Partner má depresie

7. jún 2023

Ahojte. Neviem čo mám robiť. Partner má silné depresie už vyše roka, berie aj silné lieky. Mne o tom nepovedal doteraz, zistila som náhodou. Vzťah nám nefunguje už dlhšie, jediné čo máme spoločné je dieťa. O mňa absolútne nemá záujem. Chcem to ukončiť, ale viem že je chorý a neviem ako ďalej.

cyberk
7. jún 2023

No, ked si si doteraz nevsimla, ze je myslou mimo, tak asi ani ty ten zaujem bohvieaky nemas... a chodit s niekym len preto ze je chory, no musela by som sa zrazit s konom... Naber odvahu a ukonci to. Preco by si mala trpiet pri nom, ked mate jeden druheho na haku.

autor
7. jún 2023

@cyberk všimla som si to, stále som do neho hučala čo sa deje, nech mi povie ako sa má a podobne, úplný ignor, ja už takto proste ďalej nevládzem …

kvetinka75
7. jún 2023

z niečoho tie depresie museli vzniknúť. Možno aj z toho vášho nefunkčného vzťahu. Stále si do neho hučala - to je ozaj super. Už viac si ho od seba nemohla odohnať. Možno usúdiť z tvojho správania sa, že by si ho nepochopila. Niekedy sú ľudia radšej ticho ako ísť s kožou na trh a stretnúť sa s nepochopením. Čo tak sa normálne porozprávať - s čím bol nespokojný, z čoho pramenia tie depresie? Čo vadí tebe, čo jemu.

luccija
7. jún 2023

Keď má starosti sám so sebou je pochopiteľné, že nemá o teba záujem.Skor je smutné, že nemáte medzi sebou dôveru, aby Ti povedal čo mu je a, že berie lieky.Mozno bude rozvod najlepšie riešenie asi nie je ani on vo vzťahu šťastný depresie neprídu len tak
Ty vieš ako žijete, aké máte starosti, ale ja by som sa snažila pomôcť jemu, pomôcť nám, ale ak vieš, že s ním nechceš žiť tak neváhaj napriek chorobe.Naco predlžovať nefunkčný vzťah.

unicornlady
7. jún 2023

Pozri, začni od seba.
Kúp si dobrú literatúru a študuj si niečo o depresii, psychickom zdraví atd.. nech vieš, ako k tomu pristupovať.
Čo som čítala mnohé knihy, čiastočne je depresia dedičná, čiastočne ju spôsobuje aj zdravie (človek môže mať zdravotné problémy, o ktorých ani nevie), a potom prostredie.

Ako spomenula Kvetinka75, čím viac do neho budeš hučať, tým viac sa pred tebou uzavrie.

0silvia0
7. jún 2023

vzťah z ľútosti nemá význam. Ako dlho ste spolu? Čo mohlo spustiť jeho depresie? Je čudné, že sa ti nezdôveril, asi naozaj je váš vzťah veľmi nefunkčný

pribinak
7. jún 2023

Ak ho nelubis a si z neho vyčerpaná tak je naozaj lepšie odísť.
Lebo zostávať v nefunkčnom vzťahu nemá zmysel ani pre teba a ani pre neho.
Choroba psychiatrického pacienta či si to ľudia pripustia alebo nie, zasiahne aj okolie a rodinných príslušníkov a veľmi ovplyvňuje život tých ľudí

jamimo
7. jún 2023

pozri... uznávam, že s psychicky chorým človekom žiť je neskutočne náročné. Spoločnosť často odsúdi zdravého partnera, že chorého, opustil, vykašľal sa na vzťah atď... Ale! Ak by ste mali láskyplný funkčný vzťah vždy, nepíšeš tu dnes a nehádžeš ho cez palubu. Ak chcem riešiť problém, tak ho najskôr musím pomenovať, široko a hlboko opísať, prijať a hľadať možnosti. Komunikovať s odborníkmi, svojpomocnou skupinou, linkou dôvery, blogy, články, podcasty. Skús komunikovať, ponúknuť, navrhnúť možnosti pomoci, ukázať pozitívne vzory. Nevyčítať, neodsudzovať. Je veľmi ťažké komunikovať s tak chorým človekom (viem svoje, veľmi blízka kamarátka má maniodepresívnu chorobu, už som prežila s ňou aj veľmi škaredú mániu, aj depresívnu epizódu, psychózu... ) A prosím ťa za toho chlapa, nehuč do neho, netlač do kúta, nevyčítaj, neodsudzuj. Rozprávaš sa s jeho diagnózou a zlým zdravotným stavom, rozpoložením. Nemôžeš očakávať, že bude priamo a zdravo komunikovať ako človek v top forme. Daj mu čas. Ja som však typ, ktorý má neskutočný dar trpezlivosti, súcitu, nie každý človek by bol súčinný a nápomocný. Ak by si to nezvládla (čo aj predpokladám, keďže nemáte funkčný vzťah) a malo by to ovplyvniť zdravé fungovanie teba, rodiny a vývoj dieťaťa, s rozvahou a mierom vystúp zo vzťahu. Nemôžeš si vzťahovať jeho diagnózu a krivdu na seba. Verím. tomu, že aj on by bol rád zdravý a fungujúci v živote. Bohužiaľ, niekedy sa nedá ináč... Čas ti ukáže.

svetlonos
7. jún 2023

Ahoj,
odisla som od partnera, ktory mal x duagnoz koli jednej hlavnej. Depresia obcasna, bola este z tych "prijemnejsich" No samozrejme som bola za zrudu a nevdacnicu v jednom!
Keby nedaj Boh mame este dieta, odisla by som omnoho skor!
Takze neviem co riesis, odchod a hotovo, nema to vyznam. A to podotykam, ze napriek zlym obdobiam boli u nas prenadherne, neopisatelne chvile, vztah bol jedinecny, hlboky. Velmi som ho milovala i napriek negativam ( vedlajsie ucinky roznych liekov). Padlo mi tazko odist, rok som sa davala dokopy, i ked som odisla ja od neho.
Ale nelutujem ani trošku. Nezvladala som to uz sama, nieto este s dietatom.
Drzim palce a prajem v blizkej biducnosti prijemny harmonicky zivot.

autor
7. jún 2023

On si veľa sľubuje od spoločného bývania, ale v daný moment ja ani len nechcem pomyslieť na to, žeby sme mali mať spoločnú domácnosť … kto vie, v čom ďalšom mi klame … skúsim sa s ním porozprávať, ale väčšinou buď neodpovie alebo úplne zmení tému … a komunikuje iba 2-3 slovami … je to naozaj ťažké …

hope87
7. jún 2023

Tak vy spolu este ani nebyvate? A mate dieta? To ako fungujete? Alebo byvate u vasich rodicov? Ako si toho moze vela slubovat od spolocneho byvania, ked sa spolu poriadne nebavite uz teraz? Laska, pochopenie a sudrznost predsa nie su limitovane miestom, kde sa nachadzate 😕

jamimo
7. jún 2023

spoločné bývanie nič nerieši, v tomto scénari je to len komplikovaný právny záväzok. Máš to ťažké. V takom prípade asi "vystupuješ z vlaku" Nevzťahuj si to na seba a nepociťuj výčitky.