Pijem príliš veľa vody

10. nov 2023

Ahojte, mam taky problém... za deň som schopná vypiť aj 6 litrov vody a cez leto ešte aj o 2l viac... som z toho zúfalá lebolen za večer vypijem 2 a pol litra vody.... mate alebo mali ste aj vy takýto problém? Som z toho zúfalá už

bloger
10. nov 2023

Však to je dobré, že piješ veľa vody.

autor
10. nov 2023

@bloger môjmu okoliu to už príde moc, hlavne co čítam na internete o intoxikacii a podobne

bela30
10. nov 2023

To si stale smadna ci ako? Lebo pokial ano, moze to znacit aj zdrav.problemy, napr.cukrovku a pod.

ivik4
10. nov 2023

Si z toho zufala ? Nerozumiem , ty mas nutkanie tolko pit akoby si bola ,,zavisla" ? Tak velmi smädna isto niesi, ci?

januska12323
10. nov 2023

Chceš si odpáliť obličky a spol.? Nie, nie je to normálne a čudujem sa, že si ešte nebola u doktora. Neustály smäd môže byť znakom milióna chorôb.

simulienka2207
10. nov 2023

Ale ty si aj reálne smadna, alebo to je len zlozvyk?

domiklik
10. nov 2023

Není to ok

vevapeto
10. nov 2023

Treba zájsť k obvodnému, toto nie je OK.

marca12
10. nov 2023

Nie je dobre pit az takto vela vody. Musis zistit pricinu a naucit sa ovladat.

samimami777
10. nov 2023

Píšeš veľmi málo informácií. máš fyzicky namáhavú prácu / veľa športuješ ? Ako vyzerá tvoj denný jedálniček ? Ješ dostatočne ? Lebo ja som kedysi tiež toľko vody pila aj viac keď som pracovala v nemocnici 12tky na náročnom odd. celý deň na nohách a pomaly nič nestíhala jesť , kopu krát som ani obed nemala tak som pocit hladu "zaháňala" vodou , tá mi vždy na chvíľu zaplnila žalúdok. Niesi podobný prípad ? Nemáš namáhavú prácu/fyzickú aktivitu/ješ dostatočne ? Ak nie treba to riešiť s lekárom

anjelicek26
10. nov 2023

To je strasne vela. Ze 8l v lete🫣🫣🥶Urcite vysetrit cukrovku a neodkladaj to...znicis si oblicky...

janulik2008
10. nov 2023

Kolega vypil 6x2L minerálky za deň a mal cukrovku. Podľa mňa to nie je ok

samimami777
10. nov 2023

Alebo máš skrátka neustály pocit smädu ktorý sa snažíš zahnať? To by mohol byť znak cukrovky. Alebo nejesť veľa sladkého /slaného? Nepiješ veľa kávy/čajov ktoré by ťa odvodňovali? Tiež by bolo fajn vedieť čo myslíš pod pojmom vody. Lebo je iné čistá voda a úplne iný prípad sú sladené vody/ sýtené malinovky/ sirupová voda atď. Lebo ak piješ sladené /sýtené tak z tých ostaneš ešte viacej smädná ako si bola

alickapusinka
10. nov 2023

ja som veľa pila to je prvý príznak cukrovky.

pinkgirl
10. nov 2023

Záleží čo rataš do tekutín. Napríklad káva odvodnuje a nezaratava sa do pitného režimu. Ja sa u seba riadim príjmom 500ml tekutín na 10kg mojej váhy.
Ty si daj vyšetriť cukor, možno máš nábeh na cukrovku.
Ale je veľa povolaní kde človek "vypoti" veľa tekutín a teda musí ich aj veľa prijať. Fyzický výdaj potu sa vyrovnáva príjmom.

didi44444
10. nov 2023

Cukrovku vysetrit jednoznacne

michaela329
10. nov 2023

A tých 6l máš odmeranych, či je to Tvoj pocit? Ja pijem cca 4l denne (v lete asi viac) a pijem aj v noci☝️, smädí ma. A práve kvôli cukrovke som si to merala - vyšetrenia dopadli ok, obličky mám v perfektnom stave, jednoducho si moje telo pyta viac vody - slová internistky. Ak si zdravá, nespôsobuje Ti to problémy - tak je to ok a pi tak, ako Tebe vyhovuje.
Len sa to snaž striedať, občas si daj slansiu mineralku, aby si si neodcikala mineraly z tela.

majamat
10. nov 2023

uz je to dost rad, urcite vysetrit. moze to byt hocico - cukrovka, aj nedostatok vasopresinu ( hormonalna porucha ), problem s oblickami a aj dalsie.
tiez psychika - nuda.

na sebe som si vsimla, ze ked mam obdobie, ze pijem dost, casto byvam smadna. no mavam obdobia, ked pijem ozaj malo a takmer smad nepocitujem.

telo sa asi akoby prestavi na stav, v akom sa nachadza, ak je vysoky prijem tekutin, oblicky vsetko prepustaju von a ty opat pocitujes smad. je to taky zacarovany kruh.

este mi napadlo, doplnaj mineraly, zrejme sa ti takto dost vyplavuju, no uplne najlepsie by bolo co najskor k dr., ak to trva dlhsie, mozes mat fakt nizke hodnoty mineralov a to treba urcite co najskor riesit, inak tovje telo trpi.

marianarem
10. nov 2023

Ja som to veru raz mala, presne tych 6l denne som pila. Dostala som sa aj do nemocnice pre podozrenie na cukrovku. Ta sa ale nepotvrdila. V ramci vysetreni mi ale na 2 dni zatrhli tekutiny a potom merali hustotu mocu. A za tie dva dni nastal nejaky restart a uz som potom pila normalne. Zaver bol, ze psychika.

blunka
10. nov 2023

Ja pred asi 18 rokmi. Tiež tych cca 6l denne. Pri meraní som viac vycikala ako vypila 🙂.
Cukrovka opakovane nepotvrdená ale otec mal tak sa to ako prve predpokladalo (doteraz nemám) potom par dni v nemocnici vyšetrovaný diabetes insipidus (to nie je cukrovka len porobny nazov) tiež nepotvrdené.
Zostalo to vtedy nejako že asi zlozvyk a psychika.
A asi to aj tak bolo.
Dodnes pijem o nejaký litrik viac ako bežny ĺud ale nie tak moc ako pred 18 rokmi.

cervenaruza123
10. nov 2023

Moze to byt priznak nejakych chorob, ale existuje aj take cosi ako zavislost na vode, co je dnes taky moderny fenomen, lebo sa tolko propaguje pitny rezim. Urcite by som sla s tym k obvodnej lekarke, aby si zistila, ci fakt nemas nejaku chorobu, ak ta stale tak smadi.

atinkaa
10. nov 2023

@autorka nie je to vporiadku, je to silene mnozstvo vody a to aj ak by si bola sportovec, v neviem akej zatazi - okrem toho, ze tym trpia oblicky, ze sa mozes obrat o mineralne latky, tak bacha aj na opuch mozgu tym co praktizujes. A vcelku trefna je odpoved nad mojou - je to fenomen doby, nielen pit ale u nas aj to, ako kto vyzera. Teda zvaz ako velmi tou vodou kompenzujes a ako velmi mas to svoje pitie pod kontrolou, teda ci to nie je nejaka kompulzia(cosi, co ta nuti ista vypit dalsi pohar)

moznosti s cim pitie nadmerne suvisi su viacere, tu mas par info kopirovanych z clankov:
Aquaholismus neboli přepíjení je totiž podobná závislost jako na drogách nebo alkoholu.

Hyponatrémie, neboli intoxikace vodou, je stav, kdy je hladina sodíku pod 120-110 mmolů na litr (smrt nastává při koncentraci méně než 105 mmolů na litr) a hladina dalších elektrolytů v krvi je nadměrně zředěna vodou. Projevuje se paradoxně podobně jako dehydratace, tedy stavu, kdy má tělo vody nedostatek. Objevují se symptomy jako jsou bolesti hlavy, nevolnost, zvracení, svalové křeče, halucinace, únava, mentální dezorientace a záchvaty.

Převodnění je zvláště nebezpečné, pokud máte problémy s ledvinami. Výzkumníci naznačují, že může skutečně způsobit chronické progresi onemocnění ledvin. To může také podnítit zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění.

Nadměrné pití vody může vyvinout nepřiměřený tlak na svého srdce v důsledku zvýšení krevního objemu a také vést k záchvatům v některých případech.

karush
11. nov 2023

Podľa mňa psychogénny diabetes insipidus, už to tu bolo spomenuté, že nemýliť si to s cukrovkou. Keby to bol periférny či centrálny DI, tak mi ver (vlastná skúsenosť), že by si nevedela fungovať bez liečby v každodennom živote. To je močenie každú chvíľu aj v noci a dosť veľké množstvo moču naraz a neutišiteľný smäd taký, že tiež by ťa to dohnalo už prvý deň k lekárovi.

majamat
11. nov 2023

@karush ano suhlasim.
ak by to bol diabetes mellitus, uz by sa stav asi zavazne zhorsil bez leicby a obzvlast pri tak vysokej potrebe pit uz dlhsiu dobu , by glykemie museli byt fakt vysoke.

karush
11. nov 2023

@majamat Ja som mala na mysli diabetes insipidus-močovú
úplavicu, ale súhlas, že aj pri DM by si týmto spôsobom vážne poškodila zdravie.

majamat
11. nov 2023

@karush naznacila si porovnanie, lebo si napisala, aby si to nemylili s normalnou cukrovou, cim si klasicku cukrovku vylucila.
preto som napisala, ze suhlasim, lebo normalnu cukrovku vylucuje uz to, ze to am taky dlhy priebeh a nezhorsuje sa jej stav, preto je to skor diab. insip.

majamat
11. nov 2023

@karush tiez mi napadlo, ze by s amohlo jednat aj o DI. spomenula som hore vyssie ze jej moze chybat vasopresin/addiuretin, len som to nenapisala pod nazvom Dg.

autorka:
aj pri ochoreniach obliciek byva polyuricka faza a samozrejem pri strate tejutin moze byt aj smad, ale netusim,a ko dlho takato faza moze trvat a ci moze tak dlho trvat bez inych priznakov.

no kazdopadne vsetky tieto ochorenia treba vylucit, viacere sa daju vylucit zakladnym odberom.

karush
11. nov 2023

@majamat Jaj tak, prepáč, zle som pochopila tvoj príspevok.

Ešte pre autorku doplním, že kým som bola v nemocnici bez liečby, ale s močovým katétrom, tak tie veľké straty vody močom som nedokázala doplniť vodou, stále tam bol ten neutišiteľný smäd a minerály boli už vyššie, potom to prešlo do opačného problému, že som prestala močiť, tak ten smäd okamžite ustal, ale potom aj tekutiny boli zakázané resp. minimum a potom opäť sa rozvinul diabetes insipidus 😬, ale už bol liečený.

majamat
11. nov 2023

@karush zazila som jendu zienku s diab. isip. uz so stanovenou dg.
za poobedie vypila asi 6x1,5l vody. pila kazdu hodinu a kazdu hodinu mala sacok na moc plny ( mala kateter ). ona uz mala liecbu - kvapky do nosa Addiuretin. nasledne jej boal zvysena davka a stav sa upravil.
bol to smutny pripad ona mala 37r a rozsiahlu rakovinu pluc, bola uz leziaca, nevladala uz. zakratko zomrela.

karush
Autor odpoveď zmazal
Zobraz