Platím za test na covid 19 ?

erika123455
5. máj 2020

Dobry den chcem sa poradiť syncek ide na operaciu ale dva dvi pred operaciu mame prist ci niesme pozitivny na covid 19 chcem sa opytat budem platit za test ?

krisbar
5. máj 2020

a nezavolas radsej tam kde ma ist na ten test?

alana1
5. máj 2020

@krisbar ak mas indikaciu od dr, neplatis, iba ak na vlastnu ziadost, vtedy sa to plati

erika123455
autor
5. máj 2020

@alana1 nie mne povedali ze to je povinne ked budem lezat so synom v nemocnici

alana1
5. máj 2020

@erika123455 tak potom neplatis

janinah
5. máj 2020

syn -pacient neplatí,ale či neplatí aj matka ako doprovod to si treba zistiť na konkretnom pracovisku

mogaa
5. máj 2020

@erika123455 môj názor - dieťa platiť za test nebude ale matka ano, ty ako matka v nemocnici byť nemusíš - čiže z zdrav.dôvodov je test potrebný len u dieťaťa a ak s ním chceš ísť ako doprovod tak si zaplatíš za test

janinah
5. máj 2020

@mogaa mohli by byť výnimky,napr. ak kojí ,ale nie som v tom doma,treba sa pýtať konkretneho pracoviska

angelinja
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nafka0483
5. máj 2020

@angelinja Konspiratori pravdu nemaju. A nikto z ludi, ktori absolvuju test na covid sa nestretava s chorymi, ani nejde do nakazeneho prostredia.
Predtym ako budes verit nejakym somarinam si skus zistit ako to funguje,

Pred nemocnicami su na volnom otvorenom priestranstve zriadene drive through - teda prides na aute, zastanes na prislusnom mieste, na pokyn stiahnes okienko na aute, otvoris usta - urobia vyter z ust, z nosa, zasa zatvoris okienko a ides dalej.
Ak nemas auto, su zriadene take budky, kde zdravotnik sedi dnu, ty tak isto na volnom cerstvom vzduchu prides k budke, on vystrci v specialnych rukaviciach ruky, urobia vytery a ides prec.
Pacienti su objednavani na presny cas, takze nestojis v rade s inymi, s nikym inym sa tam nestretnes.

A poznamka: Vsetci sme potencialne nakazeni a vsetci niekde na ten test ist musia.

mogaa
5. máj 2020

@angelinja prepáč, ale ak máš ísť ležať do nemocnice tak očakávaš, že tam bude minimálna šanca že sa od niekoho nakazíš......a stačí 1pozitívny pacient ktorý nakazí 1sestru alebo doktora a oddelenie sa môže zavrieť...ak ideš na test dá, vedia ti ho urobiť aj z auta

angelinja
5. máj 2020

@nafka0483 nebudem sa hadat..mna len udivuje hlavne to ze preco je konspiracia akurat to co niekto napise ze to neni konspiracia...preco nemoze byt konspiracia to ze je to z nejakeho vtaka...nebudem sa vyjadrovat o konsiparaicha lebo ot je na dlhu debatu..

angelinja
5. máj 2020

@mogaa pozri je viem ze je to nove a naozaj ja som neni ta co je hrdinka ale VZDY MOZEES v nemoncnic stretnut potenciaonalne nakazeho na hociktoru chorobu / aj na tu na ktoru tam nelezi / to iste je aj s lekarmi ktori predsa operuju!!ved nikdy nikto si nedava robit testy napriklad na hiv, na zltacku B , C a podobne kazdy lekar pri kazdej operacii musi zachadzat s pacientom ako s potenciaolnne infekcnym na cokolvek..ja hovorim hze toot je uz vyuzivanie situacie.

mis_h
5. máj 2020

@angelinja prepáč, sa musím smiať 😅, že lekárom a labákom to vyhovuje? Lekári a laboratóriá majú existenčné problémy fungovať v takto obmedzenom režime. Keď nie sú pacienti, nie sú ani zisky. A faktúry platiť treba. Takže netrep sprostosti, lebo jediná konšpiračná teória je tu tá tvoja konšpirácia, ktorá je úplne od veci.

eliska13
5. máj 2020

@angelinja je ten zákrok urgentný?keď máš z toho taký stres odloz ho

missdiva
5. máj 2020

@mis_h tiez som sa stretla v praxi s lekarmi, ktorym to vyhovuje...
Neziju od vyplaty do vyplaty takze to rozhodne niektori (samozrejme nie vsetci) beru tak, ze aspon je viac volna...
S realne nakazenymi ludmi robi len velmi malo lekarov a vobec to nie je tak, ze ostatne vysetrenia su zakazane, je to len o tom ci dany lekar chce robit alebo nie...

angelinja
5. máj 2020

@mis_h okej nebudem sa s takou zaostalou bavit..neviem odkal beres tieto somariny?!!! ze labaky maju malo??tebe sibe?okej podme sa bavit teda lebo asi teba vo faktoch predci aj skolkar na zakladnej!!! to ze konspieracie su neni az take konspiracie nato by si musela asi nacitat toho viac a trochu mat ine myslenie ale ty nato nemas prepac..evidentne si zavisla len natom co si precitas a nemas IQ nato aby si vedela vyhodnotit to co je a ako to je.LABORATORIA MAJU EXISTENCNE PROLEY??? TY SI BLBA???MYSLIM ZE UZ LEN TATO VETA TVOJA JEDNA STACI. aby si dalsie tu utvorili na teba nazor ake su tvoje nazory blizke pravde a normalnemu uvazovaniu.

angelinja
5. máj 2020

@missdiva PRESNE!!!!! ANO JE OT TAK AKO SI POVEDALA- TEN CO CHCEL ROBIT , TEN SI NASIEL CESTU AKO ROBIT!!!!! KED AJ CEZ TELE A EMAJLY-VZDY LEPSIE AKO NIC..A SAMOZREJME VYVHODNOTI A POVEDAT CI TREBA PRIST A DAT JASNY CAS ABY SA NESTRETLI VIACERI PACIENTI. ale toto niektore nepochopia , takze sa nesnaz ani ty lebo evidentne im stacico napise markiza.

mis_h
5. máj 2020

@missdiva Ale ona písala o plánovanom život neohrozujúcom zákroku a takéto zákroky boli nariadením hlavného hygienika SR a úradu verejného zdravotníctva zrušené. Takže to nie tak, že doktorovi to vyhovovalo, tak si termín zrušil, lebo sa zašíva. Ale dostal to nariadené. A kým sa to všetko naspäť rozbehne chce to čas. Všetky odložené plus za ten čas ďalšie pribudnuté prípady kým sa opäť naplánujú, tak to potrvá. Starší lekári samozrejme majú obavy, tak sú opatrní. Nikto si nemôže byť istý, kde a kedy stretne nakazeného človeka. Takže opatrnosť a zodpovednosť je na mieste všetkých občanov, či už sú to obyčajní ľudia alebo lekári.

jasminet
5. máj 2020

@missdiva realne to mozno vyhovuje sestram, ktore niekto plati... lekarovi, ktory ma ambulanciu, plati najom, hypoteku, leasing na stroje, seba, sestru, ak ma kliniku, tak viac sestier, viac lekarov a nema ziaden prijem, to rozhodne nevyhovuje. od statu ma zakazane robit planovane operacie, este chodil mail, ci nemaju zaujem osetrovat ludi s podozrenim na covid a vsetci nastrcena ruka, ze blizi sa termin splatok a vyplatny termin...

erika123455
autor
5. máj 2020

@angelinja no nam chceli dat termin neskor ame uz nemoze ost neskor lebo tato operacia sa rpbi do dvoch rokov a on uz dva roky mal tiez nam zrusili termin ale teraz musime ist .. je to chore ze nas musia najprv testovat ale co uz mam robit ked musi na tu operaciu

nika82
5. máj 2020

kolegyna ide na operaciu a test si musi dat urobit ako samoplatca

mis_h
5. máj 2020

@angelinja Tak to teda potom neviem, kto je tu zaostalý. Ja som ťa neurážala, takže takéto správanie si vyprosím, aby si mi tu nadávala. Nie, blbá nie som, som dá sa povedať, že takmer z fachu, robíme účtovníctvo pre lekárne, labáky, RTG pracoviská a prenajímame priestory lekárom. Preto hovorím o faktoch. To možno ty si si utvorila názor len na základe toho, čo si počula v telke a prečítala na nete. A áno, predstav si, labáky majú pokles tržieb a takisto aj RTG. Pretože ak neordinujú lekári, tak sa pacienti neodosielajú na ďalšie vyšetrenia a tým pádom nie sú výkony. A výkony sú peniaze. Naše labáky Covid-19 netestujú, takže máme minimum pacient, len takých, ktorí sú urgentní a tých je teda veľmi máličko (napr. traja za deň). Keď si vezmeš, že zamestnávateľ musí zaplatiť mzdu, odvody do poisťovní, réžiu, energie, každomesačné faktúry, tak áno je bez zisku, dokonca v strate. Tento mesiac sme pokles zaznamenali aj v lekárňach. A druhá stránka, aj lekári sú len ľudia a poniektorí sú starí, čo je ohrozená skupina a tí mladší majú malé deti.

PS: škôlkar ma predčiť nemôže, musím ťa sklamať, mám dokonca aj IQ (dokázala som vyštudovať vysokú školu, vďakabohu, takže blbá určite nie som) a logické myslenie mi takisto nechýba. Pracujem s číslami a baví ma to. A Markízu doma nemáme, aj tak ju nepovažujem sa dôveryhodný zdroj, takže mi vôbec k životu nechýba. Vidíš, že viem rozmýšľať aj bez nej. To, že ty si nahnevaná, ešte neznamená, že každý naokolo teba, kto má iný názor než ty musí byť okamžite blbý. Nevidíš do pozadia, tak nesúď, lebo sa ti to vracia ako bumerang.

missdiva
5. máj 2020

@jasminet
@mis_h
samozrejme, ze to nevyhovuje vsetkym lekarom (to som aj napisala). chudaci ti co maju svoje sukromne kliniky a vela zamestnancov...
ale najdu sa aj statni lekari zamestnanci, ktorym to vyhovuje a nepracuju aj ked by mohli...
ako vsade, aj lekari su len ludia a nie kazdy berie tu pracu ako poslanie.
Moj doktor pracuje aj teraz a vybavuje vsetkych od zaciatku mimoriadnej situacie a nie je mlady. No poznam pripady kde vysetrenie kvoli mimor. situacii nebolo poskytnute aj ked bolo naozaj dolezite a nevyhnutne (nevyhnutne neznamena v medicine vzdy len to, ze ide o zivot - ak ma clovek vazne tazkosti no zrovna v tej chvilu nezomiera a nepodchyti sa to ihned tak to moze mat vazne trvale nasledky alebo banalita skoncit smrtou).

mis_h
5. máj 2020

@missdiva samozrejme, súhlasím, čo si napísala. Nájdu sa všade všelijakí. Ale ja som na margo toho príspevku reagovala, že všetky plánované operácie boli zrušené. Ale nie z vôle doktorov, ale bol to príkaz zhora. Takže v tomto prípade som sa musela zastať lekárov, lebo verím, že tento lekár, to neurobil z vlastnej vôle. Ale bohužiaľ musel. A ľudia by si mali uvedomiť, že presne vďaka takýmto "chorým" postupom a prístupom, ktoré sú podľa danej mamičky, tu máme takú situáciu akú máme. Či azda by bola spokojnejšia, keby že je syn chorý na Covid-19, nikto by o tom netušil a pri operácii by nastali komplikácie? Potom by sa sťažovala, aký blbý doktor, zaostalý, ktorý nemá žiadne IQ...Každý normálny človek je zdravo opatrný a nebude predsa riskovať. Kto berie koronu na ľahkú váhu je ľahkomyseľný a nezodpovedný a ohrozuje potom ostatných.

nuska
5. máj 2020

Robím osobne tieto testy tak mi napíš zodpoviem. Ale čo sa týka platenia je to veľmi otázne, každý deň sa to mení, ani my sami nevieme co poisťovne preplatia a to dokonca aj to predoperačné u syna.

nika82
5. máj 2020

@nuska prosim ta robite teraz aj testy pre samoplatcov nemyslim Covid

tncka
5. máj 2020

@erika123455 to preplati ZP ak to je kvoli operacii. Potrebujes ale ziadanku od obvodaka.Ja som si par dni dozadu musela tiez dat kvoli zakroku urobit test a neplatila som nic. Vysledok posielaju do sms este v ten aleno na dalsi den

bubu62
5. máj 2020

@erika123455 môj manžel ide v pondelok na operáciu a test mu preplatí poisťovňa.

erika123455
autor
5. máj 2020

ANo preplaca poistovna aj mne aj synovi uz som si to zistila ale dakujem

bubu62
6. máj 2020

@erika123455 riadna diskusia😂.