Partner sa v noci budí s tým, že má upchatú jednu nosnú dierku

okm221
2. feb 2021

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či nemá niekto skúsenosti s podobnou situáciou. Dlhšiu dobu pozorujem na partnerovi, že sa často v noci budí s tým, že má upchatú jednu nosnú dierku. Je z toho nervózny, budí mňa, smrká a nemôže zaspať. Cez deň je všetko v poriadku. Používa solny sprej, ten ale nepomáha. Rozmýšľali sme nad tým, že sa mu to stane keď je izba nevyvetraná, alebo je priliz teplo. Co by ste mi poradili? O co a môže vlastne ísť? V minulosti mal závislosť na kvapkách do nosa, odučil sa. Bolo všetko v poriadku a teraz toto.... Potom je unavený nielen on, ale aj ja....

ava11
2. feb 2021

Suchy vzduch. Menej kurit, viac vetrat, pouzit zvlhcovac. Hlavne nech si nedava nosny sprej, ja som si vybudovala pol rocnu zavislost.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
okm221
autor
2. feb 2021

@ava11
@viestta kúrenie často vypíname používame zvlhčovač poprípade nechám sušiť prádlo v izbe.. Ďakujem za rady

dadis
2. feb 2021

@okm221 susenie pradla vo vnutri nie je dobre

danusa64
2. feb 2021

Mne sa tiez stale ked lahnem spat upcha jedna nosna dierka. Kazdu noc uz niekolko rokov, ked nie od malicka, nepamatam si. Nikdy som to neriesila, spim s pootvorenymi ustami 😁 ci leto ci zima takze kurenim to nieje a v noci nekurime vobec takze tu mame skor chladno ako teplo.

okm221
autor
2. feb 2021

@danusa64 to je super, rovnako aj ja ak mám prípchaty nos, nevadí mi to, ale partner má z toho riadne nervy, niekedy nevie zaspať aj 2 hodiny... Je to únavné aj pre mňa aj pre neho... Chlapi..

okm221
autor
2. feb 2021

@dadis neviem si predstaviť v tomto počasí sušiť prádlo von.... :/ takže inú možnosť nemáme

jankapepe
2. feb 2021

@dadis dôvod?

bmuller
3. feb 2021

@jankapepe Vnutri asi mysli v miestnostiach, kde sa spi. Ved z pradla sa uvolnuju vonne latky z praskov/avivaze a to moze byt drazdive pri vdychovani celu noc.

danusa64
3. feb 2021

@okm221 tiez sa prevalujem kym zaspim. Ale da sa to, uz som si zvykla. Asi ako pises, proste chlapi😁

simca06022011
3. feb 2021

a ako dlho mu to trva? dlhsie je tyzden, dva, pol roka? Mal by ist na ORL ak je to dlhodobe a moze ist aj o alergiu na nieco - hocico, prach, nejake roztoce... /opuchne mu sliznica, ak nema rovnu prepazku/rozne velke "dierky", tak to bude citit iba na jednej strane - ja to tak mam/.
Ak je to napr. zo sucheho vzduchu, co nie v kazdom vykurovanom byte/dome je pravidlom (v byte sme mali v zime neskutocne vlhko, kolkokrat sme isli nad 60%, po oknach nam voda tiekla... v dome mavame aj 30%, zase extrem), tak existuje olej na nosovu sliznicu (vela druhov, roznych, niektore maju obmedzene pouzitie napr. max tyzden-dva, ine sa daju pouzivat dlhodobo). Ak to ma kratksie, tyzden, dva, tri.. tak vecer mozno nieco na odpuchnutie, nasivin.. ale zase si moze vybudoavt zavislost na takychto kvapkach (a teraz citam ze aj to mal, cize on realen asi s tym nosom nebude mat vsetko v poriadku, ak potreboval kvapky uz v minulosti, intenzivne). Ak by nepomohlo zvlhcenie nosa, tym olejom (inak mne morska sol robi na takyto nos este horsie) napr., isla by som ku lekarke. Mozno da nejake antihistaminika, ale hlave vysetri 🙂

robodracica
3. feb 2021

@okm221 môj manzel cca 3 mesiace dozadu sa stále v noci budil lebo mal upchatu nosnú dierku. Cez deň ani nie, ale stále v noci. Sprej do nosa minul ani nie za týždeň, a ďalší týždeň rovnako. Dlhodobo užívať nosné spreje nieje vhodné tak išiel na ORL. Tam zistili že ma krivu nosnú prepažku. Týždeň na to ho zoperovali a odvtedy dýcha OK. Môže to byť aj manželov prípad....

okm221
autor
3. feb 2021

@simca06022011
no dlhšie pfu pár mesiacov by som povedala, už som mu hovorila ze najprv skúsime tie prírodné oleje a keď nepomôže pôjde na ORL, treba to riešiť, lebo keď sa nám narodí bábätko a bude ma budiť ešte aj on tak ma porazí. 😑

@robodracica

jankapepe
3. feb 2021

@bmuller to je čo za teória? Tak potom dúfam že to prádlo ani po vyprati neoblečie lebo aj vtedy sa potí vyschne dýcha to.....
A posteľná bielizeň? Tam to už neplatí? cez kožu to náhodou nejde? Okrem prádla vnútri teda žiadne voňavky spreje ...jar...čistiace prostriedky.... nedajbože osviežovač wc.... 🙃
Áno som zástancom čo najmenej chémie a sama neznášam prevonane prádlo......ale ak odmietame sušiť bielizeň vnútri z tohto dôvodu tak by sme mali odstrániť aj všetko vyššie uvedené.

bennn
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ajsha123
3. feb 2021

@okm221 podľa mňa alergia, môže byť na hocičo, nielen pele, altenariu, ale aj roztoče... Ak sa mu zapcha nosova dierka vždy len keď si ľahne, bude to mať súvis s tým. Alergik - pel, prach, zachytí sa vo vlasoch, z vlasov spadne na vankúš, on sa toho nadycha a hneď opuchne sliznica. Treba si každý deň umyť vlasy a často meniť obličku vankúša. Aký má vankúš? Ak paperovy, vyradte ho.
Syn mal alergiu na altenariu. Je to pleseň, co lieta v ovzduší celý rok okrem dní, ked mrzne. Hlavne v zatuchnutom prostredí, paperi, listí pod stromami, ktoré sa už začína rozkladat atd. Ked sme vyradili paperove vankúše a začali pravidelne meniť obliečky, plus antihistaminika (lieky a spray do nosa), dusive kašle a zapchaty nos prestal.
Teraz ma syn o 7 rokov viac a potvrdili silnú alergiu na roztoče a upchaty nos, začervenane sliznice okolo očí, to je prejav hlavne roztočov...
Ako, môžete bojovať prírodnými prostriedkami, aj ja som zo začiatku dávala len spray do nosa, zvlhčovala vzduch, ale naj pomohli antihistaminika a spray do nosa proti alergii.

dadis
3. feb 2021

Vnútri v miestnosti, kde sa suší prádlo, sa zvýši vlhkosť vzduchu a môžu sa množiť plesne, ktoré bývajú alergénom. Teda nie je dobrý ani suchý vzduch v miestnosti, no ani vlhký. Ak vypínate na noc radiátor, predpokladám, že máte potom v miestnosti viac vlhkosti, ktorá sa vám zráža napr. na oknách. To by nemalo byť. Radšej primerane kúriť a často - nárazovo vetrať, aby sa znížila vlhkosť v byte. (tá vlhkosť je aj z dýchania, varenia, sprchovania a pod.)

bmuller
4. feb 2021

@jankapepe Hovorim o suseni v miestnosti, kde sa spi. Je ine, ked mas vyprate pradlo v obyvacke ci na chodbe cez den, ked sa pohybujes/te, dvere sa otvaraju/zatvaraju, vzduch sa hybe a nedychas to nonstop. Ale v noci sa vzduch nehybe a v spanku vdychujes vsetko, co sa z mokreho pradla odpari. Tazka logika? No mozno to niekomu problemy nesposobi, ale citlivejsiemu nosu moze. (ja som raz dala susit pradlo vecer na radiator a rano som sa prebudila s totalne podrazdenym nosom)

blunka
30. jún 2023

@robodracica prosím ťa a stalo sa mu to len tak z ničoho nič ? Predtým normálne dýchal a zrazu jednou dierku nedýchal ? Stalo sa mi teraz to isté, už to mám niekoľko mesiacov, lne jedna nosná dierka, bola som už aj na ORL videli veľmi jemne vybočenú prepážku do tej strany. Ale to tak môžem mať aj od narodenia.
Čím sa to manželovi vybočilo, len tak z ničoho nič alebo mal úraz nosa ?
Vďaka za odpoveď, mám obavu si to ísť dať operovať, že to nepomôže. A zároveň keby som vedela že pomôže tak idem :D.

robodracica
30. jún 2023

@blunka Presne tak. stalo sa to z ničoho nič. Žiadny úraz nosa nemal. Po zoperovaní je zase pokoj....