Ahojte, pred rokom ma začala po turistike bolievat päta. Bola som u doktora a ze vyrástok na kosti. Potom mesiace bol klud. Momentálne je to tak, že ráno sa zobudím, vstanem a silná bolesť, dokonca sa na ňu budím v noci. Najhoršie keď chvíľu sedím, postavím sa a ostrá bolesť. Čítala som o razovych vlnách. Je to veľmi bolestivé? Netušila som, že jeden vyrastok na päte môže narobiť toľko bolesti. Čo vám pomohlo? Mám ploché nohy. Môže to mať súvis?
@erikaa09 pomohlo? Je to bolestivé?
Rázová vlna shock vôbec neboli, a pomohla mi
@kakakina ďakujem
V prvom rade odporucam navstivit s tym lekara. Moze to byt ostroha, ale aj plantarna fascitida. Aj tvoj vseobecny lekar by ti to mal vediet urcit z vysetrenia a poradit, ako dalej. Ja som mala dlho nelieceny zapal na plantarnej fascii a uz s tym mam 2 roky problem. Cize kazdopadne radim nepodcenit to.
@majka36912 bola som u obvodného, poslal ma na rongen a na základe toho mi povedal ze vyrastok na kosti. Ďalej neriešil. Tak pôjdem zase k nemu.
mne ortopéd predpísal rehabilitácie,pomohli mi.
keď ma to chytilo druhý krát, fyzio poradila cviky a našla som aj na YT.Pomohla som si sama cvikmi
Mne pomohla elektroliecba,magnetova terapia a biolampa. Mala som na obidvoch patach, klasicku ostrohu vzdu na pate. Neskutocna bolest. Odvtedy pokoj, klop-klop.
@tykat musím s tým niečo robiť lebo je to neskutočná bolesť
To som spomenula namargo toho, ze pises, ze si tam mala par mesiacov v klude tu nozku a teraz to znova zacalo. Lebo ono tieto dve bolesti su velmi podobne, ale zapal na plantarnej fascii je citit od paty az smerom k prstom na chodidle, kde sa ta slacha nachadza. A prejavuje sa to tiez tym sposobom, ze napriklad ked dlhsie sedis a vstanes, tak to boli, pri chodzi sa to vacsinou rozchodi, ale najsilnejsia bolest su take tie prve kroky po tom, ako mas nozku oddychnutu. Najviac ma to bolievalo rano, ked som doslapla na tu nohu, ked som to trochu rozchodila, bolelo to menej, ale inak ta bolest trvala nonstop, v neskorsom stadiu aj vtedy, ked som len sedela alebo lezala.
Na to je aj laser, rázová vlna s diatermiou a nakoniec ožarovania.
Musis ist na ortopediu, nasledne k rehabilitacnemu lekarovi. Predpise ti rehabilitacne procedury, ziadna z nich neboli. Budes mesiac chodit na rehabku a casom bolesti ustupia.
A ano ploche nohy neprospievaju, takze cviky na chodidlo + orto vlozky by mali byt tiez.
@vanilkovazmrzka ďakujem
@majka36912 to ma mrzí a už je lepšie,m
@majka36912 mňa tiež najviac bolia prvé kroky, potom to rozchodim. Teraz to bolí aj v kľude. Idem to riešiť. Tebe dúfam tiež pomohli lekári. Pekný deň
ja mám tiež pätovú ostrohu. Chodila som na rázové vlny - 7 x. Je to odvtedy 2 mesiace a teraz ma to začalo zase bolieť. Doktor povedal, že ešte pár mesiacov ma to môže pobolievať, ale potom by som už mala mať pokoj. No neviem, dosť ma to bolí. A rázová vlna ma nebolela vôbec.
Drzim palceky, nech sa ti to polepsi. Ak by si mala problemy s fasciou, ani toho sa netreba bat, najprv sa lieci protizapalovymi liekmi, ak nepomozu, tak az potom oziare a rehabky.
Ano da sa to rozchodit, najhorsie bolo rano urobit prve kroky. Inak mne predpisali aj vlozky na mieru a denne ich nosim, myslim ze tiez pomahaju.
@majka36912 ďakujem pekne
Baby, prečo ten vyrastok neodstrania chirurgicky?
Aj mne pomohla razová vlna. Nebolelo to vôbec. Bola som iba 2x. Stalo ma to spolu cca 70 eur. Po dlhom chodenie päta občas pobolieva, ale dá sa...
ahoj, mam kalcifikaty (alebo teda vyrastky) na oboch nohach a na oboch zospodu aj zboku. nosim ortopedicke vlozky na mieru. cvicim.
na jednej (tam ma to bolelo zospodu ako je chodidlova cast paty). pomohla protizapalova strava (6 mesiacov uplne vynechanie cukru, medu a vsetkych sladkych veci a mucnych jedal) a ozarovanie (bola som v lete 2023 a zatial neboli).
na druhej (mam zboku pod clenkom ako sa upina achilovka) - nechcela som hned oziare a neviem sa teraz prinutit jest protizapalovo. prestala som behat, miesto toho bicyklujem, aby neboli narazy na patu. rehabilitacie nepomohli. razova vlna - bola som 8x a vraj do 4 tyzdnov sa to ma ukludnit - zatial som len 1.tyzden po nich. stale mam bolesti a aj razove vlny ma boleli a intenzivne. ale je to kratka procedura, tak som to vydrzala.
vela som o tom citala. niekomu pomohli ortopedicke vlozky, niekomu rehabilitacie a strecing s masazami, niekomu razove vlny, dalsim ozarovanie, zopar ludom operacia a nasli sa aj taki, co absolvovali vsetko a nepomohlo nic ...
odporuca sa vyvazene stravovat, prikladat lad (na zmensenie opuchu a zapal, pripadne protizapalove lieky), mat idealnu hmotnost a vhodnu obuv, strecing a cviky (su aj na yt) a masaze, ortop.vlozky. a ked to nepomoze, tak razova vlna (asi vsade platena) / oziare / operacia (asi je tiez platena, aspon co som na nete citala). a kludovy rezim (ak behas a pod.).
tak drzim paste, nech nieco pomoze.
ps: je potrebne ist za obvodnym, nech ta vypise k ortopedovi. ten podla rtg zisti, ci mas kostne vyrastky a povie co dalej.
Razova vlna