mi jedna o 2 kolená
Takže povedal mi že mám chodiť o barlách a mám sa rozhodnúť ktorú nohu si chcem dať operovať prvom nič iné žiadne lieky
Lieky od bolesti som si musela vypýtať od mojej obvodnej lekárky pretože naozaj tie noci a dni boli veľmi Ťažké a to som netušila čo ma čaká
27.12. som sa doma skoro zadusila nebyť môjho muža ktorý zavolám do 5 min. záchranku sa naozaj regulárne sa zadusím diagnóza rozsiahla Pľúcna embólia postihnuté oba lakoky
Momentálne už som pri vedomí ležím na Jiske kardiológie napojená na kyslík

No a teraz moje 2 otázky
1. Urobil chybu ortopéd že mi nedal nič na riedenie krvi tobôž prípade keď sa jednalo o 2 nohy

2. Momentálne pol roka nemôžem ísť na operáciu pokiaľ si nevyliečim embóliu stretli ste sa s tým že si niekto dal plastiku oboch kolien robiť naraz ak áno kde resp. prosím vás čo by ste mi doporučovali aby som nemusela rok 2025 vymazať z môjho života aj kalendára

majamat
30. dec 2024

ja som bola na gynekologickej operacii a inj mi napisali v nemocnici. neviem kde ta operovali, mali ti dat inj, pripadne do 3dni od prepustenia by mala byt kontrola, tam dr napise dalsie lieky.

martul
30. dec 2024

@majamat ale ju nikto neoperoval.

slaviivals
30. dec 2024

@danka1809 kto ta vysetril uplne prvy? Predpokladam, ze nejaka chirurgicka pohotovost? Tam si mohla dostat Fraxiparine injekcie… Ako to vyzera s genetickymi vysetreniami? Mas nejaku vrodenu poruchu zrazanlivosti krvi? Beries HAK?

taktotedanie
30. dec 2024

Na roztrhnute kolenne vazy sa lieky na riedenie krvi nedavaju bezne predpokladam ze si mala so sebou nejake vysetrenie mri aspon a videl v akom rozsahu su poskodene, ak su roztrhnute treba to riesit plastikou , nepises ake vazy si roztrhala..na bolest ti mohol napisat to hej 🤷🏻‍♀️
Mas mutacie? Hemstologicke mas urobene? Hak? Ake lieky na bolest ti dala?

2medvede
30. dec 2024

@danka1809 v prvom rade je mi luto, cim si prechadzas a drzim palce, aby sa ti co najskor podarilo vyriesit tvoje zdravotne problemy. Ja som mala minuly rok ortezu kvoli unavovej zlomenine a ortoped automaticky predpisal lieky na riedenie krvi, takze podla mna tvoj orthoped pochybil, ked ti nic nepredpisal. Bohuzial, s tym uz teraz nic nebarobis. Chvalabohu, ze si mala muza pri sebe, mne takto umrel 36 rocny kolega na plucnu emboliu, bol zrovna sam a nestihol si vcas zavolat pomoc...S operaciou sice neporadim, ale urcite to konzultuj aspon s 3 dalsimi (kvalitnymi) ortopedmi skor ako sa rozhodnes.

danka1809
autor
30. dec 2024

@slaviivals nie nic
Po úraze ma vyšetrili na urgente v nemocnici Dali mi obväz a poslali ma že mám ísť na druhý deň ortopédovi ortopédovi som išla si 3-4 dni
Urobil mi magnetickú zhodnotil že mám vážne poškodené obidve kolena a už ho zaujímalo iba dohadovanie operácii

danka1809
autor
30. dec 2024

@taktotedanie Roztrhnutý kolenný väz je najmenší problém ja som tam mala rozdrvené kosti modriny niečo ako únavové zlomeniny a natiahnutie ďalšich vazov
teraz v nemocnici mi na Sone potvrdili že to vlastne išlo z ľavého kolena ešte stále tam zrazeniny v ľavom kolene mám

majamat
30. dec 2024

@martul som myslela, ze je po operacii.

slaviivals
30. dec 2024

@danka1809 neviem, ako casta byva tromboza u ludi s nahle vzniknutou obmedzenou hybnostou. V kazdom pripade, je to rizikovy faktor. K tomu, ci je v odbornych odporucaniach antikoagulacna liecba, by sa vedeli vyjadrit chirurgovia

taktotedanie
30. dec 2024

@slaviivals autorka nebola priputana na lozko

slaviivals
30. dec 2024

@taktotedanie 2 tyzdne nechodila. To bolo kriticke obdobie, kedy sa vytvorila tromboza

janinah
30. dec 2024

Ja nerozumiem prečo si ani 27 dní od úrazu nemala zoperovane ani jedno koleno

lienka.7
30. dec 2024

@danka1809 pokial mas pochybnosti, tak podaj podnet na Úrad pre dohľad nad ZS.
Druha vec je co pise
@janinah
A obe kolená naraz operovali tuším Csoborovej v Boroch. Neviem co presne mala ona, pozri jej FB pripadne si dohladaj na nete.
V každom prípade drzim palce ✊🍀

vorkola
31. dec 2024

@danka1809 tuším Zora Csoborova si dala ,ale radšej sa ešte presvec,vsak ona je známa fitneska,celkom milá,nejak sa na ňu nápoj,určite ti odpovie

danka1809
autor
31. dec 2024

@janinah a kto by mi to v tejto bananovej republike urobil do mesiaca😃
Ved tu na vysetrenie u ortopeda sa caka mesiace

A okrem ineho plastika sa robi az po vyhojeni ostatnych zraneni, v mojom pripade zlomeniny a natiahnute vazy

janinah
31. dec 2024

@danka1809 rada by som videla odfotený záver.co napísal ortopéd

danka1809
autor
31. dec 2024

@janinah poslem ked ma prepustia domov
Mmt stale lezim na jiske

janinah
31. dec 2024

@danka1809 veľa zdravia

majamat
31. dec 2024

@danka1809 prajem skore zotavenie a dalej uz bez komplikacii.

bluka2
31. dec 2024

Len chcem zaželať skore uzdravenie z tej embólie!