Dievcata prosim o radu, resp skusenost.. mam za sebou dost narocne obdobie. Okrem toho som aj doma na vsetko sama, nemam cas na oddych, plus deti atd.. a poslednu dobu sa mi stava ze ma z nicoho nic zachvati taky pocit stresu, strachu, citim tlak na hrudi, tazsie sa mi dycha.. tie ktore mate skusenosti s podobnymi priznakmi, o co sa moze jednat? Bojim sa aby to neprerastlo v nieco horsie.. vdaka za rady.
muze to byt panicka ataka, kdy te stres najednou sevre a mas pocit, ze se nemuzes nadechnout, ze ti vyskoci srdce z hrudi atd... zajdi si s tim za doktorem, muze to byt iobvodak, rekni mu o tom, muze ti predepsat antidepresiva na uklidneni.nebo si zkus v lekarne koupit "MUCENKU PLETNI",je to bylinka a neni tak navykova. ale urcite to res.nenech to rozjet, pak muzes mit problem i vyjit ven zbaraku. drzim pesti, at se ulevi
@anickabasnicka na sk obvoďný predpisuje AD?
@anickabasnicka obvodak antidrpresiva????? Chcem vidieť toho frajera.
@deti95060810
@aandrea9 áno, môže predpísať ľahké AD. kamarátka takto berie roky s prestávkami a vždy jej predpíše OL. názov by som sa jej musela opýtať, nepamätám si. viem len, že ide o veľmi ľahké AD... kým zaberú, trvá mesiac...
Jedno s druhym, tetania a panicke ataky, uzkost, vsetko ide ruka v ruke. Je to viacmenej jedno. Vsetko je dosledok dlhodobeho stresu.
Skus si nastavit psychiku tak, ze chces dobre pre svoje zdravie a ostan kludna a uvolnena.
Ak to sama nebudes zvladat, vyhladaj lekarsku pomoc. Nie je to hanba. Skor nutnost.
tetania = panické ataky
@aandrea9 neviem s presnosťou povedať, či tie roky, čo to mala občas predpísané OL bolo už na základe toho, že predtým absolvovala vyšetrenie u odborníka, fakt neviem.... nie sme v častom kontakte. je možné, že bol najprv psychiater, dal liečbu a OL to potom už len podľa potreby reguloval... za to ruku do ohňa nedám... na druhú stranu mi nedá nepoznamenať, že radšej lieky od OL, predsa len, je lekár a čo to má naštudované, než sa riadiť radami na MK 😀
@deti95060810
@aandrea9 ..tak pro příště, než budete rýpavě reagovat, zkuste si to najít na netu.nevím jak moc jste ještě v pralese na slovensku, ale v čr už spoutu léků může předepsat i obvodní lékař.bud na základě vyšetření odborníka, a nebo pokud usoudí, že postačí i lehčí varianta, tak to předepíše i on.viz citace z netu..." Léky na předpis- Antidepresiva může předepsat i praktický lékař, závažnější poruchy a případné selhání základní terapie řeší psychiatři. V dnešní době jsou tato léčiva mnohem bezpečnější než v minulosti. Psychoterapie se zaměřuje na myšlení pacientů a na depresivní jednání pacienta, které se snaží omezit."
a přesně jak píše @lonely66 ty léky mají trochu delší čas, než začnou účinkovat.
autorka příspěvku- to co popisuješ vypadá jako úzkost. objevuje se po dlouhodobém stresu, z nevyspání, z nějakého psychického šoku atd, potřebuješ se uvolnit a vypnout nervy a hlavu, aby ti to v ní pořád nešrotovalo. nebudu ti tady psát přímo název léku, který mě osobně zabral, jiný měl zase předepsaný syn, ale psal nám je oběma obvodák. bylo to předloni, kdy jsme měli v rodině dvě náhlá umrtí během jednoho měsíce. ....ted už jsem se naučila techniky, jak tomu stavu předejít a pokud se dostaví, tak jak to rozdýchat a rozehnat, a zobeme tu mučenku, kterou nám doporučila sousedka lékárnice.
@anickabasnicka dakujem ti. Tiez sme mali dve umrtia po sebe v kratkom case, pre mna blizkych ludi, predtym dlhodoby stres (este okrem toho co mam na dennom poriadku), ze ci sa im polepsi, ci zaberie liecba atd atd.. a celkovo sa s tym doteraz neviem zmierit. Ked mam podobne pocity, davam si magnosolv, lebo celkovo mi aj tlak vtedy vyskoci.. skusim sa spytat obvodnej, dakujem ze si napisala..
není zač. a ještě k těm lékům, když tě začne chytat ta uzkost a začne tě svírat celé tělo, snaž se zaměřit na svoje dýchání, soustřed se na to.polož si ruku na břicho a snaž si nasilu i přes ten svírající tlak, opakovat- dýchám pomalu, nááádech, výýdech, nááádech, výdech. jedna, dva, jedna, dva...a pořád dokola.až budeš vnímat jen ten nádech a výdech. jako , jde to ze začátku dost těžko, ale naučíš se to. a zabírá to. můj syn je postižený. když ho ta uzkost chytne, tak mi kolikrát až omdlívá. tak to ho prostě občas opravdu i lehce profackuji, aby mě začal vnímat. pak mu dám svoji ruku tam kde je asi bránice a klidným hlasem ale důrazně neustále opakuji, jedna, dvě, nádech, výdech. a to tak dlouho, až začne dýchat do rytmu a zpomalí se a zklidní.a přitom dýchám nahlas, aby ještě slyšel moje klidné dýchání ....no a když je opět v pohodě, tak se pak z toho stresu sesypu já, to je mi pak až na zvracení, mám pocit, že mi neslouží nohy a neujdu už ani krok, atd.ale to už si musím rozdýchat sama. i když minule mi už počítal i syn, když mě viděl-jedna, dvě......chce to trpělivost a čas, ale dokážeš to, věř si.
opravdu jak já říkám, je dobré zamestnat v tu chvíli hlavu a mozek něčím jiným,bud tím dýcháním, nebo si rychle vzpomenout na něco pěkného. já si třeba vzpomínala na všechny svoje ex už od školky a podobné blbosti, a zabralo to.8-)
jooo. psychika je svina.
tetania = ochorenie nervového systému, pravdepodobne zápal, oslabenie.. ak máte chorý nervový systém, máte všetky možné príznaky tela. ktoré doktori ani nevedia identifikovať. ak je nervový systém chorý, je aj dysregulovaný, co znamená že prichádzajú úzkosti, panické ataky a stavy podobne depresii, to všetko ma pôvod v nervovom systéme ktorý je totálne rozladený… uzkost je tiež emócia uväznená v tele, uzkost nemá len psychicky pôvod, je to trošku viac poprepájané ;) ak sa chcete z toho dostať, skúste si niečo naštudovať o regulácii nervového systému, vyradte z jedalnicka zápalovú stravu a posilnujte bludivy nerv.. držím palce 👍
@anickabasnicka absolútne nie, všetko so všetkým súvisí 🙂nič nie je len psychické alebo fyzické 🙂
Tetánia je dôsledok nedostatku Vitamínov a Minerálov zo zle zloženej stravy a fyzického vyčerpania (málo spánku a oddychu).
@anickabasnicka neviem, prečo môj komentár berieš rýpavo. Podľa môjho názoru si psychika zaslúži odborníka rovnako ako boľavý zub ci slepé črevo. To je celé.
A neskúšali ste aromaterapiu? Možno je to niekomu smiešne ale aj vône vedia pomôcť a aj upokojiť či vyliečiť a za veľa vecami je aj stres.
Kamarátka z tejto stránky už čo to na stres kúpila a chvali si. Sú to prirodne esencialne oleje. Ja už som tiež niečo vyskúšala, síce nie na stres ale iné problémy. Pozrite si ak vás to zaujíma
https://bewit.love/?i=cgqnf9w6mtufxb&_gl=1*1vnq...
Psychicka. Treba to začať riešiť pokiaľ to je ešte na zaciatku, kde bude stačiť psycholog. Par sedení, par rád a pôjde to lepšie.