Perthes

eengee
17. feb 2024

Ahojte,
Diskusii je tu zopar s touto temou, je ich ale pomenej a starsie. Rada by som nieco aktualne.
Je tu niekto, kto ma tuto diagnozu aktualne?

andreakotesova
17. feb 2024

Aktuálne - brat ma uz po chorobe a v 38 rokoch je už zrelý na výmenu bedrového kĺbu.

eengee
autor
17. feb 2024

@andreakotesova v akom veku mu to zistili a ako to liecili?

andreakotesova
17. feb 2024

@eengee mal +/- 9 rokov, nosil cez 3 roky na nohe aparát. Za celý ten čas, na tu choru nohu nestupil. V dospelosti si nechal pichat do kĺbu plazmu a pod. Operovane to nemal. Noha sa mu skrátila o cca 2 cm.

eengee
autor
17. feb 2024

@andreakotesova noo jemu to zistili vo vyssom veku, co nam bolo povedane tam to uz ma nasledky do zivota (presne vymena klbu v relativne mladom veku a skratena noha)...

andreakotesova
17. feb 2024

@eengee ale teda už ako novorodenec nemal vyvinuté "jadierka". Nosil "remene", ci co to bolo.

eengee
autor
17. feb 2024

@andreakotesova no tak to ma asi s tym suvis... dakujem za info a brachovi prajem nech ma co najmenej bolesti

andreakotesova
17. feb 2024

@eengee ďakujem

saska.j
17. feb 2024

Môj muz mal ako dieťa perthes. Celé detstvo prelezal v nemocnici a v kúpeľoch pomaly

eengee
autor
17. feb 2024

@saska.j prosim ta, v akom veku mu to zistili? Je to velmi dolezite, pretoze ak to zistia pozdejsie tak su nasledky...
Hladam niekoho komu to zistili v nizsom veku (4-5) a je to aktualne, rsp. to liecia teraz
Kazdopadne ma zaujima, ako funguju ludua ktori si tym presli v detstve, budem vdacna za info. Ma problemy s pohybom (bedrove klby), ako je na tom manzel teraz?

saska.j
18. feb 2024

@eengee nepamätá presne aké asi v 6tich rokoch. Občas máva bolesti keď napr dlhšie šoféruje alebo je prepracovaný. Ja čo som sa pýtala ortopéda nášho tak mi povedal že zvyknú to mať deti okolo 6teho roku vacsinou

eengee
autor
18. feb 2024

@saska.j nuz podla mojich info su to deti okolo 5 roku ale zo skusenosti viem, ze to mavaju aj mensie deti. On to mal operovane alebo presiel bez zasahu?

saska.j
18. feb 2024

@eengee bol operovaný čo viem ale pozistujem info.

saska.j
18. feb 2024

@eengee no tak operovaný nebol odmietol. A prestal napr počúvať rady doktorov lebo mu všetko zakázali čo sa týka športu ale on aj napriek tomu hrával hokejbal napr aj súťažne a mu to pomohlo.

eengee
autor
18. feb 2024

@saska.j dakujem za info, predpokladam, ze zakaz sportovat mal po vylieceni a ten porusil...ci?

saska.j
19. feb 2024

@eengee práveže nie. Ako mu zistili perthes tak mal zakázané športy..mohol len plávať a ešte niečo nepamätám. Ani lieky nebral aj operáciu odmietol.Ale on si povedal že skúsi športovať, že nebude počúvať zákazy a pomáhalo mu to. Nemal bolesti.

eengee
autor
19. feb 2024

@saska.j super, tak dakujem za info 🙂

saska.j
19. feb 2024

@eengee nemáš zaco