Pichanie Fraxiparine

jlynj
28. dec 2016

Dobrý deň. Mám zlomenú nohu a doktor mi nakázal pichať si Fraxiparine 0,3ml. Nopo výbere ihly z brucha mi tieklo trochu krvi. Je to nejaký problém? Má s tým niekto skúsenosť? Za odpovede ďakujem

eeffka
28. dec 2016

@jlynj nepichaj kolmo ale trochu do kriva.ja som pichala mame po operacii a niekedy krv tiekla niekedy nie.

mirka_sen
28. dec 2016

Chyt si kozu do dvoch prstov...vpichni ihlu pod 45 stupnovym uhlom a aspiruj...aspirovat znamena potiahnut piestik dohora ak sa ti zjavi v striekacke krv tak to neaplikuj ale pohni kus ihlou dovonku ...ked tam mas krv tak si napichla kapilaru a to nieje dobre lebo fraxiparin sa ma vpichovat pod kozu 🙂

majba
28. dec 2016

@jlynj kratkodobo to problem nie je. ja som pichala cele tehotenstvo, teraz opat a po fraxiparine mi po vpichu tiekla krv aj na druhy den a hrozne ma vpich svrbel a robili sa mi bolave hrce, tak mi ho po pol roku vymenila za clexan a teraz v pohode.

igorfuxo
28. dec 2016

Ano, ja som mala krvave bodky po celom pyzame, aj po plachte..pichala som si vyse polroka a skoropo kazdom vpichu mi tiekla krv. Niekedy aj na druhy den este.. Je to normalne.. Ja som mala aj hrce a modriny a velmi ma svrbelo. Trosku pomahal heparoid, ale nic moc.. Drzim palce!

majba
28. dec 2016

@mirka_sen co ja viem, tak fraxiparin sa nesmie potahovat do striekacky, to mam z hematologie z Kosic a aj v nemocnici mi tak vraveli a tiez sa nesmie vytlacat bubilnka von zo striekacky.

mirka_sen
28. dec 2016

@majba nechapem..a ako inak chcete aplikovat fraxiparin vpichom ak nie zo striekacky?

mirka_sen
28. dec 2016

Popripade si to vpichni do ramena v nemocnici to tal robime najcastejsie 🙂

majba
28. dec 2016

@mirka_sen fraxiparin sa aplikuje zo striekacky. ja som reagovala na aspirovanie, potiahnutie piestika dohora, ak sa zjavi v striekacke krv... to je to, co ja mam z hematologie a z nemocnice, kde som lezala info, ze sa robit nesmie.

jeennyv
28. dec 2016

@jlynj mamca pichala pri zlomenine po operacii ocikovi problem nebol len musis tu kozu nabrat a mat ten grif

jlynj
autor
28. dec 2016

Baby ďakujem vám za pomoc🙂

mirka_sen
28. dec 2016

@majba no ja som sestra a pri subkutannom(podkoznom) vpichu stale aspirujem...aby som zistila ci som nevpichla do kapilar 🙂 najcastejsie pichape fraxiparin do ramena...nezvykne to pacientom opuchat...svrbiet to uz neviem nakplko ja som nastastie ten co podava nie co dostava

wewika1
28. dec 2016

@mirka_sen panboh uchran dostat sa do takejto nemocnice kde sa subkutanne aplikacie aspiruju🙈😊
@jlynj vytvor si koznu riasu a aplikuj kolmo(tak by sa malo), sikmo, ako ti len bude lepsie...Ziadne vytlacanie vzduchovych bublin, ziadne spätne nasavanie...niekedy proste krv bude inokedy nie😊

mirka_sen
28. dec 2016

@wewika1 no je to spadova nemocnica pre bb kraj ;) myslim ze tam sa premlelo tych ludi ktorym subkutanne vpichi aspirovali lebo ma to tak ucili na troch uplne roznych oddeleniach ;)

mirka_sen
28. dec 2016

@wewika1 *vpichy

wewika1
28. dec 2016

@mirka_sen co je dovodom pre aspiraciu subkutanne podavaneho injekcneho VODNEHO roztoku? Ja len zo zvedavosti z pohladu doktorky s atestaciou z farmakologie a niekolkorocnou praxou v nemocnici😉

mirka_sen
28. dec 2016

@wewika1 a preco by sa mali potom zbytocne robit modriny ?🙂

wewika1
28. dec 2016

@mirka_sen co maju modriny spolocne s aspiraciou? Kapilary trafis ci chces alebo nie,kedze (a to ucili asi v kazdej skole) su rozvetvene v celom tkanive. To ze sa ti nenasala krv do striekacky este neznamena, ze si nenarusila kapilary pri prechode a nebude modrina😉 Aspiracia je podstatna pri aplikacii i.m., i.v. a hlavne pri aplikacii olejovych suspenzii...aspiracia predpripravenych shotovych striekaciek je dezinformacia

mirka_sen
28. dec 2016

@wewika1 no my ich nemame predpripravene ...pacienti doma ano...ale nikdy mi nevytiekla ani kvapka krvi 🙂 ..a moj modrinovy stit je cisty 🙂

mirka_sen
28. dec 2016

@wewika1 ale skusim takto poucat na oddeleni...uvidim co mi na to povedia ;)

majba
29. dec 2016

@mirka_sen ja nie som zdravotna sestra ale nemyslim, zeby mi doktorka z hematologie chcela zle. fraxiparin a clexan je predsa jednorazova uz predpirpravena injekcia vhodna pre uplnych amaterov. Aj v navode na pouzitie je napisane. Chytit riasu kolmo pichnut. Nic ine sa okolo toho neriesi. Ja picham uz cele druhe tehotenstvo. Dokopy to uz bude aj dva roky. A svrbenie po vpichu som mala jedine z alergie na fraxiparin. po clexane sa mi to este nestalo. a modriny, tie som mala po fraxiparine. ale po clexane ani jedna. a to si injekcie aplikujem stale rovnako. chytim riasu, pichnem injekciu, vytlacim vsetko zo striekacky, vpich nikdy nepritlacam ani nemasirujem. Podla mna tie modriny su proste nahoda, bud ich niekto ma alebo ma taku kozu, ze ich proste nema.

rainee
10. okt 2020

Ahojte ja som teraz dostala fraxiparine po operácii. V nemocke mi to pichali sestričky ale úplne hrozne, stipalo to a mam po 1 vpichu veľkú modrinu na každej ruke. Dnes som si to mala pichnúť ja doma, sama do ruky nehrozí tak som to dala do brucha, ale je mi z toho normálne zle 🙄 zatiaľ mam len minimodrinku a po aplikácii mi okolo scervenala koža. Neviem ci to nebude alergia na to. Ze už nevymysleli dáke lieky miesto týchto hnusných injekcií.

marca12
30. apr 2021

@mirka_sen prosim ta a neznizuje to ucinok,ak sa pichne do ramena? Mame po operacii a po dobrati fraxiparinu sa dostavila tromboza. Nasadili dalsi fraxiparin,ale uz mam strach,ci to pomoze a netreba aj ine lieky