Parodontóza

12. sep 2022

Ahojte..niekolko rokov dozadu som zanedbavala ústnu hygienu - teda necistila som medzizubny priestor až mi pri spodných jednotkách ustúpili dasna. Išla som na dentálnu hygienu a pravidelne čistím aj medzizubnymi kefkami. Odvtedy už pár rokov nemám žiadny problém s dasnami.
Teraz som však 3 mesiace po pôrode a dasna sú opäť veľmi citlive a ustupujú napriek tomu ze pravidelne absolvujem dentalnu hygienu a každý večer cistim aj medzizubnymi kefkami. Okrem ineho sa mi zacali robit aj hnede flaky na zuboch co sa mi tiez nikdy nerobilo...som uz z toho zufala neviem preco sa to zrazu robi....Môže to byť zmenou hormónov po tehotenstve?
Prosím poraďte mi aj niečo účinné na takéto citlive a ustupujuce dasna. Používam pastu aj ústnu vodu parodontax a však mám pocit že to už nezaberá.
Dakujem

viestta
12. sep 2022

Navštíviť zubára, pýtať si výmenný lístok k špecialistovi na paradontozu

kacena4
12. sep 2022

@viestta ahojko pridam sa to je aj specialista na toto? co robi? ako to riesi? tiez mam tento problem ale zubar ma nikdy nikam neposlal

viestta
12. sep 2022

@kacena4 v Košiciach na stomatogickej klinike na Terase je speci oddelenie. Chodí tam strýko. Neviem ako inde, ale skus si zistiť.

levandullka
12. sep 2022

Ustupene dasna nie su paradentoza. To si myli 99% ludi. Ustupene dasna su ustupene dasna (vacsinou sposobene mechanicky, nespravnou technikou cistenia, hormony s tym nic nemaju 🙂), paradentoza je rezorbcia kosti, v ktorej je zub ulozeny. Prejavuje sa kyvavostou zubov, vejarovitym rozostupom zubov a parodontalnymi vackami. Treba vyhladat dobru dentalnu hygienicku a na citlive krcky skusit Sensodyne 🤗. Hnede fliacky su pravdepodobne obycajne pigmenty, daju sa jednoducho odstranit na hygiene pieskovanim

sorscha
12. sep 2022

Ahoj tiež mám s tým problém, moja zubárka to neriešila tak som sa objednala k súkromnému zubnému chirurgovi, ktorý robí aj implantáty. Ja som ďasná mala napuchnuté, krvácali a aj zuby sa mi začali trochu rozostupovať /bolo to vidieť iba na RTG/, tak mi spravil otvorenú kyretáž ,vyčistil kosť a dal mi tam nejaké membrány. Ďasná zostali síce ustúpené po tej kyretáži, ale sú zdravé a zuby mám na pôvodnom mieste. Následne za cca skoro rok som absolvovala aplikáciu krvnej plazmy do ďasien. Samozrejme chodím pravidelne na dentálnu hygienu, používam medzizubné kefky, ústnu sprchu a jednozväzkovú kefku.