Pečeňová encefalopatia

monuska74
19. nov 2021

Poprosím o informácie o tejto chorobe, ide o príbuzného, ktorý nikdy nepil a táto choroba sa uňho prejavila.
Dakujem za každé aj malé info.
Dotyčný býva dezorientovany, spavi, cez deň v noci je hore, problém s pamäťou, koncentráciou, spomalené myslenie, koordinácia, trás rúk, nevie sa vyjadrovať. Ak niekto ma dáke skúsenosti, poprípade vie o niekom, ako sa, taky človek lieči, keď lekári sami nevedia, budem vďačná.

sisa_s
19. nov 2021

@monuska74 pecen ma vysetrenu? Aky proces tam prebieha? Cirhoza nemusi byt len z alkoholu...V liecbe encefalopatie je dolezite obmedzit bielkoviny v strave vyrazne, laktuloza, antibiotika sa davaju a konecnym riesenim je transplantacia pecene

monuska74
autor
19. nov 2021

@sisa_s ďakujem za koment.
Áno je tam cirhoza pečene a zároveň encefalopatia. Podotýkam nikdy dotyčný nepil ani nepije. Lekári len menia lieky, sem tam upravia dávky. Nastáva uňho to ze ma vysoký amoniak, preto tie stavy co som písala. Ale žiadne stanovisko nedali, len sem tam hospitalizácia, a pustia domov. Keď je vysoký amoniak, vtedy je človek mimo, a ma problémy s orientáciou a pamäťou. Cez deň spavi, v noci hore, otočený režim. O transplantácii lekári nič nevravia a príbuzný nevie ako ďalej, keďže žije sám. Preto skúšam sem písať, ako taký človek má ďalej žiť, fungovať ako tak.. Ci niekto niekoho nepozná s takýmto ochorením a tým celým priebehom. Kde takýto človek má hľadať pomoc, keďže lekári ho odpalkuju.

sisa_s
20. nov 2021

@monuska74 no amoniak sa vytvara z bielkovin, preto nech si najde prisnu nizkobielkovinovu dietu a laktulozu kupi v lekarni

monuska74
autor
20. nov 2021

@sisa_s on presnú diétu ani nemá nakoľko vždy sa to mení teda lekári sami nevedia, jeden povie bezmäsité, druhý že môže, hrúza. A na vyprazdnenie berie dufalac, aby sa amoniak nedvíhal.

sisa_s
20. nov 2021

@monuska74 vygooglite nizkobielkovinovu dietu a dodrziavat, duphalac je laktuloza, to je v poriadku...lieci ho gastroenterolog alebo hepatolog?

monuska74
autor
20. nov 2021

@sisa_s po niekoľkých dlhých mesiacoch ho zobral hepatolog, veľmi nepríjemný lekár. Ale žiadne rady od neho. Cele zle, myslím ze tam bol 2 krat len, urobil sono a toť všetko. Ako taký človek s takou chorobou ma ďalej fungovať, čo bude nasledovať ďalej? Ake sú ďalšie postupy + kam sa obrátiť? Skúšam preto tu o rady.

sisa_s
20. nov 2021

@monuska74 musi sa mu venovat specialista, my ho tu nevyliecime, najdite nejakeho dobreho gastroenterologa v okoli