Parkinsonova choroba

29. dec 2024

Dievčata kto ma takuto chorobu v rodine ako to zvladate? Moj otec 70 r. to ma par rokov, mal sa fajn ale teraz par dní totalne agresivny, kričí okrem tohto je všetko ok, ale dve dni už od tretej rano kriči s mamou nevie spať a my byvame nad nimi takže nespíme ani mi nič ☹ mama to tiež nezvlada, ja aj teraz v praci nevyspata, on chodí k doktorovi stale sam nechce aby sme tam išli aj my, tam asi povie že je všetko ok ale nie je...ani doktora nepozname, možno by sa mali zmeniť lieky, ale ako? Mam zavolať potajomky doktora a povedať čo sa deje? Ach , aky nas čaka rok 😑😢

kakaovyrez
29. dec 2024

Môj otec mal túto chorobu a mama často spomínala, že v noci kričí zo sna a je agresívny. Dokonca sa o tomto píše aj v článku https://primar.sme.sk/c/22969785/nocne-mory-su-...
Skúste zavolať tomu lekárovi, či by nepomohla zmena liekov.

benit
29. dec 2024

Mame to v rodine. Agresivita je tiez. Lekari to neriesia. Lieky ma vymenene a este horsie.

kiki68
29. dec 2024

Mame v rodine a zial presne toto je v noci. Musi mat silne ukludnujuce lieky, aby boli tie noci lepsie. Predtym to nemal, ale teraz ma po par rokoch. Zial je to degenerativna choroba a cloveka to doslova zozerie. Kontaktujte jeho lekara a povedzte, ze co sa deje. Tiez je mozne, ze ta starostlivost nebude casom na doma. U nas ma este jeden chlapec v rodine parkinsona ( nastastie sme z 3. kolena pribuzni, on je po pokuse o samovrazdu v zlom stave. Tiez tam bola zla psychika a rozhodol sa pre takyto cin a nedopadlo to dobre.

autor
29. dec 2024

@benit
@kiki68 dievčata to akože važne takto?? Takže sa zhoršuje stav ☹ mama to nezvlada tiež ma svoje choroby...a to že v noci o tretej taky krik že sa nevyspí nikto a moje deti tych lutujem najviac...naozaj neviem čo robiť, asi psychycky skolabujeme všetci...a plus je ako 4 ročne decko všetko chce a hneď a kričí, neda sa s ním rozpravať vobec..

autor
29. dec 2024

@benit
@kiki68 a ským je vlastne cely deň?

taktotedanie
29. dec 2024

Tak sa zacnite konecne starat, bud pojdes d nim a nech si aj hlavu trieska o dvere od nervov alebo si zisti meno lekara
Opytat sa na moznost hospitalizacie na psychiatrii na zmenu liecby , agresivita sa bude zhorsovat

autor
29. dec 2024

@taktotedanie samozrejme to budeme riešiť ale to až tak velky zlom za par dní cca od sviatkov ☹ a som ani nevedela o tom že sú aj agresívny...lebo trasenie ruk a chodza sa uplne vylepšila z rych liekov a naplasťou čo ma..

taktotedanie
29. dec 2024

Tu treba liecbu aj od psychiatra
Ano casto su ludia ako tak ok a zrazu za par dni idu dole neskutocne
Nasa suseda sa tak opustila za mesiac uz ani z domu nevychadza resp ju nemozu ani pustit

kiki68
29. dec 2024

Uplne vazne. Nasa teta je s ujom 24/7, iba nejake dni pomozu deti. Napr ked bola u lekara, v nemocke atd. Teraz museli prebudovat cast domu tak, aby tam mohol v noci byt a nemalo sa co stat. Lebo skakal napr v noci na stolicke a z wc a takto a mal modriny. Volali aj syna, aby pomohol a dali ho naspat nejak trosku do kludu. Ako stav pred 2 rokmi a dnes je skoro neporovnatelny, napriek liecbe. Tiez uz uvazuju o opatrovani, aby to nebolo take narocne. Lebo on ma bludy v noci a huka na zenu, ze kde bola a ze on vie. Nikdy za zivot nemal take reci, nikdy taky nebol povahovo. Bol strasne fajn, kludny muz, velmi oblubeny

autor
29. dec 2024

@taktotedanie
@kiki68 ja neviem ako ho dostaneme k psychiatrovi ☹ veď on si myslí že je všetko v poriadku ☹ on nie je ten komu povieme že ideme tam a tam a si sadne, on bude vtedy totalne agresivny ja ho poznam, len keď sa skontaktujem s tym doktorom a on si ho zavola a že novinka že musí teraz isť tam na kontrolu...

autor
29. dec 2024

@kiki68
@taktotedanie ja som si myslela že ma konečne čaka dobry rok a teda už mam ztoho take stresy že až ☹

kiki68
29. dec 2024

Mal by sa s nim lekar pobavit, zjavne nevie o svojej diagnoze vela veci

taktotedanie
29. dec 2024

Musite to riesit
Nasilu lebo budete mat velke trapenie

benit
29. dec 2024

Svokra je s nim cely den. Ked potrebuje odbehnut, musi ho prist niekto strazit. Samozrejme ze sa vadi, ze on to nepotrebuje. Spadne hocikedy do krvava.
Chodi neurologovi, tam mu zmenili lieky teraz a je to este horsie. Psychiatrovi ho nedostaneme, lebo z neho robime pacienta, on je v poriadku. Len uz ma stavy, ze ani nevnima. To je este fsjn, aspon si svokra oddychne. Ta uz je na pokraji sil. Svagrina to zlahcuje, ze nemoze byt utlmeny. Na druhej strane, svokra nema uz 5 rokov zivot. Ja by som takto dopadnut nechcela. On ked ma svetlu chvilu si to uvedomuje a asi aj z tej bezmocnosti je zly, robi naprieky,v noci ju 10xzobudi.
Je to smutne takto dopadnut na stare kolena pre oboch. Co si mohli uzivat, tak je to len prezivanie.

benit
29. dec 2024

@taktotedanie nasilu to nejde. Svagrina je v kontakte s jednou psychiatrickou, ale kym tam nejde on, nic si nezmozeme. Neurolog si zavola jeho dovnutra, on ukaze vsetku silu, hra tam divadlo a povedal, ze ved je v pohode ked ho videl. Nie je ochotny si vypocit rodinnych prislusnikov co s nim ziju a vedia to spravanie popisat. Ved sam nebude rozpravat ze je agresivny a nedokaze to tamto. Ani si to mozno neuvedomuje.
Zmenili sme lekara, dali mu nove lieky a ta sa zasa pytala svagrinej pred nim. Bol zduty a teda aj ho setrila, takze zasa nema spravny obraz. A svagrina ruzove okuliare kedze chodi raz za mesiac.

kiki68
29. dec 2024

@benit potom ho nechat teda tak aspon dva dni a nech si sam poradi. Sorry, ale toto nejde, ze vsetci maju 24/7 starostlivost a on je podla lekara v pohode. Takto to nejde predsa. Mozno ho treba postavit pred hotovu vec a povedat mu, ze bud bude spolupracovat, alebo pojde do nejakeho zariadenia. Lebo nemozete nechat rodinu sa znicit

autor
29. dec 2024

@benit och ☹ my ešte take stavy nemame, uplne funguje na 100% ale v hlave su problemy, ako decko male a teraz ten krik v noci, mama to teraz nezvlada tiež ma problemy cukrovku a vysoky krny tlak a ja s manželom furt v praci, deti to tiež počuvaju, ktomu spychiatrovi ho naozaj neviem ako dostaneme ☹ čaka nas teda spychycky poriadne trapenie pre celu rodinu ☹ aj mamu strašne lutujem ale moje deti s manželom to tak isto preživame kedže byvame v jednom dome na poschodí, naozaj neviem ako...poprve doktora musime najsť skontaktovať.

autor
29. dec 2024

@benit jeho tam nezoberieme ☹ poznam ho, on je zdravy načo tam isť

autor
29. dec 2024

@benit presne ako píšeš, on ide iba sam k doktorovi do Košic, nikto s ním nemože isť, tam si zahra divadielko, všetko ok, testy na 1*

taktotedanie
29. dec 2024

@benit ide..poznam x pripadov
Dokonca nalozili cloveka a rovno na psychiatriu ( parkinsonik, udrel manzelku od nervov, zobrali vsetky spravy co mali, pred lekarmi hral dobreho ale samozrejme ti vedia ako na takych ludi cosi sa ho opytali vyletel aj na doktora a uz si ho tam nechali mesiac)
Od hospitu je to lepsie v zmysle ze ho vedia zvladnut aj doma sle teda ma poriadnu sedaciu
A treba vybavit ineho lekara, vypocut si rodinu a potom priviest pacienta

benit
29. dec 2024

@taktotedanie len on nepojde. Nie je v stave bezvedomia, ze nalozis a nic nevie. On zatial utoci len slovne, robi naprieky formou 3rocneho decka. A hlavne uz sam neodide, na druhej strane zasa tolko vie akym lekarom chodi. Ked mu spomenu psychiatricku tam to je ohen na streche, ze neni blazon.
Neurologa xme vybavili po znamosti, nikto ho nechcel zobrat. Sme radi, ze aspon tato sa na to z donutenia dala. Toho co mal predtym to bolo cele zle. Nemal zni zakladne vysetrenia porobene.
A hlavne svsgrina o utlmovakoch nechce ani pocut, aspon lieky na spanie. Keby tam mala zit by insk rozpravala.

taktotedanie
29. dec 2024

@benit tak bohuzial je to na rovine

janka54321
29. dec 2024

Treba ísť s ním k lekárovi a ak odmietne, zájdi sama k jeho ošetrujúcemu lekárovi, neurológovi a treba nastaviť, doplniť liečbu. .jednoducho mu treba pomôcť a nie, že on nechce ...môj otec má túto chorobu cca 5 rok a veru chodím s ním, pred mesiacom tiež prišlo k zhoršeniu stavu /nie agresivita, ani psychika/ a hneď sme riešili, dva týždne hospitalizácia a lieky predstavili a tuj tuj cíti sa lepšie a aj nám odhlahlo, že sa to podarilo takto zastabilizovat

autor
29. dec 2024

@janka54321 bud rada že tvoj otec suhlasí takto zo všetkym, že pojde na 2tyždne hospitaliziu, to mate takto lahšie, moj otec sa necití chory, on len tak nepojde do nemocnice ani na psychiatriu...takže budeme riešiť s doktorom aby o tom nevedel, lebo kontrolu ma až v maji ☹

benit
29. dec 2024

@janka54321 to ani nas si neprizna, do nemocnice ho nedostaneme, k psychiatrovi tiez. On sa citi v pohode, vsetci z neho robia pacienta.

autor
31. dec 2024

@kiki68 prešlo 2 dni a je to ešte horšie ☹ my sme už na prašky ☹ take ma halucinacie a presne ako píšeš huka na mamu, zoberie tašku ide do sveta, potom sa o chvílu vrati, nechapem za 5dní sa može až tak zhoršiť stav ? ☹

kiki68
31. dec 2024

Zial to prezerie aj mozog, to neni iba o traseni ruk…

autor
31. dec 2024

@kiki68 a to už ani s liekmi nebude dobre? Keď ho dajak dostaneme k lekarovi?

autor
31. dec 2024

@kiki68 to už takto ostane??

liv1
31. dec 2024

Ved zavolaj na pohotovost, alebo urgent a opytaj sa co s nim sa da robit. Ved ked dostane liecbu aj jemu bude lepsie nielen vam. Ma halucinacie a zdrha? Ved asi ho treba hospitalizovat. By ma nezaujimalo ze nechce, nejde, proste by som vsetko obvolala aby som zistila co mam/mozem robit. Nenechajte sa znicit vsetci.