Panická porucha, úzkosť alebo tetánia

neson123
15. jún 2021

Ahojte, už asi 2 týždne ma trápia pocity strachu, pocit že sa mi niečo stane, že zomriem atď.Do toho sa pridá triaška, sťažené dýchanie, bolesť na hrudníku, točenie hlavy až mdloby a zvýši sa mi tlak. Momentálne sa liečim na vysoký tlak mal som holter 24h a mal som vysoké hodnoty, vzali mi krv čakam na výsledky.Beriem Isoptin 240mg 1 tabletu ráno, užívam magnézium B6 aj také práškové, vraj majú rýchlejší účinok. Tlak mávam už od puberty plus trasenie svalov hlavne rúk mám už dlhšie a taký vnútorný tras, ale tieto pocity strachu a vyššie uvedené mám odkedy som sa bol prvý krát očkovať(Pfizer), nehovorím že to ma nejaký súvis, ale ešte pred očkovaním som mal obavy z toho ako mi vakcína zaúčinkuje a či mi neubliži, keďže sa šírili rôzne hoaxy atd.Nechcem tu ani čítať o tom kto si to da a kto nie a hadky..Len vravím že odvtedy mám tie pocity strachu a odvtedy som začal riešit až ten tlak, tablety mi učinkujú tlak sa mi pomaly znižuje len tie stresy a uzkosti mam skoro každý deň...Bojím sa robiť úplné bežne veci napriklad aj kosiť travu alebo keď som maľoval prišla namňa tiež zrazu horúčava točenie hlavy triaška mdloby museln som si sadnúť na chvíľu potom to preslo..na nič iné nemyslím len na to či sa mi niečo nestane..Ďakujem za každú radu, mam 22 rokov.

ivaana789
15. jún 2021

Ja mám diagnostikovanú panickú poruchu, už 13 rokov sa s ňou učím žiť, začiatky boli však ťažké. To čo popisujete je už fyzický prejav úzkosti. Úzkosť ide ruka v ruke s PP alebo tetániou, ktoré je nie je ľahké odlíšiť, majú podobné prejavy. Choďte určite k odbornému lekárovi - k psychiatrovi. Čím dlhšie to budete odkladať, tým sa to bude zhoršovať. Aj ja som si nahovárala, že to zvládnem sama, mávala som stavy, že som sa bála odísť z domu. Všetko máme totiž v hlave.

neson123
autor
15. jún 2021

@ivaana789 ja sa zase bojím byť sám a bývam sám, preto radšej som vždy u priateľky

bolarazjedna
15. jún 2021

Určite je to do rúk psychiatra resp neurológa. Oni vám vedia nasadiť správne lieky, aby ste tieto ťažkosti dostala pod kontrolou.

maria123a
15. jún 2021

Ahoj,kedysi som mala podobne,tiež že sa mi niečo stane..zomriem a podobne,Podľa tvojho popisu by som to usídlila ako typickú uzkostno depresívnu poruchu a vyhľadala by som lekára 🙂 mám to aj ja a dá sa to v pohode riešiť

lagunka0000
15. jún 2021

@neson123 presne toto sa mi tiež deje v tejto chvíli, aj ja sa liečim na tlak, včera som bola na neurologii a som z toho sklamaná. Len ma poklepkala kladivkom a mám sa objednať na rehabilitáciu a vôbec neriešila že či nemám tetaniu hoci internista ma poslal s výmenným lístkom s podozrením na tetaniu

neson123
autor
15. jún 2021

@lagunka0000 tak neviem ake testy sa robia na tetaniu ale na internete som cital ze malo by to byt nieco okolo usi nejaky reflex ci co.nedaj sa odradit, ja som objednany az 14.7. na neurologiu mam pocit ze dovtedy ma porazi..ale doktorka vravela ze ak budem mat vysledky z krvi a mocu moze mi dat vymenny listok a pojdem skor.Teraz mam pocit akoby sa mi rucal svet uplne som mimo doteraz som bez starosti makal atd a priatelke uz tiez s tym leziem na nervy.

neson123
autor
15. jún 2021

Aj teraz pozeram tv som v klude ale boli ma hlava odzadu od krku az dopredu k celu a mam pocit horucavi..sem tam ma pichne pri srdci a uz ide namna stres..hroza toto, kazdych 5 minut si chytam srdce a pocitam si tep.citim sa ako dement uz

lagunka0000
15. jún 2021

@neson123 akoby som seba videla, tiež horúčava do líc a samozrejme tlak ide hore lebo stres. Inak krcna a hrudna chrbtica sa vraj tiež tak prejavuje, aj búšenie aj hlava bolí

neson123
autor
15. jún 2021

@lagunka0000 bol som na FRO kde ma "ponapravala" fyzioterapeutka a vravela ze to pochanie pri srdci nebolo blokom z chrbtice..ponapravovala mi aj krk cize si myslim ze to nebude krcnou, neviem nevyznam sa v tom.ale je to strasne..

luciar260
16. jún 2021

@ivaana789 prosim ta mala si aj ty fyzicke prejavy ? Ake? Mozes aj do spravy , ak nechces verejne

neson123
autor
16. jún 2021

Teraz mam tlak 148/88 pulz 87, zas mam stres energiu nemam vobec ani po spani..vnutorny tras no hroza

luciar260
16. jún 2021

@neson123 tak ja mavam take divne pocity na hrudi, aj v krku tam kde je ta jamka, take tlaky , proste take neprijemne, najviac vecer pred zaspavanim , v noci sa budim ze nemozem dychat , na emg vysetrenie idem 24 , tak som zvedava ci sa mi potvrdi tetania

ivaana789
16. jún 2021

@luciar260 ...na začiatku to boli pocity akéhosi vnútorného nepokoja, taká vnútorné chvenie celého tela, ako by zo mňa vyšla všetka energia, búšilo mi srdce, zrýchlené dýchanie až to vyústilo do pocitu, že zomieram, že potrebujem dýchať lebo odpadnem, roztriaslo sa mi celé telo a zaliala ma neskutočná horúčava ako keby mi zovrela krv žilách, v hlave totálna panika lebo som nevedela čo sa so mňou deje čo ešte celkový stav znásobilo k horšiemu. Toto som opísala stav v deň kedy to vyústilo až do panického záchvatu. Neopísateľne nepríjemný stav, ktorý sa ani nedá opísať. To vie len ten kto to zažil. Po prvom takomto záchvate som bola obmedzená kamkoľvek sa pohnúť lebo stále som mala na mysli len to, čo ak sa mi to zase stane. Našťastie som bola vtedy doma, muž volal záchranku, dali mi injekciu na upokojenie a vynadali mi v zmysle prečo ich kvôli takej hlúposti voláme keď možno niekde niekto zomiera a oni strácajú čas so mnou. Potom mi bolo 2-3 dni OK a ďalší deň opäť...nie vždy tieto stavy vyústili až do úplného panického záchvatu ale cítila som sa ako v inom svete. Stále som mala strach, že to zase príde a najhoršie bolo, že nevedela som ako si mám pomôcť, čo mám robiť, stále som si merala tlak a s mobilom som chodila aj na wc, aby som ho mala po ruke keby niečo...Veľmi to obmedzilo môj život. Manželovi som sa o tom hanbila povedať tak som všetko prežívala sama so sebou iba vo svojom vnútri. Zašla som potom k obvodnej lekárke, predpísala mi magnézium, vraj to je len vyčerpanie. Vtedy som mala 30 r.Moje stavy boli samozrejme striedavo rovnaké. Potom ma poslala k internistovi a čo ja viem už kde všade som bola...Veľa som čítala všetko možné, aby som zistila čo sa to so mnou deje. Takto som sa trápila asi pol roka, možno viac, Moje prejavy sa veľmi zhodovali s prejavmi PP tak som zašla k psychiatričke. Ona mi všetko vysvetlila a veľmi mi pomohla. Mala som šťastie na vynikajúcu lekárku, mala v sebe niečo zvláštne, nemala som pocit, že som u lekára a vedela vo všetkom zlom nájsť veľa pozitívneho. Vysvetlila mi napr., že mám vlastne šťastie, že táto moja porucha ma posunula v živote vpred pretože ja už viem, čo sa so mnou deje, čo mám vtedy robiť ( nakoľko je to veľmi rozšírená diagnóza ) ) a mnohí sú ešte len pred tým. To by bolo nadlho ale naozaj to bola lekárka s veľkým L a človek s veľkým Č. Výnimočná žena. Odvtedy beriem lieky s obsahom serotonínu a môj život sa vrátil do normálnych koľají. Porodila som 2 deti, popri materskej som si urobila Bc. potom Mgr. a nakoniec som to potiahla až na doktorát. Týmto sa nechcem chváliť ale len porovnať obdobie, kedy mi robilo problém odísť za bránu dvora. Netvrdím, že dnes som úplne fit ale dnes už viem, že v stave panického záchvatu ( ak som dlhšie v strese stáva sa aj teraz )nezomieram, viem si povedať, že hej dievča, preháňaš to, spomaľ ( moja psychika mi to pripomenie ) a pozerám sa na túto moju diagnózu s nadhľadom. Nebolo to ľahké ale v stave paniky som sa naučila a ešte sa aj učím zachovať HLAVNE pokoj. Mne veľmi pomohlo dýchacie cvičenie. Keď už cítim, že asi to už na mňa ide a mám potrebu viac a viac dýchať, začnem dáchať na 4 doby : pomalý hlboký nádych ( v duch počítam do 5) zadržím dych ( kým v duchu pomaly nenapočítam do 5), výdych ( počítam v duchu do 5), zadržím dych ( v duchu pomaly počítam do 5) a opakujem. Robím to toľkokrát koľkokrát potrebujem. Krásne to upokojí dýchanie a aj celé telo.

ivaana789
16. jún 2021

@luciar260 a ešte som zabudla...presne ako píšeš - pociťovala som tlak na hrudi ...to je fyzický prejav úzkosti, ako by mi na nej niekto sedel...ťažko sa ti dýcha a ty máš pocit, že potrebuješ dýchať dýchať a dýchať viac ako inokedy a ako naschvál to nejde...a ten krk to isté...ako keď máš trému...máš zrazu stiahnuté hrdlo...

luciar260
16. jún 2021

@ivaana789 dakujem za odpoved si mila, tak ja som zachvaty mala 2 velmi davno , cca 5 rokov dozadu , potom klud nic.... a teraz mavsm len take pocity divne , v krku hrca, take tlaky divne sem tam cez den , v noci sa budim na to ze nemozem dychat.... toto mam uz cca pol roka... mam ist buduci tyzden na emg , magnezium beriem , a ja sa zas von medzi ludi ale niekam na nakup do mesta nebojim ist stym som v pohode.... len ma trapia tie moje pocity divne a sa bojim co to je ci je to fakt psychika..... mimo zachvatov mavala si aj ty nejake taketo podobne stavy ?

emma323
16. jún 2021

@neson123 tlak nemáš vôbec taky hrozný, a keďže si stále v strese tak tep máš 87 co ja mam v pohode tiež taky a na nič sa neliecim. Skus sa ukludnit, z hlboká sa nadychni a úplne pomaly vydychuj... No a pri tom si nahmataj pulz srdca na krku, uvidíš ako sa ti bude pomaličky znižovať,

luciar260
16. jún 2021

@ivaana789 ano ten krk je to neprijemne, je normalne ze to citim deno denne ? 🤷‍♀️

ivaana789
16. jún 2021

@luciar260 ano, ako som písala, pred tým kým som nezačala užívať lieky, mávala som takéto pocity skoro stále a len niekedy to vyústilo až do úplného záchvatu. Mávam také stavy sem tam aj teraz ( teda aj keď už dlho beriem lieky), najmä vtedy ak mám viac stresu. Dávam si vtedy Magne B6 ( ale len sem tam), snažím sa tieto prejavy nevšímať. Poviem si, že aha, asi si si nabrala na plecia viac ako bolo treba. Snažím sa, ale naozaj sa len snažím i keď sa mi to moc nedarí potom trošku viac oddychovať, nemusím mať hneď vyžehlené prádlo, vyleštenú kúpeľňu a pod...vyžehliť možem aj o týždeň a kúpeľňa bude funkčná aj keď bude špinavé umyvadlo...no, asi vieš čo mám na mysli...potom som zasa nervózna, že mám doma bordel a tak dokola...neviem či je normálne, že to cítiš denno denne...ak máš za sebou ( alebo pred sebou ) nejaké náročnejšie obdobie, tak je to prejav úzkosti. Z druhej strany ale teraz je obdobie prejavov alergií, niekto vtedy cíti " knedlu v hrdle...zle sa mu prehĺta atď.

ivaana789
16. jún 2021

@luciar260 a takisto hrudná chrbtica, aj tá v niektorých prípadoch sťažuje dýchanie...

katenka2
16. jún 2021

@ivaana789 si zlatá, že si to tak dôkladne opísala. Poznám to tiež a vždy mi pomôže, keď vidím, že v tom nie som sama a že si ľudia dokážu pomôcť. Len keby tých lekárov s veľkým L bolo viac ...

ivaana789
16. jún 2021

@katenka2 Ďakujem, rada posuniem svoje skúsenosti ostatným, aj mne to veľmi pomohlo kým som sa z toho čierneho obdobia vymotala. Nie je nič horšie ako keď sa cítiš zle a nevieš prečo a nevieš ako si pomôcť. A rovnako dôležité je vedieť, že v tom nie je človek sám. I keď je to niekedy ťažké ( najmä v tých začiatkoch), vieš, že je to stav pominuteľný, že bude zase dobre. Podobné úzkostné poruchy má podľa nejakého prieskumu, ktorý som nedávno kdesi čítala každý štvrtý človek. Čiže hlavu hore, nezomierame, vlastne máme úplne bežnú chorobu. A áno, keby tých lekárov s veľkým L bolo viac. Táto moja už skončila so svojou praxou kvôli onkologickému ochorenie. Napísala krásny list a poprosila sestričku, aby ho dala každému jednému jej pacientovi. Veľmi pekné gesto, prejav, z ktorého usúdiť, že jej na každom jednom pacientovi záležalo. Teraz ju nahradila nová lekárka, chodím 1 x za pol roka na kontroly a vždy jej mám chuť povedať, nech sa rychlo pýta čo chce vedieť nech môžem čím skôr ísť odtiaľ preč. Na rady typu, aby som si zabezpečila pani na žehlenie keď nestíham nie som zvedavá. Ako keby to bolo také jednoduché. S manželom pracujeme ale na také vymoženosti, aby som si platila pani na upratovanie v rozpočte nemáme miesto. To len tak mimochodom, že nie je lekár ako lekár 🙂

luciar260
16. jún 2021

@ivaana789 presne som taka ista ako pises poriadok musi byt ked je bordel som nervozna, pokosit vonku upratat zahrada deti varenie atd atd..... asi by som mala zvolnit a vyhladat odbornika.... asi sa tomu nevyhnem.... mne sa tieto stavy zintenzivnili po prekonani kovidu v marci..... a hrudna chrbtica ma pobolieva dlhsie tiez myslim ze to ma suvis...

ivaana789
16. jún 2021

@luciar260 áno, aj ja, deti, varenie a poriadok nielen vo vnútri ale aj vonku, kosenie doma je moja starosť, záhrada musí byť tip top ( ale vŕtať sa v zemi ma neskutočne baví) a navyše milujem kvety. Cez leto mám plný dvor a ešte aj to keď treba všetko popolievať, hnojiť....Proste spokojná som len keď je všetko tak ako má byť. Niekedy je ťažké vtesnať všetko do 24 hodín 🙂. A navyše, ťažko sa mi hovorí nie ( vlastne to ani neviem ) ak ma okolie o niečo požiada. Už sa to učím ale potom mám zase výčitky, že veď mohla som... A v súvislosti s tým kovidom - je to možné, niekde som zachytila, že po prekonaní sa mnohým zhoršil psychický stav. Držím palce nech zdravotné problémy rýchlo odznejú a nech všetko dobre dopadne.

luciar260
16. jún 2021

@ivaana789 dakujem 🙂 a kvety milujem aj ja, tiez ich mam vsade 🙈 vidim ze mame toho spolocneho viac 😉

ivaana789
16. jún 2021

@luciar260 a mozno v nás je práve tá chyba,,,ale iný život si neviem predstavit❤

neson123
autor
17. jún 2021

Pocitujete aj taky tlak do hlavy zozadu od krku az hore, hned mam strach ze to je mozgova prihoda alebo co..hned sa rozklepem a uz to ide..doktor vravel ze to bude neurologicky problem a nie z tlakom co mam

lagunka0000
17. jún 2021

@neson123 podľa mňa to bude tá neurologická tetánia, s týmto podozrením ma dr poslala na tu neurologiu a tam len kladivkom po kolene a bola som vybavená. Treba veľa magnézia si dávať, prinajhoršom ako by sa s magnéziom prehnalo tak ťa len preženie🙂

neson123
autor
17. jún 2021

@lagunka0000 uz mi je trochu lepsie asi som sa len zlakol alebo co neviem..na neurologiu som objednany v juli tak uvidime ale pravdepodobne budem nat tiez tetaniu alebo minimalne nieco z nervami lebo vkuse daco, kazdodenna bolest hlavy, zavraty trasenie ruk atd..magnezium beriem magne b6 5 tabliet denne + 1 sumivy magbezium stick.

luciar260
17. jún 2021

@neson123 moze sa brat taka vysoka davka magne b6? Tiez beriem ale len 2 denne

lagunka0000
17. jún 2021

@neson123 držím palce nech to máš rýchlo za sebou a nech ti je už lepsie