Pásový opar

Včera o 14:07

Dobrý deň
Prosím vás manzel ma pásový opar už asi 5 dni dostal na to lieky. Pluzgiere nema iba vyrážky. Je to nebezpečné ak máme dieťa? Dr vravela že infekčné su tie pluzgiere a ta tekutina v nich. Ďakujem

martul
Včera o 14:12

@taktotedanie je kožná doktorka myslím, možno poradí.

stanulienkat
Včera o 14:14

Je to infekčné. Nepoužívať spoločné uteráky, prat prádlo na vysokej teplote, dezinfikovať vaňu umývadlo a dieťa čo najviac separovať od manžela.

stellarstar
Včera o 14:25

@martul ona je očná nie kožná

majamat
Včera o 14:31

tazko povedat, ci je infekcny, ci nie.
neviem ke velke dieta mate, ale ak nemalo kiahne, tak moze dostat kiahne. pasovy opar nedostane. no kludne moze aj odolat.

sasa1310
Včera o 14:54

pokiaľ nie sú mokvajúce pľuzgiere, tak nie je infekčné

thirstymonk
Včera o 15:32

Boze, ale stresujete. Pasovy opar nie je nic ine, nez kiahne (herpes zoster), cize maximalne dieta dostane kiahne, co vlastne aj chces.

domka222
Včera o 15:58

Ja keď som mala,mi dr povedal,že je malá pravdepodobnosť, že by dostali kiahne. Museli by prísť do priameho kontaktu s tekutinou. A tak aj bolo,ani jeden to nedostal a to dcéra spávala ešte pri mne v posteli

taktotedanie
Včera o 16:52

@martul niesom kozna

martul
Včera o 17:07

@taktotedanie tak prepáč, zmýlila som sa.

taktotedanie
Včera o 17:52

Malo dieta kiahne?

autor
Včera o 18:06

@taktotedanie nie dcérka ma 18mesiacov

autor
Včera o 18:07

@majamat dcera ma 18mesiacov kiahne nemala

sovica
Včera o 18:14

@autorka Ak dodržiavate hygienu, nemalo by sa nič stať. Ja som mala tiež pásový opar a deti kiahne nedostali. Švagor sa obával najviac, lebo v detstve kiahne nemal a na "staré kolená" ich nemal chuť chytiť. Nikto kiahne ani pásový opar nedostal. Hygiena je základ! Nech to má manžel stále prekryté a poriadne si umýva ruky. Do jeho uteráka sa neutierajte ani náhodou, v jeho postli nech dieťa neleží a ak si chceš byť úplne istá, radšej nech teraz obmedzia bližší kontakt. Manželove veci per zvlášť. Toto je, myslím, taký základ.
Aké lieky dostal manžel? Nech užíva aj B-čko a kým sa mu to nezahojí, mal by sa vyhýbať fyzickej aktivite (ak ťažko pracuje, horšie a dlhšie sa to hojí).

autor
Včera o 18:20

@sovica lieky sa volaju zovudex ... Uziva aj milgamu cize vit B. A chodí aj na injekcie...
Dakujem za radu

taktotedanie
Včera o 18:22

Je mozne ze sa nakazi

autor
Včera o 18:29

@taktotedanie preco?

sella38
Včera o 18:43

Moze dostat kiahne. Pasovy opar nie.

sovica
Včera o 18:50

@taktotedanie Vôbec sa nemusí nakaziť. Moje deti kiahne nedostali, ani švagor a bola so mnou v kontakte aj tehotná kamoška s 2 deťmi (vek 5-9) a nenakazili sa (aj bábätko/momentálne už 3 ročné dieťa, je zdravé - kamoška o tom, že mám pásový opar, vedela).
@autorka Zovudex je dobrý, obsahuje brivudín a rýchlo zaberá. Má síce viac nežiadúcich účinkov, ale to má skoro každý liek. Ja som v Nemecku dostala taký liek (už si nepamätám názov), že už na krabičke (nielen v príbalovom letáku) bolo napísané varovanie, že môžem umrieť. Tak si hovorím, no fasa😲, ale z nežiadúcich účinkov som nemala, chvalabohu, žiadne.

taktotedanie
Včera o 19:01

Lebo je v jednej domacnosti s niekym kto ma pasovy opar
Ak dieta nemalo kiahne moze dostat ( vyssia pravdepodobnost) a ak ty si nemala kiahne mozes aj ty ( budes to znasat horsie)

sella38
Včera o 19:07

@sovica ved pise, ze je MOZNE, ze sa nakazi.

taktotedanie
Včera o 19:10

@sovica ja som nepovedala, ze sa urcite nakazi prosim neprekrucaj moje slova
Ja som napisala, ze moze a naozaj moze, ze sa nenakazilo ludia v tvojom okoli bolo ich stastie
Ja som lekar takze s tymto som sa uz viackrat stretla a je pravdepodobnost, ze dieta ochorenie a ked to neprekonala ani autorka tak aj ona

barbora854
Včera o 21:25

Ja by som dieťa k nemu nepúšťala a už len z toho dôvodu že herpesu sú veľmi nebezpečne .treba si o nich niečo aj naštudovať a nie banalizovat ako tu tieto naše “lekárky vseveduce”.herpeticka encefalitída vám niečo hovorí milé dámy?herpesy sú pre malé deti extrémne nebezpečne !ked čítam -max dostane kiahne ide ma urvat 🤦🏻‍♀️pri herpesoch je možné všetko keďže sa uložia do nervového systému a ostanú tam už celý život a aktivujú sa kedykoľvek a na ktorej koľvek časti tela a nehovorím o tom že dokážu postihnúť aj zrak sluch vnútorne orgány a áno aj mozog !takze Mila autorka riad sa materinským pudom a zdravým rozumom

barbora854
Včera o 21:43

Článok ktorý tu písala mamka z vlastnej skúsenosti

sovica
Včera o 21:57

@barbora854 A Ty si "lekárka vševedúca"? Keď tu už ideš šíriť paniku a vystrašiť @autorku, tak si tiež niečo o tom naštuduj a nepreháňaj. Herpetická encefalitída predstavuje ochorenie spôsobené vírusom herpes simplex typu 1 a 2 (HSV-1 a HSV-2). HSV-1 sa obyčajne prenáša slinami a HSV-2 sa prenáša sexuálnou cestou alebo z matky na novorodenca pri pôrode.
Ovčie kiahne (Varicella) nie je kožné ochorenie, ako si to niektoré matky myslia. Je to ochorenie celého organizmu. Komplikáciami (sú extrémne zriedkavé) sú najčastejšie postihnutie centrálneho nervového systému: dieťa má bolesti hlavy, vysokú teplotu, vracia, dieťa neudrží rovnováhu pri stoji ani pri chôdzi... To je presne to, čo si pridala vyššie - skúsenosť mamičky livuska124, ktorej dieťa malo kiahne a pridružili sa k nemu komplikácie.
@autorka, naozaj nepanikár. Dodržiavajte vysokú hygienu, tak ako som písala vyššie.

majamat
Dnes o 02:48

Tak môže dostať. Moja dcéra v 4m odolala, ale v materskom mlieku sú protilátky

livuska124
Dnes o 08:40

@sovica tak, ako existuje herpeticka encefalitída, spôsobená vírusom HSV1 HSV2, tak existuje aj varicelova encefalitida, keďže varicella zoster je tiež vírus, ktorý patrí medzi herpeticke. S varicelovou encefalitídou a cerebelitidou vtedy skončili dve z jednej triedy, aj dcerina spolužiačka....nechápali ani na infekčnom, keďže je to zriedkavá komplikácia...varciela zoster je vírus, ktorý po prekonaní kiahní máš v tele a po reaktivacii spôsobuje pásový opar.

livuska124
Dnes o 09:33

@sovica inak ešte dodám, že na infekčnom nam povedali, že ak sa dcére vyhodí herpes na ústach (čo patrí medzi tie HSV1 či 2) máme rovno naklusať pre liečbu na infekčné, keďže na herpeticky vírus varicella reagovala ako reagovala....
Od toho času neznášam všetky herpeticke vírusy 🙄

sovica
Dnes o 10:34

@livuska124 Áno, ja to viem. Pásový opar som prekonala 2x. Pri oboch razoch sa objavil vtedy, keď som mala veľmi náročné stresové obdobie. Ja ale na hygienu dbám veľmi a nikto to odo mňa nechytil. Moje deti neprekonali ovčie kiahne, takže som sa dosť bála, že v tínedžerskom veku to môžu odo mňa dostať a nič. Normálne som všetko robila, aj som im varila atď. Ale ešte raz to napíšem - prísne dodržiavanie hygieny - čiže vyrážky/pľuzgieriky vždy prekryté, časté umývanie rúk, nepoužívanie rovnakých vecí/uterákov atď. A áno, v tom období sme sa vyhli tomu, že by sme mali užší kontakt (žiadne bozkávanie, túlenie, objímanie).

livuska124
Dnes o 10:47

@sovica súhlasím, prísne dodržiavať hygienu, obmedziť kontakt, bozkávanie, mojkanie žiadne.. ja som mala nedávno herpes na ústach, vieš si predstaviť moju paniku, po Tom čím sme si s dcérou prešli....našťastie ho nechytila. preliepala som ho náplasťami, dezinfikovala ruky, kľučky, predmety čo sa ich často dotykame....uterák každý svoj (to máme však bežne),...
- pozor aj na posteľné prádlo v prípade tvojho muža, autorka.

sovica
Dnes o 11:05

@livuska124 Jasné, aj to posteľné prádlo. To som @autorke spomenula (okrem iného) hneď v prvom príspevku, čo som písala: ..."v jeho posteli nech dieťa neleží"... Uteráky u nás tiež bežne (nielen pri chorobe) má každý svoj. Aj na ruky. Keď sú tu na MK diskusie ohľadom prania uterákov a čítam, že celá rodina si utiera ruky do jedného uteráka (aj keď ho vraj každý deň menia), tak ja nechápem. Však človek už môže byť nakazený/prenášač nejakej choroby, ale nie je to ešte navonok zrejmé, ale všetci používajú jeden uterák🙈